Ηγέτες, υπουργοί Εξωτερικών και διπλωμάτες από δεκάδες αραβικές, ευρωπαϊκές, αφρικανικές και άλλες χώρες συγκεντρώθηκαν το Σάββατο (21/10) στο Κάιρο για μια «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής» με στόχο την αποκλιμάκωση της βίας και την προστασία των αμάχων στη Γάζα, που τελικά ανέδειξε το χάσμα μεταξύ αραβικού κόσμου και Δύσης.

Ads

Ένας από τους στόχους κάθε συνόδου κορυφής είναι να καταλήξει σε μια κοινή δήλωση στην οποία θα συμφωνούν όλες οι χώρες που συμμετέχουν. Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν στο Κάιρο γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να υπογράψουν το σχέδιο δήλωσης της Αιγύπτου, το οποίο δεν ανέφερε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί κατά της Χαμάς, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους που συμμετείχαν στις προετοιμασίες της συνόδου.

Παρόλα αυτά, οι παρατηρήσεις αρκετών Ευρωπαίων ηγετών κατέστησαν σαφές ότι ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών αμάχων και η διαφαινόμενη ανθρωπιστική καταστροφή στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, ανάγκασαν σε μια διακριτική αλλαγή στη ρητορική. Ενώ επανέλαβαν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν το Τελ Αβίβ να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ζήτησαν μεγαλύτερη προστασία για τους Παλαιστίνιους πολίτες, σημεία που είχαν λάβει λιγότερη έμφαση τις πρώτες ημέρες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Παρά την έλλειψη κοινής δήλωσης, οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έδωσαν το «παρών» στο Κάιρο, έστω και μόνο για να δείξουν στους Άραβες εταίρους τους ότι ανησυχούν για τους αμάχους στη Γάζα.

Ads

Σε μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου, η αντίδραση της Δύσης προκάλεσε επικρίσεις για υποκρισία και διπλά μέτρα και σταθμά για την αποτυχία της να καταδικάσει την πολιορκία και τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον αμάχων στη Γάζα – οι οποίες, σύμφωνα με τους επικριτές, ήταν το ίδιο είδος βίας που οι δυτικές χώρες περιέγραψαν εύκολα ως «έγκλημα πολέμου» όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

«Κατηγορώ» της Αιγύπτου προς τη διεθνή κοινότητα

Η Αίγυπτος επέκρινε τη διεθνή κοινότητα ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης. «Η διεθνής σκηνή κατά τις τελευταίες δεκαετίες αποκάλυψε μια σοβαρή ανεπάρκεια στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα, επειδή προσπάθησε να διαχειριστεί τη σύγκρουση και όχι να την τερματίσει οριστικά», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος αποκάλυψε επίσης μια ανεπάρκεια στις αξίες της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων. Ενώ βλέπουμε έναν τόπο να σπεύδει και να ανταγωνίζεται για την άμεση καταδίκη της δολοφονίας αθώων ανθρώπων, διαπιστώνουμε ακατανόητη διστακτικότητα στην καταδίκη της ίδιας πράξης σε έναν άλλο τόπο. Βλέπουμε ακόμη και προσπάθειες να δικαιολογηθεί αυτή η δολοφονία, λες και η ζωή του Παλαιστίνιου ανθρώπου είναι λιγότερο σημαντική από τη ζωή άλλων ανθρώπων» σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία.

Η Αίγυπτος ελπίζει ότι υπό το πρίσμα της τρέχουσας κρίσης «θα αναδυθεί ένα νέο πολιτικό πνεύμα και μια νέα βούληση που θα ανοίξει το δρόμο για το ξεκλείδωμα μιας πραγματικής και σοβαρής ειρηνευτικής διαδικασίας».

«Αυτό θα οδηγήσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, κατά μήκος των συνόρων του Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» δήλωσε το Κάιρο.