Σε διευκρινίσεις για την χορήγηση της φορολογικής ενημερότητας προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) μετά τις αντιδράσεις και το χάος που προκλήθηκε λόγω του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Ωστόσο οι επιστροφές φόρων παραμένουν στον «πάγο» λόγω του ΕΝΦΙΑ και η ΓΓΔΕ προαναγγέλλει σχετική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών ώστε «να ρυθμιστεί το ζήτημα».

Ads

Η επιστροφή φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι «πάγωσε» εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ καθώς το ισχύον καθεστώς υπαγορεύει στις φορολογικές αρχές να συμψηφίσουν τις επιστροφές φόρου ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο Νόμος προβλέπει ότι για να γίνει επιστροφή χρημάτων δεν πρέπει να υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο. Αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις και για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Μετά τις αντιδράσεις η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, σημειώνοντας πως η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας είναι δυνατή ανεξαρτήτως της ύπαρξης βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση. Η ΓΓΔΕ σημειώνει πως στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών το πιστοποιητικό έχει ισχύ ενός μήνα και μπορεί να χορηγηθεί από οποιαδήποτε ΔΟΥ ή ελεγκτικό κέντρο και από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων. Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά.

Σχετικά με την επιστροφή φόρου η ΓΓΔΕ προανήγγειλε απόφαση που θα «ξεπαγώνει» τις επιστροφές παρά την εκκρεμότητα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. «Σε ότι αφορά στον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) θα υπάρξει σύντομα, τις επόμενες ημέρες, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει το ζήτημα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ads

Η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ

«Η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας. Αποδεικτικό ενημερότητας μπορεί να χορηγηθεί μέσω διαδικτύου με διάρκεια ισχύος δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το πιστοποιητικό εκδίδεται με διάρκεια ισχύος ενός μήνα και χορηγείται από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή Ελεγκτικό Κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) του υπουργείου Οικονομικών. Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά, αποδεικτικό ενημερότητας για τις περισσότερες περιπτώσεις με διάρκεια ισχύος ενός μήνα.

Σε ότι αφορά στον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) θα υπάρξει σύντομα, τις επόμενες ημέρες, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει το ζήτημα».