Η πόλωση πάντα επιδιώκεται από τον δεύτερο, εκτός εάν ο πρώτος τελεί σε πολιτικό πανικό. Σ’ αυτόν ακριβώς τον πανικό – τον πανικό της απώλειας ελέγχου της πανδημίας – ναυάγησε το Μαξίμου, που εφηύρε και γατζώθηκε από την «βίλα Τσίπρα», και τώρα αναζητεί δρόμο διαφυγής.

Ads

Η μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης σε επίπεδο πολιτικής ηθικής, και δη με όρους προσωπικής ευμάρειας, ήταν δεδομένο πως δεν θα ευνοούσε ούτε την κυβέρνηση, ούτε τον πρωθυπουργό των 31  ακινήτων και του ανοιχτού δανείου του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν πολιτικά αφελής εάν άφηνε την ευκαιρία, και δεν την άφησε.

Στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε όλο το πολιτικο… περιουσιολόγιο, έδωσε – ξανά – εξονυχιστικές λεπτομέρειες για το ενοικιαζόμενο σπίτι του στα Λεγραινά, και κατόπιν έβαλε ένα προς ένα τα ερωτήματα για τον πρωθυπουργό.

Ρώτησε εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει και εκείνος τα στοιχεία για τα 31 ακίνητα που διαθέτει και τα ενοίκια για αυτά, υπενθύμισε πως η οικογένεια του πρωθυπουργού δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κάτι άλλο εκτός από την πολιτική, και ζήτησε επίσης να παρουσιαστούν οι ρυθμίσεις για το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που χρωστάει στις τράπεζες.

Ads

Είπε επίσης ότι η πραγματική βίλα δεν βρίσκεται στα Λεγραινά αλλά στην «μεσοτοιχία με τον Χριστοφοράκο στην Τήνο», επανέλαβε ότι «ένας πρωθυπουργός που χρωστάει 1,5 εκ. ευρώ στις τράπεζες είναι ένας ευάλωτος πρωθυπουργός», και κατέληξε στο ότι «στο σπίτι του Βολταίρου δεν μιλάνε για σκοινί».

Στο δια ταύτα, διαμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να αφήσει το θέμα να κλείσει εύκολα και προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας στην Βουλή που θα υποχρεώνει στους βουλευτές και τους υπουργούς να δηλώνουν στο πόθεν έσχες όχι μόνο τον δανεισμό τους, αλλά και την πορεία του χρέους του και τις ρυθμίσεις που έχει κάνει. «Θα καλέσω τον κ. Μητσοτάκη να την ψηφίσει. Διότι ξέρετε, ένας από τους τρόπους ξεπλύματος χρήματος είναι οι συνεχείς ρυθμίσεις δανεισμού», είπε με νόημα.

Απάντηση επί της ουσίας δεν έλαβε, ούτε πρόκειται να λάβε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που ερωτήθηκε, κάτι είπε περί «ωραίας προσπάθειας συμψηφισμού», κάτι πρόσθεσε ότι «οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το λαϊκό παιδί της Κυψέλης και ζει ως μεγαλοαστός», και για την περιουσία του πρωθυπουργού είπε μόνον ότι «όλα είναι στο φως» και «έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά».

Οι πληροφορίες άλλωστε λένε πως η εντολή του Μαξίμου είναι να κλείσει άρον-άρον το θέμα (ειδικά μετά τα εξώδικα Τσίπρα και την προαναγγελία αγωγών στα media που διακίνησαν το θέμα), ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται εκνευρισμένος διότι του είχαν δοθεί λάθος πληροφορίες για το σπίτι του Σουνίου, και πως ακόμη θα αποδοθούν ευθύνες για την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι μια νίκη. Είναι όμως μια νίκη που δεν αρκεί. Διότι το βασικό του πρόβλημα, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι το μέτρο της πολιτικής ηθικής, ούτε των καλών προθέσεων – είναι ότι εξακολουθεί να μην πείθει ως εναλλακτική διακυβέρνησης.

Στην χθεσινή δημοσκόπηση της ALCO για το Open η φθορά της κυβέρνησης από την αποτυχημένη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας επαναβεβαιώνεται: Το 54% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ το ποσοστό των θετικών απόψεων έχει πέσει στο 40% από το θηριώδες 80% της περασμένης άνοιξης.

Στην ίδια δημοσκόπηση όμως επιβεβαιώνεται και το ότι η πλειοψηφία πιστεύει πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα είχε πάει καλύτερα ως κυβέρνηση:  Στην ερώτηση αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καλύτερα, χειρότερα ή ίδια τα πράγματα στην διαχείριση της πανδημίας, το 38% απαντάει χειρότερα, το 35% τα ίδια και το 17% καλύτερα.

Επ’ αυτού του ελλείμματος, προγραμματικού και πολιτικού, απάντηση δεν υπάρχει ακόμη στην Κουμουνδούρου. Ή, τουλάχιστον, δεν υπάρχει συντεταγμένη απάντηση – όπως φάνηκε και από το φάουλ της ανθοδέσμης και της τροπολογίας Σπίρτζη την ώρα που η κυβέρνηση παρέπαιε μεταξύ Πάρνηθας και Σουνίου…