Είναι φανερό ότι τα δημοσιεύματα στο tvxs, και οι συγκεκριμένες αναφορές στον δείκτη Rt, δηλαδή τον αριθμό αναπαραγωγής, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δημιούργησαν αναστάτωση και προκάλεσαν σύγχυση στον ΕΟΔΥ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα μας.

Ads

Πως αλλιώς να εξηγήσουμε τις αλληλοσυγκρουόμενες και αντιφατικές επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις του ΕΟΔΥ, του κου Τσιόδρα και άλλων, που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Ο δείκτης Rt είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες ελέγχου της πορείας της πανδημίας σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η απόλυτη τιμή του, μαζί με άλλους δείκτες, καταδεικνύει τον βαθμό διασποράς του ιού στην κοινότητα και ανάλογα με αυτή λαμβάνονται διαφορετικής κλίμακας και εύρους μέτρα από την πολιτεία για την προστασία του γενικού πληθυσμού.

Αποτελεί λοιπόν ένα βασικό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, που μαζί με το όπλο της ενεργητικής αντιμετώπισης, με τους μαζικούς ελέγχους στην κοινότητα, καθιστούν τον «αόρατο εχθρό» ορατό, επίσης το απρόβλεπτο όσο το δυνατόν προβλέψιμο και ταυτόχρονα εξασφαλίζει το κατάλληλο πλαίσιο προϋποθέσεων για την λήψη και την εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής).

Ads

Ο δείκτης αυτός πρέπει να υπολογίζεται σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ. Μπορεί βέβαια να αποτυπώνει τη φάση εξέλιξης της επιδημίας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, η αξία του όμως και η χρησιμότητά του δεν περιορίζεται στο στενά χρονικά πλαίσια στο τέλος της ημέρας που διανύουμε, μετά τη συλλογή και επεξεργασία των διαθέσιμων δεδομένων.

Διαβάστε επίσης:

Ο δείκτης αυτός, μαζί με άλλους δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κάνουν προβλέψεις για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και κατ’ επέκταση, ενημερώνοντας την κυβέρνηση της χώρας, να γίνει η σωστή εκτίμηση του κινδύνου, ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, την κατάλληλη στιγμή, προλαμβάνοντας τις εξελίξεις και όχι ακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας, σε ρόλο ουραγού.

Ο υπολογισμός του σε άμεση και καθημερινή βάση αποκλείει το απότομο και απρόβλεπτο «σκαρφάλωμα» του δείκτη και μειώνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύπτουν από το διαφορετικό χρονισμό της κινητικότητας της πανδημίας και των δικών μας παρατηρήσεων. Δηλαδή το γεγονός ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η εξέλιξη των όσων είχαν προηγηθεί λίγες μέρες ενωρίτερα.

Στην Ελλάδα υπεύθυνος συλλογής πρωτογενών στοιχείων (αριθμό κρουσμάτων, νοσηλευομένων,  θανάτων κλπ) και προσδιορισμού του δείκτη Rt είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο ΕΟΔΥ σε επίσημη αναφορά του στις 28 Ιουλίου προσδιόριζε τον δείκτη Rt στην τιμή 0.36 (εξαιρετικά χαμηλή που καταδεικνύει εξαιρετικά χαμηλή διασπορά του ιού).

Ο κος Τσιόδρας, στην τελευταία έκτακτη ενημέρωση του στις 04/08, είχε δηλώσει,  ότι ο δείκτης βρίσκεται στη μονάδα, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν ευτυχώς δεν την έχει υπερβεί, γιατί στην περίπτωση αυτή, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές.

Στις 8 Αυγούστου το μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθ κ. Σύψας δήλωσε δημοσίως, ότι ο δείκτης Rt είχε ξεπεράσει το 1 στην χώρα μας ήδη από τις 20 Ιουλίου!!! 

Στο video που ακολουθεί βλέπει κανείς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΟΣ του ΕΟΔΥ και διαδοχικά τις αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις αναφορικά με τον κρίσιμο δείκτη Rt.

