Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη εμφανίστηκε εκ νέου αντίθετη σε ενδεχόμενη ρύθμιση εισπρακτικού χαρακτήρα και αναφερόμενη στην πρόταση που περιμένει από το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε στο Ρ/Σ «Βήμα FM» πως «δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μία ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική».

Ads

Παράλληλα, χαρακτήρισε αντισυνταγματική την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, εγείροντας θέμα ισονομίας των πολιτών, ενώ ανέφερε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ετοιμάζει νομοθετικό πλαίσιο για την εκτός σχεδίου ρύθμιση. Επιφυλάχθηκε δε, να τοποθετηθεί επί του θέματος στα αρμόδια θεσμικά όργανα, “αν και όταν” το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάσει ρύθμιση για την είσπραξη των βεβαιωμένων και μη προστίμων.

Για το θέμα των ημιυπαίθριων η Τίνα Μπιρμπίλη είπε ότι λύθηκε εισάγοντας την έννοια του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου», επεσήμανε όμως ότι «το θέμα της ισονομίας και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και είναι ανοικτό». Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν, ότι η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από τις δηλώσεις Μπιρμπίλη και κάνει λόγο για περιβαλλοντική εκτός από εισπρακτική διάσταση του μέτρου.

Κληθείσα να σχολιάσει το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης για την επιχορήγηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από την επιχείρηση, είπε πως «ο συνδικαλισμός πρέπει να έχει μια αυτονομία, να είναι ανόθευτος και να μην μπαίνει σε οποιαδήποτε συναλλαγή με την οποιαδήποτε εξουσία».

Ads

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, χαρακτήρισε σαφή τη θέση της κυβέρνησης για την πώληση μετοχών και διατήρηση του ελέγχου της επιχείρησης από το Δημόσιο. «Κατ’ αρχήν, μέτοχος του Δημοσίου στη ΔΕΗ είναι το υπουργείο Οικονομικών και το ΥΠΕΚΑ έχει στην αρμοδιότητά του το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας» διευκρίνισε.

Πάντως για το θέμα, υπάρχουν πράσινες αντιδράσεις, καθώς την κάθετη αντίθεσή του με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εκφράζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Αθανασιάδης διαφωνώντας με την πρόταση για περαιτέρω μετοχοποίηση που θα φέρει ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη διαφωνία που εκφράζει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Αθανασιάδης, υποστήριξε πως θα δώσει όλες τις μάχες για να κρατηθεί το 51% της ΔΕΗ στον έλεγχο του κράτους και όπως είπε, συγκεντρώνει στοιχεία για να τεκμηριώσει την άποψή του. Εκτίμησε ότι αν φύγει η ΔΕΗ από την Κοζάνη, η περιοχή θα υποστεί οικονομική ζημιά και το κράτος θα χάσει τεράστια κεφάλαια. Ωστόσο, σημείωσε ότι στηρίζει και επικροτεί τις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου και στηρίζει την κυβέρνηση.