Αντεπίθεση στο «κόμμα των μεγαλοϊδιοκτητών και των υπερχρεωμένων» εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Ads

«Βίλα είναι το σπίτι του Μητσοτάκη στην Τήνο που είναι μεσοτοιχία με του Χριστοφοράκου»

Απαντώντας για  το σπίτι στο Σούνιο επεσήμανε ότι οι πολιτικοί οφείλουν να ελέγχονται και να δίνουν απαντήσεις. «Επέλεξαν τη στιγμή που έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα να υποστηρίζουν ότι έχω βίλα εκατομμυρίων», είπε.

Πρόκειται για κιτρινισμό, λάσπη και λαϊκισμό, ο  κ. Μητσοτάκης των 32 ακινήτων και το κόμμα των υπερχρεωμένων μεγαλοιδιοκτητών να κάνουν ερωτήματα για το σπίτι που νοικιάζει ο πολιτικός τους αντίπαλος. «Βίλα είναι το σπίτι του κ. Μητσοτάκη στην Τήνο που είναι μεσοτοιχία με τη βίλα του κ. Χριστοφοράκου», τόνισε.

Ads

«Τώρα ήρθε η ώρα να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ρυθμίσεις των δανείων του, τα ακίνητά του καθώς και τα ενοίκιά του. Στο σπίτι του Βολταίρου δεν μιλάνε για σκοινί» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ δεν έχω τίποτα να κρύψω, τίποτα να φοβηθώ. Δίνω απαντήσεις γιατί οφείλουμε όλα να βγαίνουν στη διαφάνεια. Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει στη δημοσιότητα το ενοίκιο που πληρώνει στο Λυκαβηττό;  Να μάθουμε πόσα πληρώνει, αν πληρώνει, σε ποιον; Θα δώσει στη δημοσιότητα τα έξοδα συντήρησης των 32 και πλέον ακινήτων που κατέχει; Το πιο κρίσιμο, όταν ένας πρωθυπουργός δηλώνει δάνεια 1,5 εκατ. ευρώ, είναι λίγα η πολλά; Είναι ευάλωτος πρωθυπουργός σε πιέσεις», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς δε για το εξώδικο για τα δημοσιεύματα σχετικά με το σπίτι στο Σούνιο, υπογράμμισε: «Αν βλέπεις ανθρώπους κατ’ εξακολούθηση να επιχειρούν να σε δυσφημήσουν και δεν κάνεις τίποτα, τότε η κοινή γνώμη εκλαμβάνει τη σιωπή σου ως συνενοχή. Δίνω την ευκαιρία στους συγκεκριμένους “δημοσιογράφους” που εν γνώση τους επιχείρησαν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, να αποκαταστήσουν την αλήθεια. Έχει δικαίωμα κάθε δημόσιο πρόσωπο να ζητά από αυτούς που ελέγχεται να αποκαθιστούν την αλήθεια, όταν διαπιστώνεται ότι ο έλεγχος και η κριτική τους αβάσιμη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα καταθέσει αγωγή ενώ τα χρήματα θα τα δώσει στον ΕΔΟΕΑΠ, τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι δίνουν αγώνα κατά του νόμου Πέτσα που είναι ακόμα ένα δώρο στους καναλάρχες και οδηγεί τους εργαζομένους στην ανεργία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη «λίστα Πέτσα» και στα 20 εκατ. ευρώ που δόθηκαν κατά το δοκούν, χωρίς κριτήρια, για να τονίσει ότι η σημερινή κυβέρνηση «έχει εκμεταλλευτεί μια συνθήκη δυστυχίας προκειμένου να δημιουργήσει συνθήκες εξαγοράς της τάσης στα ΜΜΕ». Επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν είναι κατά της ενίσχυσης του Τύπου, ειδικά τώρα που περνά μεγάλη κρίση λόγω της πανδημίας, αλλά του τρόπου, που καταντάει τους ιδιοκτήτες έρμαιο του εκβιασμού της κυβέρνησης και έκανε λόγο για «πρόβλημα για τη δημοκρατία».

Τροπολογία για δήλωση στο πόθεν έσχες των ρυθμίσεων των δανείων

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τα ερωτήματα που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να δώσει στη δημοσιότητα τα ενοίκια που αφορούν τον ίδιο και ειδικά το ενοίκιο για το σπίτι στο Λυκαβηττό, πόσα πληρώνει και πού πληρώνει. Ζήτησε ακόμη ο πρωθυπουργός να απαντήσει για τα έξοδα για τη συντήρηση των 32 ακινήτων που δηλώνει ότι διαθέτει στο πόθεν έσχες. Υπενθύμισε ακόμη ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει στο πόθεν έσχες δάνεια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. «Ένας πρωθυπουργός που χρωστάει τόσα στις τράπεζες είναι ευάλωτος πρωθυπουργός σε πιέσεις. Συμπολίτες μας για χρέος 10, 20, 30 χιλιάδες ευρώ δεν μπορούν να κοιμηθεί το βράδυ. Θα δώσει στη δημοσιότητα τις ρυθμίσεις που έχει κάνει;» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ότι θα φέρει τροπολογία στη Βουλή που θα υποχρεώνει τους βουλευτές και τους υπουργούς να δηλώνουν στο πόθεν έσχες όχι μόνο το ύψος του δανεισμού, αλλά και όλη την πορεία, τις ρυθμίσεις των δανείων.

Ο Μητσοτάκης δεν έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για τους νεκρούς της πανδημίας

Για την πανδημία ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης «αν και έχουμε καθημερινά εκατόμβη νεκρών δεν έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει μια συγγνώμη».

Αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι επεσήμανε ότι συνέβη μέσα σε 45 λεπτά και ως πρωθυπουργός τότε ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν μέσα σε 45 λεπτά.  «Τώρα έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα και επί 8 μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι φταίνε οι πολίτες». Είχε οκτώ μήνες περιθώριο για να ενισχύσει το ΕΣΥ, τα ΜΜΜ και τον ΕΟΔΥ και δεν έκανε τίποτα. Επί οκτώ μήνες πανηγύριζε ότι νίκησε τον κορωνοϊό, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας υπογράμμισε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά καθώς είναι πολύ υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών ενώ βρισκόμαστε σε πάνω από ένα μήνα σε lockdown. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σοβαρή διαδικασία καταγραφής των κρουσμάτων ενώ ο αριθμός των τεστ, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν επέτρεψε την συνταγογράφησή τους προς χάρη των ιδιωτών, καθώς και το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις οδήγησαν στην έκρηξη των κρουσμάτων.

«Ως τον Μάρτη με τη βούλα της Ε.Ε. η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να σουλατσάρει στη Μεσόγειο»

Τέλος, αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά θέματα και την απόφαση χωρίς κυρώσεις της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Για άλλη μια φορά περάσανε κάτω από τον πήχη και ως τον Μάρτη με βούλα της ΕΕ η Τουρκία έχει δυνατότητα να σουλατσάρει στη Μεσόγειο με το Όρουτς Ρέις»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για διπλωματική ήττα της χώρας,. «Είναι προφανές ότι ΕΕ είναι κατώτερη των περιστάσεων, αλλά ταυτόχρονα και η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων» σημείωσε και υπογράμμισε ότι «είναι προφανής αδυναμία της κυβέρνησης να πετύχει και να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας».