Επιβεβαιωμένη είναι πλέον η είδηση ότι η εστία υπερμετάδοσης του κοροναϊού στο εργοστάσιο ελαιουργίας της Χαλκιδικής ήταν γνωστή εδώ και τουλάχιστον 10 μέρες αλλά υπήρξε απόλυτη συσκότιση.

Ads

Οι αποκαλύψεις δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό για τη στάση και τους χειρισμούς του ΕΟΔΥ και το γεγονός ότι προχώρησε σε ανακοινώσεις, μόνο όταν πλέον είχε γίνει μεγάλη διασπορά του κοροναϊού στην ευρύτερη περιοχή. Όπως αναφέρεται σε επίσημο τόνο πλέον, όλοι γνώριζαν και συζητούσαν το πρόβλημα αλλά καμία παρέμβαση αρμοδίων δεν έγινε έγκαιρα. 

Τα ερωτήματα που διατυπώνονται είναι γιατί ενώ υπήρχε έστια μέσα σε εργοστάσιο εκατοντάδων εργαζομένων δεν έφτασε άμεσα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για έλεγχο και ιχνηλάτηση από την πρώτη στιγμή και επετράπη στην ίδια την επιχείρηση να ενεργεί κατά το δοκούν επί 10 μέρες, μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο. Μάλιστα, τοπικοί παράγοντες ρωτούν για την πραγματική διασπορά του ιού στην κοινότητα, αφού διαπιστώνουν ότι μόνο στην επιχείρηση εντοπίστηκε τουλάχιστον το 1/6 να έχει προσβληθεί.

Υπενθυμίζουν άλλωστε, ότι στο εργοστάσιο ελαιουργίας απασχολούνται εργαζόμενοι από 10 διαφορετικούς οικισμούς, κυρίως του Δήμου Πολυγύρου, αρκετοί από τους οποίους είναι μετανάστες από την Αλβανία και άλλες χώρες. 

Ads

Διαβάστε επίσης:

Παράλληλα, αρκετοί είναι οι τοπικοί παράγοντες που επισημαίνουν ότι το πλήγμα για τον τουρισμό, σε μια ήδη εύθραυστη χρονιά, είναι ισχυρό για το σύνολο της Χαλκιδικής . Όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, ενώ ο κλάδος τους τήρησε και τηρεί  απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το πλήγμα έρχεται από μια βιομηχανία.  Σύμφωνα με το Δήμαρχο Σιθωνίας Κυπαρίσση Ντέμπλα, η περιοχή και ο Δήμος του έχουν ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό και σπεύδει να σημειώσει ότι η Σιθωνία (“δεύτερο πόδι”) παραμένει ασφαλής προορισμός. 

Ατομική ευθύνη ή εγκληματική αμέλεια της πολιτείας;

Σε ανάρτησή του με τίτλο «Ατομική ευθύνη ή εγκληματική αμέλεια της πολιτείας» ο τοπικός σύμβουλος του Δήμου Πολυγύρου Γιώργος Εμμανουήλ, εκφράζει τα σοβαρά ερωτηματικά που υπάρχουν για τη διαχείριση των 50 κρουσμάτων όταν όλη η τοπική κοινωνία γνώριζε το πρόβλημα αλλά οι επίσημοι φορείς σιωπούσαν. 

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιογράφοι της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης που είχαν αποκαλύψει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, το πρόβλημα έγιναν αποδέκτες επιθέσεων και απειλών. Αποδείχτηκε, τελικά, ότι το πρόβλημα με το συγκεκριμένο εργοστάσιο υπήρχε ήδη όταν το αποκάλυψαν και ήταν σε εξέλιξη “μυστικοί” χειρισμοί.