Ο ναζιστικός χαιρετισμός του συνηγόρου υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνου Πλεύρη, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων αλλά και την παρέμβαση του ΔΣΑ, λαμβάνοντας χώρα μάλιστα δύο φορές, δεν συνέβη παρουσία των μελών της έδρας, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος Σοφία Πανουτσακοπούλου.

Ads

Ειδικότερα, το θέμα συζητήθηκε κατά τον σχολιασμό των δικηγόρων επί των καταθέσεων της Μάγδας, Τάκη και Ειρήνης Φύσσα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.
Τόσο η Σοφία Παπανουτσοπούλου όσο και η εισαγγελέας Κυριακή Στεφανάτου εξέφρασαν μάλιστα την απορία τους για την αντίδραση της πολιτικής αγωγής για τη στάση τους επί του περιστατικού, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε είδαν να λαμβάνει χώρα κάτι τέτοιο μπροστά στα μάτια τους.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας τον λόγο ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, Αργύρης Συρίγος, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Έχουμε μία μητέρα που έρχεται στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο έχοντας αυτό ως δεδομένο και ένας συνήγορος υπερασπίσεως γνωρίζοντας αυτό, επιλέγει να χαιρετήσει ναζιστικά μπροστά σε μια μάνα που έχει έρθει γνωρίζοντας ότι έχει χάσει το παιδί της λόγω αυτής της ιδεολογίας. Δεν τον ανακαλέσατε στην τάξη με βάση το άρ. 334 ΚΠΔ και, επιμένω, αφού δεν έγινε την τελευταία φορά, θα παρακαλούσα να τον ανακαλέσετε στην τάξη όταν επαναληφθεί».

Ads

Τότε παρενέβη ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών, κάνοντας λόγο για στρουθοκαμηλισμό από την πλευρά της έδρας.

  • Κ. Παπαδάκης: Στρουθοκαμηλισμός λέγεται αυτό.
  • Εισαγγελέας: Έγινε υπόδειξη ότι έγινε τέτοιος χαιρετισμός;
  • Πρόεδρος: Σε εμάς μπροστά;
  • Κ. Παπαδάκης: Φυσικά και έγινε.

Επιπλέον, ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Θ. Θεοδωρόπουλος, ανέφερε πως «ο δικηγόρος δεν μιλάει για τον εαυτό του. Ο Πλεύρης μίλησε για τον εντολέα του, τον Ιω. Λαγό, όταν το έκανε αυτό. Πρόκειται για μια κακώς εννοούμενη ανεκτικότητα, η έλλειψη προσοχής διευκολύνει τέτοιες συμπεριφορές», με την πρόεδρο να απαντάει πως τα λόγια του προσβάλλουν την έδρα, η οποία όμως δεν προχώρησε σε καταδίκη της πράξης του Κωνσταντίνου Πλεύρη.