Το Σάββατο, λίγο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, ο πρώην Αν. Υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης έθεσε τον προβληματισμό του για τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα για την εξέλιξη της επιδημίας του κοροναϊού.

Ads

Η επιβεβαίωση Πολάκη

Με ανάρτησή του σε ήπιους τόνους έθεσε μια σειρά από ζητήματα όπως το γεγονός ότι σύμφωνα με τα νούμερα που δίνονται, το ποσοστό των νοσηλευομένων σε σχέση με τον αριθμό των συνολικών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 21.3%, αριθμός υπερβολικός και μοναδικός παγκοσμίως. Παράλληλα σημείωσε πως οι 18 διασωληνομένοι ασθενείς που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ, δεν συμβαδίζουν με τους 30 και πλέον που γνωρίζει το ΕΚΑΒ και τον έχει πληροφορήσει.

Η αναφορά του προκάλεσε προβληματισμό, ο οποίος εντάθηκε μετά την επιβεβαίωσή του ένα 24ωρο αργότερα από τις επίσημες ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα στην γραπτή ενημέρωση που δόθηκε στα ΜΜΕ την Κυριακή, αντί της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, οι διασηλωμένοι ασθενείς διπλασιάστηκαν φτάνοντας μέσα σε μια μέρα τους 35, τον αριθμό δηλαδή που είχε γράψει ο Παύλος Πολάκης μια ημέρα νωρίτερα βάσει πληροφοριών του ΕΚΑΒ. 

Ads

Νοσοκομειακές πηγές υποστηρίζουν στο Tvxs.gr ότι πιθανότατα διορθώθηκε το λάθος που επεσήμανε ο Π. Πολάκης, πάντως σε κάθε περίπτωση τα νούμερα που έγραψε συμβαδίζουν με την εικόνα που υπάρχει και η αναφορά του αποδείχτηκε εύστοχη. Αντίστοιχα «διόρθωση» υπήρξε και στον αριθμό των γυναικών που έχουν χάσει τη ζωής τους, συνολικά τρεις, καθώς οι αρχικές αναφορές του Σ. Τσιόδρα δεν συμφωνούσαν με τα περιστατικά που είχαν εντοπιστεί επιμέρους στα Νοσοκομεία. 

Τρεις τραγικές ιστορίες…

Ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει και δύο τραγικές ιστορίες, αυτή της 81χρονης από τη Σιάτιστα, μητέρας του 53χρονου, εργαζόμενου στο Νοσοκομείο Καστοριάς, που έχασε τη μάχη με τον κοροναϊό πριν από μερικές ημέρες, αλλά και της γνωστής δημοσιογράφου της Εφημερίδας των Συντακτών, Χαράς Τζαναβάρα. Και οι δύο τραγικές περιπτώσεις αφορούν άτομα ευπαθών ομάδων, που λόγω της καραντίνας και των οδηγιών του ΕΟΔΥ, δεν νοσηλεύτηκαν σε κάποιο νοσοκομείο. 

Η 81χρονη έφυγε την Κυριακή από τη ζωή χωρίς να έχουν καταγραφεί τα αίτια θανάτου. Μάλιστα ενώ βρισκόταν σε καραντίνα δεν της έγινε ποτέ το τεστ για τον κοροναϊο, παρότι ο γιος της πριν προσβληθεί από τον ιό πήγαινε καθημερινά από τη δουλειά του στην Καστοριά, στο σπίτι της στη Σιάτιστα και στη συνέχεια πέθανε. Επίσης η Χαρά Τζαναβάρα, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, πέθανε αβοήθητη στο σπίτι παρά τις εκκλήσεις προς τον ΕΟΔΥ για επίσκεψη γιατρών και διενέργεια του τεστ για κοροναϊό. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΜΕΡΑ25, η δημοσιογράφος τήρησε κατά γράμμα τις οδηγίες που τις δίνονταν για παραμονή στο σπίτι αν και ο πυρετός και τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν. Για την υπόθεση αναμένονται πλέον τα αποτελέσματα από την ιατροδικαστική εξέταση. 

Την ίδια στιγμή, ένα «μακράβριο» σίριαλ εξελίχθηκε στην Κέρκυρα γύρω από τον θάνατο ενός 73χρονου με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό στην Κέρκυρα, για τον οποίο ο ΕΟΔΥ αρνήθηκε να ληφθεί επίχρισμα αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτός είχε προσβληθεί από τον φονικό ιό, παρά το γεγονός ότι είχε παρουσιάσει πολύ υψηλό πυρετό κι άλλα ύποπτα συμπτώματα, με το θέμα να φτάνει μέχρι τον Άρειο Πάγο. 

Τι ισχύει με τα τεστ για τους ανθρώπους φεύγουν από τη ζωή

Έμπειροι γιατροί, με τους οποίους επικοινώνησε το Τvxs.gr, εξέφρασαν τον προβληματισμό σχετικά με τους λόγους,  που οδήγησαν τον ΕΟΔΥ στο να αρνηθεί τη λήψη επιχρίσματος. «Προκύπτουν ερωτηματικά τόσο για τη στάση του ΕΟΔΥ όσο και για τη στάση του νοσοκομείου Κέρκυρας. Για ποιο λόγο να μην θέλουν να πάρουν δείγμα για να διαπιστωθεί αν είχε προβληθεί από κοροναϊό; Ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει, άρα και να ανιχνευθεί, έως και 72 ώρες στο σώμα ενός θανόντος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως ο ΠΟΥ προβλέπει την λήψη επιχρισμάτων από όλους. Δεν καταλαβαίνω τι θα τους κόστιζε μια τέτοιου είδους εξέταση» σημείωσαν χαρακτηριστικά.      
 
Όπως είναι γνωστό εδώ και μέρες, τα διαγνωστικά τεστ, είναι πλέον ελάχιστα και γίνονται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού, άγνωστο με πιο κριτήριο επιλέγονται, γεγονός που μαρτυρά υποκαταγραφή της εξέλιξης της επιδημίας. Όμως τα γεγονότα των τελευταίων 24ωρων επιτείνουν τον προβληματισμό που υπάρχει από πολλές πλευρές, όχι μόνο για την «υποκαταγραφή», αλλά και για τις οδηγίες που δίνονται για παραμονή στο σπίτι σε περιπτώσεις ανθρώπων ευπαθών ομάδων, που αν και νοσούν μένουν σπίτι κατ’ εντολή.