«Φταίει το Λιμενικό, μας τράβηξε απότομα και γύρισε το πλοίο»: Η συγκλονιστική μαρτυρία 38χρονου Σύρου διασωθέντα από το ναυάγιο στην Πύλο στο tvxs είναι η πρώτη που ανεβάζει τον αριθμό των επιβαινόντων στους 850, μιλάει για πιθανή διακίνηση ναρκωτικών ή όπλων και προσδιορίζει τον αριθμό των διακινητών που βρίσκονταν στο αλιευτικό σκάφος.

Ads

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο: Στοιχεία του BBC αμφισβητούν την εκδοχή του Λιμενικού

Ο Χ. 38 ετών από τη Συρία μαζί με τον 14χρονο ανιψιό του ξεκίνησαν από τη Λιβύη το ταξίδι τους για την Ευρώπη. Στοιβάχτηκαν στο κατάστρωμα του μοιραίου αλιευτικού «Αντριάνα» για να φτάσουν στην Ιταλία, με την ελπίδα και την προσμονή να συνενωθούν με τους συγγενείς τους στη Σουηδία.

Από το πρωί της Παρασκευής (16/6) βρίσκεται στο ΚΥΤ της Μαλακάσας, μαζί με περίπου 65 επιζώντες της προσφυγικής τραγωδίας ανοιχτά της Πύλου. Ο 14χρονος Α. είναι νεκρός και παραμένει άγνωστο αν είναι μεταξύ των 78 σορών που ανασύρθηκαν από το πολύνεκρο ναυάγιο.

Ads

Τρεις συγγενείς του -ανάμεσά τους οι γονείς του- έφτασαν από τη Σουηδία στην Αθήνα και με τη βοήθεια οικογενειακού φίλου και διερμηνέα, του Ν. που διαμένει στην Ελλάδα, τον αναζήτησαν στην πύλη εισόδου της δομής καταγραφής στη Μαλακάσα. Ήταν μεταξύ των δεκάδων προσφύγων που ζουν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και που από το πρωί του Σαββάτου (17/6) κατέφταναν έξω από την περίφραξη της Μαλακάσας, ρωτώντας αν ο δικός τους άνθρωπος ζει.

Διαβάστε: Ναυάγιο στην Πύλο: Με φωτογραφίες στα χέρια ψάχνουν τους ανθρώπους τους στη Μαλακάσα

Ο Χ. με τα ράμματα στην πλάτη ακόμα νωπά, αγκάλιασε τους γονείς του, παγωμένος από το σοκ, ξεσπώντας σε κλάματα. Η δική του μαρτυρία για το τι τελικά συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6) και το πώς το «Αντριάνα» σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες προσφυγικές τραγωδίες των τελευταίων ετών, επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στις ενέργειες του Λιμενικού Σώματος.

Μιλήσαμε με τους συγγενείς του, με την πολύτιμη βοήθεια του διερμηνέα Ν., έξω από τα κάγκελα του της Μαλακάσας. Είναι η πρώτη μαρτυρία που ανεβάζει τον αριθμό των επιβαινόντων στους 850, κάνει λόγο για ομάδα διακινητών 12 ατόμων εκ των οποίων κάποιοι είναι μεταξύ των συλληφθέντων και επιρρίπτει την ευθύνη του πολύνεκρου ναυαγίου στο Λιμενικό Σώμα.

Μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι αλιευτικό σκάφος μετέφερε επίσης όπλα ή ναρκωτικά.

Την επίμαχη ώρα, πριν το «Αντριάνα» βυθιστεί 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ο Χ. αντιλήφθηκε την παρουσία δύο σκαφών του Λιμενικού. Πίστεψε ότι η Οδύσσεια έχει τελειώσει και πως θα μεταφερθούν ασφαλείς στη στεριά. 

Διαβάστε:Ναυάγιο στην Πύλο: Μαρτυρία για ελληνικό σκάφος επικαλείται ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Το ένα σκάφος του Λιμενικού έριξε σχοινί, πρόσδεσε στο αλιευτικό και -σύμφωνα με τη μαρτυρία- τους τράβηξε απότομα δύο φορές.

«Φταίει το Λιμενικό, μας τράβηξε απότομα και γύρισε το πλοίο. Εκείνη την ώρα είχε κύμα, δεν έπρεπε να μας τραβήξει. Έπρεπε να περιμένει να ανέβει το πλοίο στο κύμα, να κατέβει και μετά να μας τραβήξει. Το παιδί χτύπησε με δύναμη στα κάγκελα και λιποθύμησε μπροστά μου, κάποιοι έπεσαν στη θάλασσα, κάποιοι πήγαν από την άλλη πλευρά. Στο δεύτερο τράβηγμα έγειρε και μετά βυθίστηκε» σύμφωνα με τον Χ.

«Έτσι έφυγαν όλοι μαζί. Αν δεν μας είχαν τραβήξει έτσι, δεν θα είχε πεθάνει ούτε ένας άνθρωπος» συμπληρώνει.

«Δεν έψαξαν πολλή ώρα τους ανθρώπους που έπεσαν στη θάλασσα. Είχαν έρθει δυο σκάφη μόνο. Ήταν σκοτάδι, δεν είχαν φώτα, με δυο-τρεις φακούς έψαχναν τόσους ανθρώπους» συνεχίζει.

Διαβάστε: Ναυάγιο στην Πύλο: Bίντεο πριν από την βύθιση του αλιευτικού

Όπως μας είπε, υπήρχε ένας χώρος, ένα δωμάτιο εντός του αλιευτικού που δεν τον άφηναν να μπει – δεν άφηναν κανέναν να μπει και ήταν κλειδωμένο με λουκέτο.

«Το πλοίο ήταν βρώμικο. Εκτός από ανθρώπους είχε και άλλα πράγματα παράνομα. Ίσως να είχε όπλα και ναρκωτικά. Αυτοί που οδηγούσαν το πλοίο τσακώνονταν μεταξύ τους. Σκότωσαν τον καπετάνιο πριν γυρίσει το πλοίο. Τον βρήκαν μαχαιρωμένο και τον πέταξαν στη θάλασσα», μας μεταφέρει ο Ν.

  • Τα ονόματα όλων είναι στη διάθεση του tvxs και σε ακόμη μία δημοσιογράφο, και δεν δημοσιεύονται για λόγους προστασίας τους.