Σε συνάρτηση με όλα αυτά, αποκτούν πλέον ιδιαίτερη σημασία τα μέχρις στιγμής αναπάντητα ερωτήματα που απηύθυναν, ευθέως προς τον ΕΟΔΥ τα προηγούμενα δημοσιεύματα, στα οποία παρουσιάσθηκαν κατ’ επανάληψη διαγράμματα από διεθνούς κύρους Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, εξειδικευμένα στο πεδίο αυτό, σχετικά με το Rt, που το παρακολουθούν καθημερινά και όχι σε εβδομαδιαία βάση και αφορούσαν ολόκληρο το διάστημα της πανδημίας και από τα οποία προέκυπταν σαφέστατα διαφορετικές εκτιμήσεις από εκείνες του ΕΟΔΥ, παρ’ ότι χρησιμοποιούν τα ίδια δεδομένα με αυτά που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ, αφού αντλούν τα στοιχεία τους από τις πηγές (ECDC, John Hopkins University) στις οποίες ο ΕΟΔΥ, καθόσον υποχρεούται, αποστέλλει τα ίδια που χρησιμοποιεί για τους υπολογισμούς του.

image

image

image

Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι οι προηγούμενες αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τον  δείκτη Rt, εξελίχθηκαν σε ένα κλίμα έντονης ανησυχίας και για έναν επιπλέον λόγο, δεδομένου ότι μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, επαναλάμβαναν στη διάρκεια των τηλεοπτικών εμφανίσεων τους, το γεγονός ότι η Επιτροπή στερούνταν ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ, όσον αφορά τα πρωτογενή στοιχεία.

Όπως δήλωνε π.χ. ο κος Βατόπουλος στις 22/07

και όπως ο κος Γώγος στις 14/07

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάται λοιπόν ο ΕΟΔΥ και οι αρχές που είναι αρμόδιες για τη λειτουργία του.

Τι ακριβώς ήταν γνωστό για τη τιμή του Rt;

Αυτό το οποίο αναφέρεται στην επίσημη έκθεση του ΕΟΔΥ, ότι δηλαδή σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι 28 Ιουλίου, ο δείκτης ήταν στο 0,36;

Ή αυτό το οποίο αποκάλυψε με τη δήλωσή του ο κος Σύψας στις 8 Αυγούστου, ότι δηλαδή ο δείκτης είχε ξεπεράσει το 1, από τις 20 Ιουλίου περίπου;

Ποια από τις δυο αυτές τιμές του δείκτη είναι η σωστή; Και ποια τιμή είχε υπόψη του ο κος Τσιόδρας όταν ανακοίνωνε ότι ο δείκτης βρίσκεται στη μονάδα;

Ποια ήταν τα αποτελέσματα των καθημερινών υπολογισμών του ΕΟΔΥ σε σχέση με το Rt, προκειμένου να καταστεί δυνατόν να ερμηνευθεί και όχι να παρερμηνευθεί το «σκαρφάλωμα» του δείκτη στα διάφορα επίπεδα που θέλουν να τον ανεβάζουν οι διαφορετικές δηλώσεις του κου Τσιόδρα και του κου Σύψα;

Εάν ισχύει τελικά το γεγονός ότι η τιμή του δείκτη ήταν πολύ υψηλότερη από εκείνη που αναφέρεται στην επίσημη έκθεση του ΕΟΔΥ, ποιους είχε ενημερώσει από την επιστημονική επιτροπή και την πολιτική ηγεσία;

Εάν λοιπόν ισχύει ο προηγούμενος συλλογισμός, ποιοι από τους υπεύθυνους που έχουν την ευθύνη της λήψης αποφάσεων για τον καθορισμό και  την επιβολή των περιοριστικών μέτρων το γνώριζαν, προκειμένου να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού αντίστοιχα με τις αυξημένες τιμές του δείκτη και όχι με εκείνες τις χαμηλότερες τιμές που έδινε ο ΕΟΔΥ;

Εάν λοιπόν ισχύει ο προηγούμενος συλλογισμός, πότε θα έπρεπε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ευαισθητοποίηση, η εγρήγορση και η ετοιμότητα του πληθυσμού, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικότερα και να υποστεί τις λιγότερες δυνατές απώλειες;

Τι σημαίνει το «διπλό μήνυμα» από μερικούς, ευτυχώς όχι απ’ όλους τους ειδικούς, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων «εμφανίζεται» αυξημένος επειδή κάνουμε περισσότερα test, με τη συνοδό ΟΜΟΛΟΓΙΑ, ενώ πριν δεν κάναμε;

Τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς εκτός από το ότι τώρα μετράμε, ενώ πριν δεν μετράγαμε;
Ας μη σταθούμε στον αριθμό των test, γιατί αν το κάνουμε τότε η αποτύπωση τον αριθμών, όπως έχει ήδη φανεί από τα προηγούμενα δημοσιεύματα θα είναι είναι αποστομωτική για τον οποιαδήποτε αντίλογο.

