Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την ανάγκη σταθερής ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

Ads

Eπανέλαβε το μήνυμα που απηύθυνε και στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο για την καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και την θέση της Ελλάδας ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό.

O Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή.

Τόνισε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση δύο κρατών και υπογράμμισε ότι μόνο μια πολιτική λύση σε αυτή τη βάση μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ads

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε τα τέσσερα κεντρικά σημεία στα οποία εδράζεται η θέση της Αθήνας για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Πρώτοντο Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα πάντα σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Δέχτηκε μία πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το δεύτερο σημείο αφορά την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. «Θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξει η ανθρωπιστική διαδρομή και εφόσον αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει και μία ανθρωπιστική παύση έτσι ώστε και οι άμαχοι να προστατευτούν και να τους χορηγηθούν οι απαραίτητες προμήθειες. Να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Δεν θα κουραστώ να το λέω, η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε επίσης πως αργότερα το απόγευμα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και επέμεινε πως η Αθήνα παγίως τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Μεσανατολικό. «Δεν θα κουραστώ να το λέω η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού.

Τρίτο σημείο υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή.

Το τέταρτο σημείο είναι πως η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών  για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Μόνο μια πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα θα έχω την ευκαιρία σήμερα το απόγευμα να μιλήσω τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αμπάς και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός.