Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον Alpha, δήλωσε πως δεν μπορεί να δεσμευτεί για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως αυτή θα δοθεί μόνο αν επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης του 4%. Επιπλέον χαρακτήρισε ως «λάθος» την πολιτική των επιδομάτων, αναφέρθηκε σε αξιολόγηση στο Δημόσιο και περιορισμό του λόγου προσλήψεων και αποχωρήσεων, αλλά και των συμβασιούχων. Μίλησε ακόμη για περιορισμό του μισθοδοτικού κόστους και εν γένει των δαπανών στο Δημόσιο, ακόμη και στην Υγεία, αλλά και για ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις με ιδιώτες. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως δεν υπήρξε τοποθέτηση (ούτε και ερώτηση) του προέδρου της ΝΔ για το ασφαλιστικό, αν και αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης. 

Ads

Ερωτηθείς για τις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει, αν αυτές είναι κοστολογημένες και που θα βρεθούν τα χρήματα, ανέφερε πως για το 2019 δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και τα όποια μέτρα θα ληφθούν σε βάθος τετραετίας, και σε εξάρτηση με την πορεία της οικονομίας και την επίτευξη του στόχου για 4% ανάπτυξη. «Ο στόχος για την ανάπτυξη είναι κρίσιμος για την επόμενη ημέρα και οι όποιες παροχές θα δίνονται από το πλεόνασμα της ανάπτυξης», είπε, ενώ ανέφερε πως αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος τότε δεν θα μπορέσει να δώσει τη 13η σύνταξη. «Πιστεύω πως μπορούμε να πιάσουμε αυτούς τους στόχους», είπε, όταν του επισημάνθηκε – αρκετές φορές – από τους δημοσιογράφους πως δεν δεσμεύεται για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης.

Για τα εργασιακά, ανέφερε πως στηρίζει τις επιχειρησιακές συμβάσεις, βάσει των οποίων θα καθορίζονται οι μισθοί και οι ώρες εργασίες. Οι συμβάσεις υπογράφονται με τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και άρα για να τις υπογράφουν σημαίνει πως είναι ικανοποιημένοι, δήλωσε. Όταν του επισημάνθηκε πως ο εργαζόμενος είναι πιο αδύναμος από τον εργοδότη και μπορεί να εκβιάζεται, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως αυτό μπορεί να συμβαίνει σε μικρότερες επιχειρήσεις. «Στηρίζουμε τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις», είπε.

Ερωτηθείς για το νέο ποινικό κώδικα, είπε πως αν αναλάβει τη διακυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές. «Θα επαναφέρουμε διατάξεις του παρελθόντος», σημείωσε, υποστηρίζοντας πως «υπάρχει ο κίνδυνος να βγουν καταδικασμένοι τρομοκράτες». Σχετικά με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, είπε πως «εμείς θα επιλέξουμε τη νέα ηγεσία». Όταν ρωτήθηκε για τον λόγο που αντιδρά και αν αμφισβητεί την αξιοπιστία των προσώπων που επιλέχθησαν, ύστερα από μια διακομματική διαδικασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η ΝΔ αντέδρασε για το χρόνο που ολοκλήρωθηκε η διαδιασία (σημ: μετά τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει πως θα προκηρύξει εκλογές). «Δεν θα σας αποκαλύψω τις επιλογές μου», είπε όταν ρωτήθηκε για το αν έχει στο μυαλό του κάποια πρόσωπα.

Στον τομέα της Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως «θέλουμε ιδιώτες μάνατζερ στ δημόσια νοσοκομεία». «Τα νοσοκομεία χρειάζονται ιδιωτικό μάνατζμέντ», είπε υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν δαπάνες. Ανέφερε ακόμη πως το δημόσιο δεν χρειάζεται να παρέχει το ίδιο υπηρεσίες, αλλά μπορεί να τις αγοράζει από ιδιώτες. «Αντί να αγοράζουμε τομογράφους, θα αγοράζουμε υπηρεσίες και αριθμό εξετάσεων από ιδιώτες», είπε. Ερωτηθείς για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, είπε πως θα πρέπει να υπάρξουν πρωτόκολλα στις εξετάσεις, ώστε να περιοριστούν, όπως και η συνταγογράφηση. «Δίνουμε περισσότερα φάρμακα από αυτά που χρειαζόμαστε», είπε, ενώ αναφέρομενος και στην πρωτοβάθμια υγεία σημείωσε πως αυτή μπορεί να στηριχτεί επίσης σε ιδιώτες.

