Ουρές για νερό και ψωμί, οικογένειες που ζουν στους δρόμους και ένα υπερπλήρες νοσοκομείο με ένα βουνό από σκουπίδια στην είσοδο: «Όλα μυρίζουν άσχημα, μέσα στο νοσοκομείο μυρίζει σαν θάνατος», λέει ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Kayed Hammad, ο οποίος ταξίδεψε στο κέντρο της πόλης της Γάζας και σε ένα από τα νοσοκομεία της, παρουσιάζοντας σε ένα βίντεο την κατάσταση στη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας.

Ads

«Η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη. Υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι», λέει.

Πολλοί εκτοπισμένοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω των βομβαρδισμών, έχουν καταφύγει σε νοσοκομεία επειδή τα θεωρούν ασφαλέστερα. Τα Ηνωμένα Έθνη ανεβάζουν τον αριθμό των εκτοπισμένων σε 1,4 εκατομμύρια, περισσότερο από το μισό πληθυσμό της Γάζας, εκ των οποίων περισσότεροι από 101.000 βρίσκονται σε νοσοκομεία, εκκλησίες και άλλα δημόσια κτίρια.

Διαβάστε επίσης: Γάζα / Πρώτο στάδιο της χερσαίας εισβολής οι επιδρομές, λέει το Ισραήλ – «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές»

Ads

Εκτός από τους εκτοπισμένους, τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα από τον μεγάλο αριθμό τραυματιών και την έλλειψη ιατρικών προμηθειών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει για την τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα 2/3 των νοσοκομείων και το 1/3 των κλινικών έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε την Τετάρτη (25/10) την «πλήρη κατάρρευση» του συστήματος υγείας στην περιοχή εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και των ισραηλινών βομβαρδισμών, οι οποίοι έχουν πλήξει άμεσα ή έμμεσα πολλά νοσοκομεία.

 

 Πηγή: El Diario