Για τις βαρύτατες κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο απολογούνται ενώπιον ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών, οι εννέα συλληφθέντες φερόμενοι ως διακινητές στο πολύνεκρο προσφυγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. 

Ads

Οι κατηγορούμενοι, όλοι αιγυπτιακής καταγωγής, αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας στις 11:00 η ώρα το πρωί για να βρεθούν ενώπιον της ανακρίτριας.

Το απόγευμα της Κυριακής (18/9) ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες καταθέσεις που έδωσαν οι 9 διασωθέντες που ήρθαν από τη Μαλακάσα. Πρόκειται για μάρτυρες κλειδιά και είχε ζητηθεί να δώσουν συμπληρωματική κατάθεση και αρνούνται ότι σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Την εμπλοκή τους στην υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους αρνούνται και οι συλληφθέντες. Συνεπώς δεν αποκλείεται σήμερα, κάποιοι συνήγοροι υπεράσπισης να ζητήσουν νέα προθεσμία από την ανακρίτρια καθώς δεν έχουν λάβει γνώση για το σύνολο της δικογραφίας, μετά και τις νέες καταθέσεις.

Σύμφωμα με μαρτυρία επιζώντα στο tvxs, στους εννέα συλληφθέντες ηλικίας από 20 έως 40 ετών, υπάρχουν άτομα που δεν βρίσκονταν στην ομάδα των 12 διακινητών που επέβαιναν στο πλοίο. 

Ads

Διαβάστε σχετικά: Αποκαλυπτική μαρτυρία στο tvxs για το ναυάγιο στην Πύλο: «Το Λιμενικό μας τράβηξε απότομα και γύρισε το πλοίο»

Σε δέκα συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές του Πακιστάν, με τους συλληφθέντες στη χώρα της Ασίας να κατηγορούνται για συμμετοχή σε διακίνηση ανθρώπων που σχετίζεται με το ναυάγιο στην Πύλο. Περισσότεροι από 300 Πακιστανοί υπήκοοι σκοτώθηκαν στο ναυάγιο, στα ανοικτά της Πύλου, σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται τον πρόεδρο της Γερουσίας του Πακιστάν, Μοχάμεντ Σαντίκ Σαντζράνι, ο οποίος γνωστοποίησε τους αριθμούς σε δήλωσή του την Κυριακή (18/6), στέλνοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών.

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο: Στοιχεία του BBC αμφισβητούν την εκδοχή του Λιμενικού

Συνεχίζονται οι έρευνες του Λιμενικού – 12 επιζώντες στο νοσοκομείο Καλαμάτας

Στο νοσοκομείο Καλαμάτας παραμένουν νοσηλευόμενοι συνολικά 12 επιζώντες του ναυαγίου.

Στη δομή της Μαλακάσας, όπου έχουν μεταφερθεί οι υπόλοιποι από τους συνολικά 104 διασωθέντες συρρέουν καθημερινά φίλοι και μέλη των οικογενειών τους για τους επισκεφθούν, καθώς και απελπισμένοι συγγενείς αγνοουμένων, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρουν οποιαδήποτε πληροφορία για τους δικούς τους ανθρώπους.

Όπως έχει ανακοινώσει το Λιμενικό, οι έρευνες για αγνοούμενους συνεχίζονται και σήμερα Δευτέρα (19/6), για έκτη ημέρα. Μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί 104 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ έχουν ανασυρθεί τα πτώματα 78 ανθρώπων. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι στα αμπάρια του αλιευτικού βρίσκονται περισσότεροι από 560 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.