Μια σειρά από νέα μέτρα αλλά και δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων για την πανδημία πιστοποιούν όλο και περισσότερο ότι η κυβέρνηση σε καμία φάση, μετά την άρση του lockdown, δεν είχε κάποιο σχέδιο για τη διαχείριση και την επαναφορά αλλά και ότι, προ του πολιτικού κόστους που προκαλεί η νέα υγειονομική και οικονομική κρίση, αρχίζει να αντιδρά σπασμωδικά. 

Ads

Οι καταγγελίες από διάφορες πλευρές πλέον, μαρτυρούν περίεργες μεθοδεύσεις από τους αρμόδιους φορείς. Ο Δήμαρχος Πόρου, καταγγέλλει ανοιχτά τον ΕΟΔΥ οτι τα πραγματικά κρούσματα του κοροναϊού είναι πολλαπλάσια από αυτά που ανακοινώνονται επίσημα και ότι αποφεύγει τα τεστ σε εστίες μετάδοσης. Καταγγελία που βασίζεται στην προσωπική εμπειρία του από τη συνεργασία του με τον οργανισμό και τη διαχείριση της έξαρσης στο νησί του, που δεν έχει απαντηθεί. Ερχεται να προστεθεί σε μεμονωμένες καταγγελίες αποτροπής των τεστ σε πολίτες με εμφανή συμπτώματα που πληρούν τα κριτήρια.  

Σοβαροί είναι επίσης οι υπαινιγμοί για τα επίσημα στατιστικά στοιχεία και την πρόσβαση στα δεδομένα της επιστημονικής παρατήρησης, όπως προκύπτει από τις αντικρουόμενες δηλώσεις γύρω από τις τιμές κρίσιμων επιδημιολογικών δεικτών όπως ο rt στον οποίο βασίζεται η στρατηγική αντιμετώπισης σε κάθε περιοχή. Ο προβληματισμός προκύπτει και από την αναντιστοιχία κάποιων δεδομένων με τα ακολουθούμενα μέτρα. 

Στη Χαλκιδική εξάλλου, επιβεβαιώνεται πλέον σε επίσημο τόνο ότι επί δέκα μέρες, παρέμεινε κρυφή η ύπαρξη των δεκάδων κρουσμάτων στο επίμαχο εργοστάσιο ελαιουργίας ενώ ο ΕΟΔΥ επιμένει να μην απαντά στο ποιος ευθύνεται για την πολυήμερη συγκάλυψη μιας πολύ σοβαρής εστίας που εμπλέκει εργαζόμενους δέκα διαφορετικών οικισμών. 

Ads

«Τρέχει και δεν φτάνει» με αρκετή προχειρότητα

Σε κάθε περίπτωση είναι η πολλοστή δέσμη μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση, αποσπασματικά, κινούμενη πίσω από τις εξελίξεις και την αύξηση των κρουσμάτων.  Από την άρση του Lockdown,  ξεκίνησε με την απόλυτη χαλάρωση, συνέχισε με πειραματισμούς και πλέον λαμβάνει και αναιρεί κατά περίπτωση μέτρα και εντείνει τους περιορισμούς εμφανώς καθυστερημένα. Με τρόπο που ίσως να μην μπορεί να αποτρέψει πλέον τη νέα έξαρση ενώ ταυτόχρονα πλήττει την αγορά και την απασχόληση. 

Όπως επισημαίνεται, αντί για την σύγχυση που προκλήθηκε θα μπορούσε να υπάρχει εξαρχής μια οριζόντια λήψη προληπτικών μέτρων: Η  χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, και ο περιορισμός συναθροίσεων, χωρίς διαδοχικές εξαιρέσεις καθώς και η υποχρέωση του τεστ 72 ωρών για όλους τους τουρίστες ανεξαρτήτως προορισμού, θα έθετε πολύ ξεκάθαρους όρους τόσο στην κοινωνική όσο και την οικονομική δραστηριότητα. Η έγκαιρη ανακοίνωση θα καθιστούσε την Ελλάδα ένα θωρακισμένο και ασφαλή τουριστικό προορισμό χωρίς να πλήξει την οικονομία, αντιθέτως θα διατηρούσε ξεκάθαρους όρους και μακροπρόθεσμη ισορροπία. 

Και ξανά… ατομική ευθύνη;

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση συνεχίζει κάθε εβδομάδα να ανακοινώνει μέτρα ενώ επανήλθε στη δημόσια ρητορική και τις ανακοινώσεις η επίκληση της ατομικής ευθύνης και η απόπειρα μετάθεσης ευθυνών αν και το συντριπτικά μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στην κυβέρνηση για την έλλειψη πλάνου και αποτελεσματικότητας. Μάλιστα, η ένταση – καθυστερημένα – των ελέγχων και τα πρόστιμα επιχειρούν να μετατοπίσουν επικοινωνιακά την ευθύνη στους πολίτες και, για πολλοστή φορά, στη νεολαία. Προκαλούν όμως μεγάλη δυσαρέσκεια καθώς είναι μια «όψιμη» και ευκαιριακή πολιτική, που επιστρατεύτηκε αρκετές φορές.  

Η αγωνία βέβαια είναι οι αντοχές του ΕΣΥ, το οποίο παρέμεινε χωρίς την παραμικρή ενίσχυση ενώ, αντιθέτως, η κυβέρνηση φροντίζει να προσλαμβάνει κατά χιλιάδες συνοριακούς φύλακες και ιερείς… Είναι θέμα αντίληψης.