Σε πλήρη αποποίηση ευθυνών της προχώρησε η Frontex με χθεσινή της ανακοίνωση, σχετικά με το πολύνεκρο προσφυγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/7).

Ads

Με ανακοίνωση του χθες, Τετάρτη (14/7), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής γνωστοποίησε ότι αεροσκάφος εντόπισε το αλιευτικό σκάφος την Τρίτη (13/6) στις 12:47 ώρα Ελλάδας και ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές αρχές.

Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως «όλες οι ερωτήσεις θα πρέπει να απευθυνθούν στο ελληνικό κέντρο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης».

Σημειώνεται ότι η προσφυγική τραγωδία σημειώθηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα αλλά δικαιοδοσίας της Ελλάδας σε επίπεδο έρευνας και διάσωσης.

Ads

Χρονικά, όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, «το πρωί της 13ης Ιουνίου γύρω στις 11:00 από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που ελήφθη στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ».

Κατά την ίδια ενημέρωση, «η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00» και «στις 02:04 πμ ο κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού (ναυτ. Ορολογία «παλάντζο»).

«Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς. Πλήθος επιβαινόντων που βρίσκονταν στα εξωτερικά καταστρώματα έπεσαν στη θάλασσα» σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας.

Διαβάστε σχετικά: