Έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών των 16 χωρών της Ευρωζώνης πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, με κεντρικό θέμα συζήτησης την επικύρωση του μηχανισμού στήριξης προς στην Ελλάδα. Η Ευρώπη θα επιβεβαιώσει τη βούλησή της να ισχυροποιήσει το νόμισμα της και την οικονομία της, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γ. Παπανδρέου. Στο μεταξύ, μετά τη Γαλλία και τη Σλοβενία, «ναι» στην εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα ψήφισε, μεταξύ άλλων, και η Γερμανία.

Ads

Tο πράσινο φως για την εκταμίευση της γερμανικής βοήθειας στην Ελλάδα έδωσε σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο. Με 390 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 139 βουλευτές να απέχουν, η Γερμανία αποφάσισε τελικά την εκταμίευση 8,4 δισ. ευρώ φέτος από τα 22,4 δισ. ευρώ με τα οποία θα συνδράμει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας σε ορίζοντα τριετίας. Συγκεκριμένα, οι παρόντες βουλευτές ήταν 601. Oι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) απείχαν από την σημερινή ψηφοφορία στην Μπούντεστανγκ (κάτω βουλή). Υπέρ του σχεδίου ψήφισαν ο κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ και οι Πράσινοι και κατά το Κόμμα της Αριστεράς.

Κατά τη συνεδρίαση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως «το ευρώ είναι σταθερό και πρέπει να το υπερασπιστούμε» και υπογράμμισε πως «όλοι οι ανώτατοι αξιωματούχοι συμφωνούν πως θα ήταν καταστροφικό να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει».

Το σχέδιο προωθήθηκε προς ψήφιση και στην Μπούντεσρατ (άνω βουλή) όπου εκπροσωπούνται τα 16 γερμανικά κρατίδια, όπου υπερψηφίστηκε. Στη συνέχεια το σχέδιο θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Χορστ Κέλερ, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει πως θα τον υπογράψει, και θα λάβει μορφή νόμου του κράτους.

Ads

Στο μεταξύ, γερμανικά τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν με 8 δισεκατομμύρια ευρώ στο πακέτο της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ συμφώνησαν και στο να υποστηρίξουν το κοινό δάνειο της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα αγοράζοντας ομόλογα από την κρατική τράπεζα KfW, η οποία προσφέρει το μερίδιο της Γερμανίας στις πιστώσεις προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, πέντε Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές κατέθεσαν αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την καταβολή από τη Γερμανία της χρηματοπιστωτικής βοήθειας στην Ελλάδα. Ο πρώτος στόχος της αγωγής αυτής είναι οι δικαστές της Καρλσρούης, όπου βρίσκεται η έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να μπλοκάρουν την καταβολή των πιστώσεων στην Ελλάδα και στη συνέχεια να αποφανθούν για την ουσία της υπόθεσης. Σύμφωνα με τους ενάγοντες, η χορήγηση της βοήθειας στην Αθήνα είναι αντίθετη προς τις αρχές της Συνθήκης της Λισαβόνας και το γερμανικό Σύνταγμα.

Εγκρίνουν την εκταμίευση της βοήθειας και άλλες χώρες

Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε χθες το σχέδιο για άμεση παροχή οικονομικής βοήθεια στην Ελλάδα που προβλέπει τη χορήγηση διμερούς δανείου, ύψους 16,8 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε χρονικό ορίζοντα 3 ετών. Το σχέδιο, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (311 ψήφοι υπέρ έναντι 24 κατά). Προβλέπει πως από τα 16,8 δισ., τα 3,9 θα εκταμιευτούν εντός του 2010 με επιτόκιο 5%.

Ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ κατηγόρησε τον Σαρκοζί ότι άσκησε πίεση στον Γιώργο Παπανδρέου, εξαρτώντας τη γαλλική βοήθεια προς την Ελλάδα από την τήρηση εκ μέρους της Αθήνας των συμβολαίων για αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει υπογράψει με το Παρίσι. «Είναι απίστευτος ο τρόπος με τον οποίο οι Μέρκελ και Σαρκοζί αυτού του κόσμου συμπεριφέρονται σε έναν Έλληνα πρωθυπουργό», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

Στο μεταξύ, χθες, η σλοβενική κυβέρνηση ενέκρινε το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, ζήτησε όμως θεσμικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανόμενης της δυνατότητας να αποκλειστεί μια χώρα από την Ευρωζώνη αν δεν σέβεται το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η Σλοβενία, θα συνεισφέρει στο μηχανισμό στήριξης 384 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 144 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν το τρέχον έτος.

Σήμερα επίσης το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, κάτι που επιτρέπει την αποδέσμευση ενός πρώτου μέρους, ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, της συνολικής βοήθειας την οποία θα χορηγήσει η Ιταλία στην Αθήνα. Η Ιταλία έχει δεσμευτεί να χορηγήσει στην Ελλάδα βοήθεια συνολικού ύψους 14,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα 3ετίας, εκ των οποίων τα 5,6 δισεκατομμύρια θα δοθούν ήδη από τον πρώτο χρόνο. Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν προκάλεσε τις διαμάχες που σημειώθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο σε διάστημα 60 ημερών.

Διάταγμα με το οποίο αποδεσμεύεται η βοήθεια των 9,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Μαδρίτη προς την Ελλάδα υιοθέτησε και η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας. Το διάταγμα θα πρέπει να επικυρωθεί από τους κοινοβουλευτικούς, ενώ η χορήγηση της βοήθειας υποστηρίζεται επίσης από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα (συντηρητικό, PP). Επίσης, το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε σήμερα την συνεισφορά της χώρας ύψους 2,06 δισεκατομμυρίων ευρώ στο σχέδιο οικονομικής βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με έναν εκ των προέδρων του σώματος.

Την Παρασκευή και το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας ενέκρινε την αποδέσμευση 4,7 δισ. ευρώ για την Αθήνα. Νωρίτερα, η Κάτω Βουλή είχε απορρίψει, με ψήφους 83 έναντι 30, μια πρόταση που είχε καταθέσει το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV), το οποίο ζητούσε “να μην δοθεί ούτε ένα λεπτό στην Ελλάδα”.

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G7 για την ελληνική κρίση

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των χωρών της G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία) διεξήχθη νωρίτερα για το ελληνικό χρέος. Όπως έκανε γνωστό ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομίας, Ναότο Καν, η τηλεφωνική διάσκεψη δεν είχε ως στόχο την ανάληψη συντονισμένης δράσης για την υποστήριξη του ευρώ, ενώ όπως είχε πει νωρίτερα οι υπουργοί θα συζητούσαν τις λύσεις που επιστρατεύτηκαν για τη στήριξη της Ελλάδας, καθώς και τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ που τελικά υιοθετήθηκε.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Ευρωζώνης πραγματοποιούσε νωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswires, προκειμένου να εξεταστούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την αλλαγή των κανόνων αποδοχής ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων, η πορεία του ευρώ και οι διακυμάνσεις στην χρηματαγορές.

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε την Παρασκευή με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. «Συμφωνήσαμε για τη σημασία μιας ισχυρής πολιτικής απάντησης εκ μέρους των πληγεισών χωρών και μιας ισχυρής οικονομικής απάντηση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Κατέστησα σαφές ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και με το ΔΝΤ σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο», είπε ο Ομπάμα μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Λευκό Οίκο.

Σημειώνεται πως ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε σήμερα ότι ο Ομπάμα ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος ο Αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε το «φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, όπως και τη σημαντική υποστήριξη που συμφώνησαν να παράσχουν το ΔΝΤ και οι χώρες της Ευρωζώνης».

Στο μεταξύ, την Κυριακή συνεδριάζει το ΔΝΤ για να δρομολογήσει την εκταμίευση των 30 δις. ευρώ που θα χορηγήσει στην Ελλάδα, ως βοήθεια.

Όσο αφορά στη συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε πως οι ηγέτες πρέπει να υιοθετήσουν «έκτακτα» μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση που συγκλονίζει την ευρωζώνη. «Η απόφαση που θα πάρουν απόψε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα είναι μια απόφαση ή μάλλον (θα είναι) μια συγκεκριμένη πράξη για να υπάρξει εμπιστοσύνη στις αγορές. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα και απόψε», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Να λάβουν αποφάσεις που θα τονώσουν την εμπιστοσύνη και θα στηρίξουν την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη ζητούν από τους «16» οι Ευρωπαίοι Εργοδότες (Business Europe) σε σημερινή ανακοίνωσή, ενώ τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα (ETUC) στη δική τους ανακοίνωση τους ζητούν να επιδείξουν το ίδιο κουράγιο και τον ίδιο ζήλο που έδειξαν για τη διάσωση των τραπεζών.

Παράλληλα, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου διάσωσης για τις χώρες της ευρωζώνης.

«Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε παγκόσμια ύφεση»

«Μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, όπως έγινε και στην περίπτωση της Lehman Brothers το 2008», εκτίμησε άλλωστε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν. Στο μεταξύ, με κοινή τους επιστολή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ζητούν την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων για τη δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Επίσης, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έχει ανάγκη από πρόσθετα δάνεια εκτός από το τριετές πρόγραμμα που έχει ήδη εγκριθεί από την ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Πιστεύουμε ότι για την ώρα είναι αρκετό», είπε αλλά πρόσθεσε πως «από εκεί και πέρα αυτοί που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τι θα συμβεί σε πέντε χρόνια είναι τσαρλατάνοι».

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει με το παραπάνω τους όρους που προβλέπει το σχέδιο διάσωσής της, δηλώνει σε συνέντευξή του προς τη βελγική εφημερίδα «De Tijd» ο Σερβάς Ντερόζ, ο Βέλγος κοινοτικός αξιωματούχος ο οποίος ηγήθηκε του κλιμακίου που διαπραγματεύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με την ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό της Ε.Ε.. «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει μέσα στο ευρώ», υποστηρίζει ο νομπελίστας καθηγητής Εντμουντ Φελπς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Σουάρ».

Έρευνα για την κερδοσκοπία των αγορών από τη Γαλλία

Η Γαλλία θα ερευνήσει τις αβάσιμες φήμες που έχουν στόχο την Ισπανία και την Ιταλία και θα επιβάλει κυρώσεις εναντίον των κερδοσκόπων, δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Πιερ Ζουγέ, πρόεδρος της Γαλλικής Αρχής Χρηματαγοράς (AMF), τονίζοντας πως υπήρξαν κερδοσκοπικές κινήσεις που εντοπίστηκαν.

Την ανησυχία του «για την Ευρώπη και το ευρώ» εξέφρασε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, ενώ τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Νορβηγίας, εκ των κυριοτέρων επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές, ανακοίνωσαν σήμερα ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς κατέχουν ομόλογα πολλών δισεκατομμυρίων από αυτές.

Ξεπέρασε και πάλι τις 1.000 μ.β. το spread

Ξεπέρασε σήμερα και πάλι τις 1.000 μ.β. το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, στη σκιά των μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κι ενώ σήμερα συνεδριάζουν οι ηγέτες των 16 χωρών – μελών της ευρωζώνης με κεντρικό θέμα συζήτησης την επικύρωση του μηχανισμού στήριξης προς στην Ελλάδα.

Αυτή την ώρα (16:00), το spread διαμορφώνεται στις 967 ενώ με πτώση 2.86% έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών.