«Κατέθεσε πικρία επειδή δεν τον παίζουνε» ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας  την κριτική του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά κατά της κυβέρνησης σε ομιλία του στο Πολεμικό μουσείο στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή».

Ads

«Θα ήθελε ενδεχομένως να κάνει την κριτική του μετά το 41% στις εθνικές εκλογές, αλλά τότε δεν μπορούσε να την κάνει. Τώρα (μετά τις ευρωεκλογές και το απογοητευτικό αποτέλεσμα για την ΝΔ)- αναμφισβήτητα επειδή το πολιτικό σύστημα χτυπήθηκε στις ευρωεκλογές και υπάρχει μεγάλη αναταραχή στα άλλα δύο κόμματα – θεωρεί ότι είναι το μομέντουμ στο οποίο μπορεί να προχωρήσει και εκείνος στην κατάθεση των δικών του απόψεων. Με γεια του με χαρά του, δεν πειράζει» τόνισε χαρακτηριστικά για τον πρώην πρωθυπουργό.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι – από προβλήματα της καθημερινότητας μέχρι καθυστέρηση στον νόμο για τον αιγιαλό – για τους οποίους πολύ άνθρωποι είναι πικραμένοι. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει φύγει από τις αρχές και τις αξίες της – όπως ο φιλελευθερισμός και η κοινωνική ευαισθησία» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη σε ερώτηση για το αν η Νέα Δημοκρατία ακούει τις πιο «δεξιές αγωνίες» της κοινωνίας και των ψηφοφόρων του κόμματος.

«Η υποχρέωση της κυβέρνησης να ακούει την κοινωνία, είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτά που λέει ο Σαμαράς, εγώ δεν τα ακούω. Έφυγε η Νέα Δημοκρατία από τις αξίες τις επειδή αργούν διαδικαστικά θέματα για τα ακαθάριστα οικόπεδα; Είμαστε με τα καλά μας», πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ads

Όσον αφορά την κριτική του πρώην πρωθυπουργού για τα εθνικά θέματα η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε: «Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Ίσως πρέπει ο κύριος Σαμαράς να το αντιληφθεί αυτό. Η Ευρώπη της ειρήνης και της ευημερίας απειλείται. Η Ευρώπη είναι σε περιδίνηση. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ουσιαστικό ρόλο σε αυτή την Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους ηγέτες της Ευρώπης».

 

 

Αντώνης Σαμαράς: «Στις εκλογές διαμορφώθηκε η μικρότερη και πιο φοβική ΝΔ»

Υπενθυμίζεται ότι σφοδρότατη επίθεση κατά κυβέρνησης αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά τις ευρωεκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος μια βαριά ιδεολογική δεξιά ατζέντα, βάλλοντας κατά του Μεγάρου Μαξίμου με φόντο το εκλογικό αποτέλεσμα στο οποίο χρέωσε «αλαζονεία» με επίκεντρο κατά κύριο λόγο ζητήματα όπως το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και εκείνο των μεταναστών, δηλώνοντας πως ο ίδιος «ήταν, είναι και θα είναι παρών».

«Είχα πει να προσέχει η κυβέρνηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να αποκοπεί από την κοινωνία. Αναρωτιέμαι αν άκουσε ο πρωθυπουργός την ψήφο του ελληνικού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λάθος αν επιμένει στο λάθος», είπε αναφορικά με το νόμο που έφερε η ΝΔ για τους ομόφυλους γάμους και την τεκνοθεσία και πρόσθεσε:

«Αναρωτήθηκα τόσο λάθος κάνουν δύο πρώην πρωθυπουργοί; Και αποδοκιμαστήκαμε από την Κυβέρνηση. Εθεσα ερωτήματα στη Βουλή επί της ουσίας και οργάνωσαν κενά έδρανα. Συνέχισαν αγκαλιές βουλευτών με ΛΟΑΤΚΙ στα θεωρεία της Βουλής και πάρτι στα μπαρ. Ο κόσμος θεώρησε αλαζονική την κυβέρνηση και το έδειξε στην κάλπη με αποχή 60%. Ηχηρο χαστούκι. Οι πολίτες θύμωσαν με όλα τα κόμματα και τα αποδοκίμασαν. Λευκή απεργία».

«Άλλο η διεύρυνση, άλλο μετάλλαξη. Η ΝΔ είχε πάντα πόρτες ανοιχτές αλλά όχι αφύλακτες» και έκανε λόγο για την μικρότερη και πιο φοβική ΝΔ των τελευταίων εποχών» σημείωσε με νόημα ο κ. Σαμαράς.

«Αναζητούν τους Ανεμόμυλους του Κέντρου» , είπε ακόμη, ενω ειρωνεύτηκε τους «πάντα αλάνθαστους εξωκοινοβουλευτικούς» της κυβέρνησης

«Η συμπεριφορά αυτή της κοινωνίας μοιάζει με λευκή απεργία των πολιτών», ανέφερε. Στις εκλογές διαμορφώθηκε η μικρότερη και η πιο φοβική ΝΔ, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Συνέχισε υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει «ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ», ενώ αναφέρθηκε και στα ζητήματα μεταναστών επιμενοντας πως αυτοί όχι μόνο δεν ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία αλλά επίσης δημιουργούν ζητήματα ανασφάλειας.

Από την κριτική του Αντώνη Σαμαρά δεν έλειψαν τα εθνικά θέματα, με τον πρωθυπουργού να αναφέρεται τόσο στην Συμφωνία των Πρεσπών όσο και σε εκείνα της Θράκης αλλά και των σχέσεων της χώρας με την Αλβανία.