Ads

Για την Παιδεία, είπε πως θα καταργηθεί το άσυλο με τον πρώτο νόμο της κυβέρνησης ΝΔ. «Θα επιστρέψουμε στο καθεστώς του 2011», ανέφερε ενώ σημείωσε πως αν χρειαστεί θα υπάρξουν και παρεμβάσεις της αστυνομίας μέσα σε Πανεπιστήμια. «Τι σημαίνει κατάληψη σε ένα Πανεπιστήμιο», διερωτήθηκε, αναφέροντας πως «είναι ελάχιστοι αυτοί που κάνουν καταλήψεις». Εκτίμησε πως δεν πρόκειται να υπάρξει έντονη αντίδραση και μίλησε για «μικρές μειοψηφίες με βαθιά φασιστικές αντιλήψεις». «Κάναμε και εμείς εκπτώσεις σε αυτά τα θέματα, αλλά τώρα είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε», είπε.

Για το Μακεδονικό και τις επιστολές που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ο Κώστας Καραμανλής αποδεχόταν διπλή ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια» για χρήση στον ΟΗΕ και σκέτο «Μακεδονία» για το εσωτερικό της χώρας, χωρίς συνταγματική αναθεώρηση και απαλοιφή των αλυτρωτικών στοιχείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η ιστορία έχει γράψει ότι ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστη είπε “όχι” απειλώντας με βέτο εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας είπε “ναι”». «Οι επιστολές ήταν γνωστές, σημασία έχει τι έγινε», είπε. Παράλληλα επανέφερε τους ισχυρισμούς πως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κρυφές συναλλαγές με τους Ευρωπαίους «δίνοντας» τη συμφωνία των Πρεσπών και κερδίζοντας ανταλλάγματα στην οικονομία. Όπως είπε «διάβασα στο βιβλίο των Ελ. Βαρβιτσιώτη (ανταποκρίτρια του Σκάι και της Καθημερινής) και Βικτώριας Δενδρινου (αρθρογραφος του Bloomberg), ότι ο Γιούνκερ είπε στον κ. Τσίπρα πως θέλουμε να σε βοηθήσουμε στην οικονομία αλλά να λύσεις το Σκοπιανό». Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως θα την εφαρμόσει καθώς δεν μπορεί να την αλλάξει ή να την ακυρώσει. «Θα προστατεύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και θα κάνουμε μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για την πραγματική, την ελληνική Μακεδονία και θα κερδίσουμε το παγκόσμιο παιχνίδι της κοινής γνώμης», είπε.

Για την Τουρκία, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως η Ευρώπη πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις για την παράνομη απόπειρα να προβεί σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. «Θα επιδιώξω να ανοίξω διάλογο επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Περιμένοντας από την Τουρκία κινήσεις καλής θέλησης ως προς την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο», είπε, ενώ ανέφερε πως «δεν πρόκειται να δεχθούμε σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε απόπειρα γεώτρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Όταν ρωτήθηκε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, και αν θα «βυθίσει το τουρκικό πλοίο», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως δεν χρειάζεται να συμβεί αυτό αλλά «υπάρχουν πολλές επιλογές που έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο». «Δεν εκτιμώ όμως ότι θα έχουμε τέτοια εξέλιξη», είπε. 

Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωσή του πως αν η ΝΔ δεν πάρει την αυτοδυναμία θα πάει σε νέες εκλογές τον δεκαπενταύγουστο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «ζητώ ισχυρή εντολή για να μπορέσω να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου». «Έκανα αυτονόητη παρατήρηση. Αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση θα οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική. Δεν έχω ακούσει άλλο κόμμα να λέει ότι θα ενδιαφερόμουν να στηρίξω κυβέρνηση συνεργασίας. Η μόνη σίγουρη λύση για να έχει ο τόπος ισχυρή κυβέρνηση είναι ο κόσμος να εμπιστευτεί τη ΝΔ», είπε. Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Μπαμπη Παπαδημητρίου και το σάλο που ξέσπασε, υποστήριξε πως «δεν υπάρχει σχέδιο για πιστοληπτική γραμμή στήριξης», ωστόσο με τη σύντομη απάντησή του απέφυγε να αναφερθεί στο δεύτερο σκέλος των αποκαλύψεων Παπαδημητρίου, δηλαδή στο ζήτημα της διάθεσης του «μαξιλαριού» των 37 δισ. στις τράπεζες για τα «κόκκινα δάνεια».