Χωρίς να δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή αποζημιώσεων για την κακοκαιρία Daniel που εκκρεμούν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε ότι υπάρχουν αγρότες που πληρούν τις προϋποθέσεις για την πρώτη αρωγή και δεν έχουν πληρωθεί.

Ads

«Πείτε μου έναν Θεσσαλό που πληροί τις προϋποθέσεις και δεν έχει πάρει την πρώτη αρωγή» είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. «Πρόκειται για fake news που ταξιδεύουν εύκολα από καφενείο σε καφενείο, από τον κάθε αγροτοπατέρα» ισχυρίστηκε, λέγοντας «τζάμπα χρήμα δεν πρόκειται να μοιράσω».

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει για ποιο λόγο έχουν καθυστερήσει οι αποζημιώσεις και για ποιο λόγο δεν απαντούν στους αγρότες και κτηνοτρόφους για τα ποσά της αποζημίωσης και τον χρόνο πληρωμής τους, υποστηρίζοντας ότι ναι μεν υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα, αλλά λείπουν επίσης και βασικά δικαιολογητικά από τους αγρότες, υποστηρίζοντας ότι μόνο 4.000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί.

Για την επιδότηση ενοικίου όπου δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμα το 50% των αιτήσεων, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «έχουμε 2.999 αιτήσεις επιδοτήσεις ενοικίου, έχουν εγκριθεί οι μισές και πιέζω τις υπηρεσίες να κινηθούν πιο γρήγορα».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα εξής:

  • Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.
  • Θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  • Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  • Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
  • Σημαντική τομή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Όπως είπε, μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. «Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά τις αποζημιώσεις από την κρατική αρωγή και τον ΕΛΓΑ, καθώς και τις τακτικές ενισχύσεις από την ΚΑΠ που πληρώνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ως τρίτο πυλώνα του κυβερνητικού σχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τη λειτουργία του ανταγωνισμού. «Δεν είναι μόνο ελληνική ιδιαιτερότητα το ότι οι τιμές στο χωράφι είναι αρκετά χαμηλότερες από το ράφι, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε σε παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων και παράνομες εισαγωγές.

https://www.youtube.com/watch?v=yDb5yuVULvM