Οι συγχωνεύσεις των τραπεζών “δεν μπορούν να γίνουν κατά παραγγελία. Πρέπει να γίνουν οργανωμένα με πολύ μελετημένο τρόπο. Θέλει πολλή δουλειά και συζήτηση για να είναι οι συγχωνεύσεις πετυχημένες”, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o πρόεδρος του ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, με αφορμή και την πρόσφατη πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank, την οποία χαρακτήρισε ως μια “θετική κίνηση”.

Ads

Κατά τον κ. Σάλλα, “πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερα σχήματα στον τραπεζικό κλάδο και οπωσδήποτε σε πιο ανταγωνιστικά. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες για μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας και βελτίωσης της ανταγωνιστικής λειτουργίας των τραπεζών. Αυτό πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο“.

Ο ίδιος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν το θέμα των συγχωνεύσεων για τη δημιουργία και οικονομιών κλίμακας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “και εμείς άλλωστε, η σημερινή Τράπεζα Πειραιώς, είμαστε προϊόν συγχωνεύσεων“.

Η εικόνα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα πρέπει να διαφοροποιηθεί με στόχο τη βελτίωση του κόστους λειτουργίας και του κόστους άντλησης κεφαλαίων. Αργά ή γρήγορα, με ή χωρίς κρίση, θα υπήρχε ανάγκη συγχωνεύσεων λόγω της έντασης του ανταγωνισμού“, σημειώνει, προσθέτοντας πως “Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει κατά παραγγελία. Πρέπει να γίνει οργανωμένα με πολύ μελετημένο τρόπο. Θέλει πολλή δουλειά και συζήτηση για να είναι οι συγχωνεύσεις πετυχημένες. Είτε μικρές είτε μεγάλες τράπεζες, σημασία έχει τι συνέργειες δημιουργούνται και πόσο σημαντικές είναι οι συνέργειες αυτές. Θα πρέπει να διαμορφωθούν τόσα σχήματα που να μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά και να δίνουν ικανοποιητικά κέρδη στους μετόχους τους“, συνεχίζει.

Ads

Σχετικά με την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank, o κ. Σάλλας εκτιμά πως “αν συμφωνούσαν, θα ήταν μια πολύ θετική κίνηση. Θα υπήρχε η δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος που θα δρομολογούσε εξελίξεις στην τραπεζική αγορά και θα λειτουργούσε θετικά προς όφελος της οικονομίας“. Για την προσφορά της τράπεζας Πειραιώς προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, ωστόσο, ο πρόεδρος του ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς δήλωσε πως “Δεν μας αφορά πλέον το θέμα“.

Πάντως, η διοίκηση της Alpha Bank απέρριψε για ακόμη μία φορά την Πέμπτη το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Εθνική, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «σε οιονεί κρατικοποίηση» της τράπεζας.

Σχετικά με την επαναγορά προνομιούχων μετοχών, ο κ. Σάλλας επισήμανε πως αποτελεί κάτι που “δεν μας απασχολεί αυτήν την περίοδο. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι το πώς βγαίνει ο τόπος από την κρίση“.

Τέλος, εκτίμησε πως “Θεωρώ πιθανότερο ότι στο τέλος Μαρτίου θα οριστικοποιηθεί η επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και ενδεχομένως μια μείωση του επιτοκίου, δηλαδή μια καλύτερη τιμολόγησή του. Ποια ακριβώς θα είναι η λύση που θα επιλεγεί συνολικά σε επίπεδο ΕΕ και ευρωζώνης για την κρίση χρέους δεν το ξέρουμε. Το να μην υπάρξει ή να μη διαφανεί όμως καμία λύση το αποκλείω. Κατά συνέπεια θα διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για εκτόνωση των spreads και υποχώρηση του κόστους δανεισμού“.