Μία ακόμα δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τους φορολογούμενους στη… γωνία. Η «εκκρεμότητα» που έχει προκύψει με τον ΕΝΦΙΑ μετά το φιάσκο με τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά που έφτασαν σε χιλιάδες νοικοκυριά τώρα παγώνει τις επιστροφές φόρων και τη φορολογική ενημερότητα, έως τα μέσα Σεπτέμβρη. Έως δηλαδή η κυβέρνηση να βρει λύση για τα τεράστια λάθη που συνέβησαν.
 

Ads

Έτσι οι φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και δικαιούνται επιστροφή φόρου δεν πρόκειται να εισπράξουν τα χρήματα. Ο Νόμος προβλέπει ότι για να γίνει επιστροφή χρημάτων δεν πρέπει να υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις για την ηλεκτρονική έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Διευκρινίσεις και πραναγγελίες

Μετά τις αντιδράσεις η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την φορολογική ενημερότητα. Όπως αναφέρει η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας είναι δυνατή ανεξαρτήτως της ύπαρξης βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση. Η ΓΓΔΕ σημειώνει πως στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών το πιστοποιητικό έχει ισχύ ενός μήνα και μπορεί να χορηγηθεί από οποιαδήποτε ΔΟΥ ή ελεγκτικό κέντρο και από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων. Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά.

Ads

Για τις επιστροφές φόρων στη σχετική ανακοίνωση προαναγγέλλεται απόφαση ώστε να «ξεπαγώσουν» παρά την εκκρεμότητα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. «Σε ότι αφορά στον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) θα υπάρξει σύντομα, τις επόμενες ημέρες, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει το ζήτημα», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις κυβερνητικές τακτικές

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του καταγγέλλει την τακτική του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα της επιστροφής των φόρων. Όπως σημειώνεται «το υπουργείο εκμεταλλευόμενο παλιότερη Υπουργική Απόφαση έχει σταματήσει όλες τις επιστροφές φόρου. Για να πάρει κάποιος την επιστροφή φόρου που δικαιούται πρέπει να μην έχει καθόλου βεβαιωμένα χρέη στις Δ.Ο.Υ».

«Ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής τους ή ακόμα και αν ο φορολογούμενος τα έχει ρυθμίσει και είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων ο συμψηφισμός είναι υποχρεωτικός», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Οι υπάλληλοι στις Δ.Ο.Υ., πάντα σύμφωνα με την απόφαση, οφείλουν να συμψηφίζουν όλο το ποσό της επιστροφής με το βεβαιωμένο ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή με οποιαδήποτε άλλη οφειλή. Ακόμα και στις περιπτώσεις που η επιστροφή υπερκαλύπτει τον βεβαιωμένο ΕΝ.Φ.Ι.Α., το ποσό συμψηφίζεται ολόκληρο χωρίς καμία έκπτωση για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η εντολή για «πάγωμα» των επιστροφών είχε δοθεί άτυπα πριν από τη βεβαίωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α».

«Αυτή άλλωστε είναι η μέθοδος του οικονομικού επιτελείου για τη δημιουργία πλεονασμάτων και με παρόμοιες κινήσεις έχει καταφέρει να στεγνώσει από ρευστό την αγορά. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να τροποποιηθεί ο μνημονιακός νόμος βάσει του οποίου εκδόθηκε η συγκεκριμένη απόφαση και να χορηγείται έκπτωση σε περιπτώσεις εφάπαξ πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α., όπως συμβαίνει και στη φορολογία εισοδήματος», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για το θέμα του παγώματος της επιστροφής φόρων λόγω βεβαίωσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γελαλής Δημήτρης, Δριτσέλη Παναγιώτα, Μιχαλάκης Νικόλαος, Σαμοΐλης Στέφανος. Στην ερώτησή τους επισημαίνουν πως η εν λόγω υπουργική απόφαση «στερεί κάθε ρευστότητα από την αγορά, αφού ότι επιστροφή φόρου που δικαιούνται οι πολίτες πάει στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών:

  • Θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Νόμου βάσει του οποίου εκδόθηκε η ΠΟΛ.1022/24.1.2012 ώστε να δίνονται οι επιστροφές φόρου σε φορολογούμενους με μη ληξιπρόθεσμα χρέη;
  • Θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Νόμου βάσει του οποίου εκδόθηκε η ΠΟΛ.1022/24.1.2012 ώστε να δίνονται οι επιστροφές φόρου σε πολίτες με ρυθμισμένα χρέη από τη στιγμή που αυτοί είναι συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων της ρύθμισης;
  • Από την στιγμή που το Υπ. Οικ. δεν προχωράει στις παραπάνω διορθώσεις γιατί όταν συμψηφίζεται όλο το ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. με επιστροφή φόρου δεν δίνεται κάποια έκπτωση στο φορολογούμενο όπως συμβαίνει με τη φορολογία εισοδήματος;
  • Σε τι κινήσεις προτίθεται να προβεί το Υπ. Οικ. ώστε να δίνεται έκπτωση  στην εφάπαξ καταβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α.;