Μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανών ομήρων -μία 59χρονη μητέρα και η 17χρονη κόρη της- το Ισραήλ αναθεώρησε την εκτίμησή του για τον αριθμό των ανθρώπων που κρατώνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς, στους 210. Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι στους ομήρους περιλαμβάνονται 20 παιδιά και 10 έως 20 άτομα άνω των 60 ετών.

Ads

Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας εισβολής που το Τελ Αβίβ έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει «σύντομα». Ωστόσο μια τέτοια κίνηση ενέχει πλήθος προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου που υπάρχει τόσο για τους Ισραηλινούς ομήρους όσο και για τους αιχμαλώτους άλλων εθνικοτήτων.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν, μιλώντας στο πρακτορείο ANSA, είπε ότι «εάν το Ισραήλ εξαπολύει χερσαία επίθεση εντός της Λωρίδας της Γάζας, αυτό που υπέστη στις 7 Οκτωβρίου δεν θα είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που θα υποστεί». «Η αντίσταση είναι έτοιμη για κάθε σενάριο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χαμάς: Καμία συζήτηση για τους ομήρους του ισραηλινού στρατού

«Η στάση μας όσον αφορά τους αιχμαλώτους του ισραηλινού στρατού είναι σαφής: σχετίζεται με μια (σ.σ. πιθανή) ανταλλαγή αιχμαλώτων και δεν θα το συζητήσουμε μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επιθετικότητά του στη Γάζα και τους Παλαιστίνιους» δήλωσε σήμερα, Σάββατο 21 Οκτωβρίου, η Χαμάς.

Ads

Νωρίτερα σήμερα, ο Αμπού Ουμπέιντα -εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης- ανάρτησε ένα βίντεο στο οποίο κάλεσε τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να διαδηλώσουν μαζικά έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι περίπου 1.500 μαχητές της οργάνωσης σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις πριν ο στρατός του ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής που δέχθηκε επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. Τα ισραηλινά αντίποινα, μέχρι στιγμής έχουν ισοπεδώσει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας 4.385 Παλαιστίνιους, κυρίως αμάχους, ανάμεσά τους τουλάχιστον 1.756 παιδιά. Όπως υποστηρίζει η Χαμάς, τουλάχιστον 15 όμηροι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Μερίδα αναλυτών αμφισβητεί ανοιχτά κατά πόσο το Ισραήλ θέλει τον πλήρη αφανισμό της Χαμάς, δεδομένου ότι μια ακόμη πιο ακραία οργάνωση θα μπορούσε να έρθει στην εξουσία, ενόσω η διεθνής κοινότητα διακηρύσσει τη λύση δύο κρατών. Ένας μικρότερος στόχος, αυτός της αποδυνάμωσης της Χαμάς, θεωρείται περίπλοκος, παρόλο που το Ισραήλ έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά το μέγεθος του στρατού του, την τεχνολογία, τα οπλικά συστήματα και την υλικοτεχνική υποδομή

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς αριθμεί τουλάχιστον 25.000 μαχητές και θεωρείται βέβαιο ότι έχει προσαρμοστεί σημαντικά, με την πάροδο των ετών, στο ασφυκτικά πυκνό αστικό περιβάλλον της Γάζας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Izzedine al-Qassam, θα έχουν προετοιμαστεί για μια ισραηλινή εισβολή, έχοντας τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς και ενέδρες. Το 2014, ισραηλινά τάγματα πεζικού υπέστησαν βαριές απώλειες από αντιαρματικές νάρκες, ελεύθερους σκοπευτές και ενέδρες, ενώ εκατοντάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε μάχες σε μια βόρεια συνοικία της πόλης της Γάζας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ έχει απαιτήσει τη μη ρεαλιστική εκκένωση του βόρειου μισού της Λωρίδας της Γάζας, νότια του ποταμού Ουάντι Γάζα.

Βασική μεταβλητή της εξίσωσης αποτελεί επίσης το ερώτημα για το πόσο ακόμα θα μπορεί το Ισραήλ να συνεχίσει την εκστρατεία του, που πλέον εξισώνεται όλο και περισσότερο με γενοκτονία, χωρίς διεθνή πίεση για να υποχωρήσει.

«Σταγόνα» η ανθρωπιστική βοήθεια που πέρασε μέσω της Ράφα

Η UNICEF δήλωσε πως από το πέρασμα της Ράφα, κατάφερε να περάσει στη Γάζα προμήθειες νερού για 22.000 ανθρώπους για μία ημέρα.

«Πάνω από 44.000 φιάλες πόσιμου νερού που προμήθευσε η UNICEF -αρκετά για 22.000 ανθρώπους για μία ημέρα- οδηγήθηκαν σήμερα μέσω του περάσματος της Ράφα, στο πλαίσιο μιας αυτοκινητοπομπής 20 φορτηγών με την αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα», ανέφερε η ανακοίνωση της UNICEF.

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ, η παράδοση νερού είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου” για το 1 εκατομμύριο παιδιά στη Γάζα που “αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη κρίση προστασίας και ανθρωπιστικής κρίσης».

«Αυτό το πρώτο, περιορισμένο νερό θα σώσει ζωές, αλλά οι ανάγκες είναι άμεσες και τεράστιες – όχι μόνο για νερό, αλλά για τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Εάν δεν μπορέσουμε να παρέχουμε με συνέπεια ανθρωπιστικές προμήθειες, αντιμετωπίζουμε την πραγματική απειλή της απειλητικής για τη ζωή επιδημίας ασθενειών», πρόσθεσε η Ράσελ.

Η σύγκρουση που διαρκεί σχεδόν δύο εβδομάδες έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης της Γάζας, με την ικανότητα παραγωγής νερού να βρίσκεται σήμερα στο 5% των κανονικών επιπέδων, δήλωσε η UNICEF.

«Οι σχεδόν 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας επιβιώνουν πλέον με 3 λίτρα νερό ανά άτομο την ημέρα», πρόσθεσε η UNICEF.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση να ανοίξουν όλα τα περάσματα πρόσβασης στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί η ευρύτερη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας παράλληλα με τη μετακίνηση των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και των επειγόντων ιατρικών περιστατικών στη Γάζα που χρειάζονται κρίσιμη ιατρική περίθαλψη.

Ιδιαίτερα τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται «άνευ όρων» δήλωσε η Ράσελ, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη να μπορούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η UNICEF να «παραδίδουν με ασφάλεια και προβλεψιμότητα βοήθεια στα παιδιά και τις οικογένειες στη Γάζα που έχουν απελπιστική ανάγκη».

Μόνο το 3% της ιατρικής βοήθειας εισήλθε στη Γάζα

Μόνο το 3% της ιατρικής βοήθειας που χρειάζεται η Λωρίδα της Γάζας έχει εισέλθει σήμερα στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Μόνο 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο.

Η Λιν Χέιστινγκς, η συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της DW ότι κάνει τη διαφορά για τους λίγους ανθρώπους που την λαμβάνουν, αλλά τη χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό».