Μήνυση κατέθεσε η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών εναντίον του Δημάρχου Λαμίας και του Αντιδημάρχου σε θέματα Περιβάλλοντος. Ο λόγος είναι η έλλειψη αντίδρασης εκ μέρους τους στην παράβαση των δημοτικών κανονισμών από ιδιώτες όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα και την ηχορύπανση στην περιοχή. Για χρόνιο και κατεστημένο πρόβλημα κάνει λόγο στο tvxs.gr ο Ιωάννης Κούτσικος, μέλος της Πρωτοβουλίας.

Ads

Το πρόβλημα με την κατάληψη των ελεύθερων χώρων στην Λαμία υπάρχει χρόνια. Όπως αναφέρει ο κ. Κούτσικος, μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών: «Αυτή την στιγμή επικρατεί χάος στην Λαμία καθώς οι κανονισμοί που υπάρχουν είναι παλιοί αλλά ακόμα και αυτοί δεν τηρούνται από τον Δήμο». Λιγοστοί ιδιώτες (ουσιαστικά 2-3 οι οποίοι διαθέτουν επιχειρήσεις) καταλαμβάνουν πεζοδρόμια, πεζόδρομους και πλατείες με τραπεζοκαθίσματα με αποτέλεσμα την ηχορύπανση, αλλά και τον αποκλεισμό των κατοίκων από τους δημόσιους ελεύθερους χώρους. «Οι ελεύθεροι χώροι είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και δεν θα έπρεπε να υπόκειται σε διαπραγμάτευση. Δεν μπορεί μια μικρή κοινωνική ομάδα να καταλαμβάνει τους χώρους σε βάρος των περισσοτέρων» δηλώνει ο κ. Κούτσικος.

Πριν από λίγο καιρό το συμβούλιο Ποιότητας Ζωής του δήμου αποφάσισε την ανάκληση 19 αδειών σε ιδιώτες. Ωστόσο, η ανάκληση ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Για τη στάση του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου, ο κ. Κούτσικος αναφέρει ότι: «Επικαλούνται την οικονομική κρίση για την ανοχή που επιδεικνύουν. Αυτή η κατάσταση όμως υπήρχε πριν από την κρίση». Η Πρωτοβουλία ζητά να μπει ένα πλαίσιο λειτουργίας και κανονισμού για τους ελεύθερους χώρους. «Να δούμε τι χώρους χρειάζονται οι καταστηματάρχες και να δούμε τι χώρους θα διαφυλάξουμε για τους πεζούς και τις υπόλοιπες δραστηριότητες» υπογραμμίζει ο κ. Κούτσικος.