Σοκαριστικά βίντεο κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από τις επιθέσεις των ακροδεξιών ταγμάτων σε σταθμούς του ΗΣΑΠ εναντίον ατόμων που συμμετείχαν στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις σε Νέο Ηράκλειο, Πευκάκια και Νέα Ιωνία.

Ads

Σε ένα από τα βίντεο από τις επιθέσεις στον σταθμό «Μοναστηράκι» φαίνεται ομάδα ακροδεξιών ανενόχλητη και με την ανοχή της αστυνομίας να πετά μπιτόνι υγρό σε βαγόνι του ηλεκτρικού που ήταν γεμάτο με ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος ζητά την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.

Διαβάστε επίσης: Νάσος Ηλιόπουλος / Ζητά την παραίτηση Οικονόμου μετά την επίθεση των ακροδεξιών στο Μοναστηράκι

Ads

https://youtu.be/bcblgP8ADp0?si=R5Eb2tDm_JISWOb8

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs λίγο μετά τις 8 το βράδυ ομάδα αγνώστων με διακριτικά της ακροδεξιάς ομάδας Propartia, εισέβαλε σε βαγόνι του ΗΣΑΠ (με κατεύθυνση προς Πειραιά) στο Μοναστηράκι φωνάζοντας συνθήματα και επιτέθηκε σε επιβάτες, πολλοί εκ των οποίων επέστρεφαν από το Νέο Ηράκλειο.

https://youtu.be/b6PUXpEczd8?si=iNiLRqBwyr-vPS7n

https://youtu.be/9B8PdPoylGE?si=mqzelDRc7Eapt1ZB

 


Με την αστυνομία όπως φαίνεται και σε αποκλειστικό βίντεο του tvxs να προσαγάγει άτομα τα οποία είχαν δεχθεί επίθεση.

https://youtu.be/cDEXaMpH4yo?si=yZyfIxb1LSfm2y8g

Σύμφωνα με τις διαρροές από την ΕΛ.ΑΣ. ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται κι ένας 29χρονος ακροδεξιός, γνωστός στις Αρχές, ο οποίος φέρεται να είναι ο άνδρας που κρατούσε το μπιτόνι με το υγρό που άδειασαν σε βαγόνι του ΗΣΑΠ επιχειρώντας να κάψουν όσους ήταν μέσα στον συρμό.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Όπως επισημαίνεται από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ λόγω πληροφοριών για διεξαγωγή εκτεταμένων επεισοδίων, ελήφθησαν εκτεταμένα μέτρα πρόληψης, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αστυνομικών.

Συνολικά η Αστυνομία προχώρησε σε 60 προσαγωγές ατόμων, από τα οποία τα 13 συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα, ενώ απελάθηκαν και 21 Ιταλοί ακροδεξιοί, που είχαν έρθει αεροπορικώς στην Ελλάδα για να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Σχετικά με συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν απογευματινές ώρες χθες, Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023, σε περιοχές της Αθήνας, με αφορμή εκδηλώσεις μνήμης των δύο ατόμων που είχαν θανάσιμα τραυματιστεί στο Νέο Ηράκλειο προ 10 ετών, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Παρά την απόφαση απαγόρευσης δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (σχετ. από 25-10-2023 ανακοίνωση), απογευματινές ώρες χθες, έλαβαν χώρα συγκεντρώσεις 500 ατόμων στην πλατεία Σημηριώτη στη Νέα Ιωνία, 300 ατόμων στα Πευκάκια και 800 ατόμων στο Νέο Ηράκλειο.

Από την Ελληνική Αστυνομία, λόγω πληροφοριών για διεξαγωγή εκτεταμένων επεισοδίων, ελήφθησαν εκτεταμένα μέτρα πρόληψης, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αστυνομικών διαφόρων Υπηρεσιών.

Ενδεικτική είναι η σύλληψη 21 οργανωμένων ατόμων προερχόμενων από την Ιταλία, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι οποίοι αφήχθησαν με σκοπό τη συμμετοχή τους σε συγκεντρώσεις.

Στο σημείο που πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης, δεν έλαβε χώρα κάποιο περιστατικό, ενώ συνολικά έλαβαν χώρα δύο μεμονωμένα περιστατικά σε πλατεία Βικτωρίας και Μοναστηράκι.

Στην πλατεία Βικτωρίας, άτομα που αποκόπηκαν από τις συγκεντρώσεις επιτέθηκαν κατά αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. με καδρόνια, πέτρες και πυροσβεστήρα, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό των αστυνομικών και τη φθορά των δύο υπηρεσιακών μηχανών.

Στο Μοναστηράκι, έλαβε χώρα συμπλοκή ατόμων μέσα στους συρμούς του ΗΣΑΠ, ωστόσο με την έγκαιρη αντίδραση αστυνομικών το γεγονός περιορίστηκε.

Συνολικά, από την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, προσήχθησαν 60 άτομα, από τα οποία τα 13 συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα, ενώ σε βάρος 21 ατόμων εφαρμόστηκε το μέτρο της διοικητικής απέλασης.

Παράλληλα, ανακοινώνεται ότι, σχετικά με υλικό που αναπαράγεται στο διαδίκτυο και αφορά ενέργειες αστυνομικών στην πλατεία Βικτωρίας, έχει διαταχθεί κατεπείγουσα διοικητική διερεύνηση του περιστατικού.