Μπορεί παρουσιάζοντας σαν αύξηση τον τραγικά μικρό αριθμό των 19.272 test, (βλέπε προηγούμενο δημοσίευμα στο τέλος του κειμένου Υ.Γ.) που διενεργήθηκαν από την 1η Ιουνίου έως στις 2 Αυγούστου στην κοινότητα, στα πλαίσια κυρίως της εκ των υστέρων ιχηλάτησης των επαφών «κοιμώμενων clusters» (ειδικές κλειστές κοινότητες), τα οποία δεν ανακαλύφθηκαν, αλλά «έσκασαν» από μόνα τους λόγω εξαιρετικών γεγονότων, όπως επίσης γάμοι, κλπ να δικαιολογηθεί η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στο ίδιο χρονικό διάστημα; 

Λαμβανομένου επίσης υπ’ όψη ότι ο αριθμός των test που ανακοινώνεται, είναι ο συνολικός και είναι αυτονόητο να συμπεριλαμβάνει τα test, που γίνονται υποχρεωτικά, περισσότερο από μια φορά κατ’ άτομο.

Είναι συγκρίσιμη η ποσοστιαία αύξηση των test, στην κοινότητα,  τον τελευταίο μήνα, με τη ποσοστιαία αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότηταΠροφανώς όχι!

Τι μας εμπόδιζε να μετράμε;

Μήπως υπήρχε κάποια αντίθετη διεθνής οδηγία να μην μετράμε, γιατί οι μαζικοί έλεγχοι στη κοινότητα δεν είναι χρήσιμοι ή αποτελεσματικοί;

Όταν ο Γ.Γ. του ΠΟΥ, σε κάθε του δήλωση αναδείκνυε το ζήτημα των μαζικών ελέγχων στην κοινότητα, δίνοντάς του ειδική βαρύτητα και διαχωρίζοντάς το σαφώς από τα υπόλοιπα συνοδά μέτρα; 

Άλλωστε και ο καθ. της Θεραπευτικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, κος Θάνος Δημόπουλος, σε χθεσινό δημοσίευμα στο tvxs, παρουσίασε άρθρο του περιοδικού Nature, στο οποίο τονίζονταν η ανάγκη της έγκαιρης ανίχνευσης στην κοινότητα για τον εντοπισμό των εστιών, αρκετά ενωρίς, πριν η πανδημία πάρει εκθετική πορεία και είναι πλέον αργά:

«Τα σχετικά μαθηματικά μοντέλα και οι προσομοιώσεις καταστάσεων με νέα κρούσματα με ποικίλη μεταδοτικότητα, ξεκινώντας από 5, 20 ή 40 εισαγόμενες περιπτώσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται ανίχνευση του 80% των επαφών μέσα σε λίγες ημέρες για τον έλεγχο μιας εστίας μετάδοσης. Όμως η ανίχνευση του 80% των επαφών είναι σχεδόν αδύνατη σε περιοχές με χιλιάδες νέες λοιμώξεις την εβδομάδα.»

Σύμφωνα λοιπόν με τη διαπίστωση αυτή, του Nature, είναι προφανές ότι η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει το κατάλληλο μοντέλο, εφόσον με δεδομένο τον μικρό αριθμό κρουσμάτων, μας δίδονταν η ευκαιρία να ανιχνεύσουμε πράγματι το 80% στα αρχικά στάδια της πανδημίας, όταν αυτή διέδραμε ηπίως στη χώρα μας, προκειμένου να την περιχαρακώσουμε έγκαιρα.

Που οδηγεί άραγε τη σκέψη ο συνδυασμός της ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ, περί μη διενέργειας μαζικών ελέγχων στην κοινότητα και των αντιφατικών τιμών που δηλώνονται για το δείκτη Rt, αν μη τι άλλο παρά στο συμπέρασμα ότι βασικές αποφάσεις, που αφορούν την υγειονομική ασφάλεια, βασίστηκαν σε δεδομένα, η αξιοπιστία των οποίων κλονίζεται σήμερα συθέμελα;

Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι οι πολίτες θα συμπεριφέρονταν με τον ίδιο τρόπο, που συμπεριφέρονται σήμερα, όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων, εάν τους είχαν καταστήσει κοινωνούς της πραγματικής κατάστασης της πανδημίας, όταν στη θέση της σωστής πληροφόρησης, εισέπρατταν διπλά μηνύματα;

Πότε επιτέλους θα αναζητηθούν ευθύνες από τους υπεύθυνους, όσο είναι ακόμη καιρός, πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα;

Υ.Γ.

Αν αφαιρέσει κανείς από το σύνολο που δηλώνει ο ΕΟΔΥ στις επίσημες ανακοινώσεις του για το διάστημα από 1η Ιουλίου έως στις 2 Αυγούστου:

545.439 στις 2 Αυγούστου

και 315.982 την 1η Ιουλίου

και τον αριθμό των test, που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κος Χαρδαλιάς για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή 210.185, τότε θα διαπιστώσει κανείς ότι:

545.439 – 315.982 = 229.457
229.457 – 210.185 = 19.272

Αυτό σημαίνει ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΑΝ ΜΟΝΟΝ 19.272 test ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ!!!!