Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, σε σχέση με τον θάνατο της δημοσιουγράφου, Χαράς Τζαναβάρα. Μέσω της σελίδας του στο facebook ανέφερε, ότι «η απώλεια της δημοσιογράφου Χαράς Τζαναβάρα κρύβει μια τρομακτική ιστορία».

Ads

«Αποκρύπτουν θανάτους από Κορονοϊό;», ανέφερε ο βουλευτής, και περιγράφοντας την τραγική ιστορία, σημειώνει: «της είχαν δώσει οδηγία να μην πάει σε νοσοκομείο, λόγω προβλήματος στην καρδιά της. Της πήγαιναν συγγενείς φαγητό με προφυλάξεις. Συνέχιζε να μην επανέρχεται, οι γιατροί του ταμείου της έλεγαν όλα καλά, να παρακολουθεί τον πυρετό. Ζήτησε να πάει κάποιος γιατρός να την δει στο σπίτι, αφού δεν της επέτρεπαν να πάει στο νοσοκομείο. Της είπαν δεν χρειάζεται. Πήρε τους γιατρούς ΣΟΣ, που έρχονται σπίτι, της είπαν χρειάζονται άδεια από τον ΕΟΔΥ».

«Πήρε τον ΕΟΔΥ για να δώσει άδεια στους γιατρούς ΣΟΣ, της είπαν θα το εξετάσουν. Τους ξαναπήρε την επόμενη μέρα, το εξετάζουν ακόμη μάλλον. Επίσης ο ΕΟΔΥ δεν επιτρέπει καν να γίνει νεκροψία σε ύποπτα κρούσματα κορονοϊού. Τελικά η Χαρά θεωρείται θύμα του Κορονοϊού; Όχι βέβαια, αφού κανονικά δεν δέχονται καν να κάνουν νεκροψίες. Ζητούσε να της κάνουν τεστ και δεν της έκαναν. Άτομο υψηλού κινδύνου παίρνει οδηγία να μείνει σπίτι, να μην πάει στο δημόσιο νοσοκομείο, να μην της δοθεί η άδεια να την δει ιδιώτης γιατρός, χωρίς να της δίνεται καν η δυνατότητα για ένα τεστ, και εν τέλει χωρίς καν νεκροψία».

Σημειώνεται πως στο αποχαιρετιστήριο κείμενο της Εφημερίδας των Συντακτών, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «ακόμα δεν ξέρουμε ποιο πρόβλημα υγείας ήταν εκείνο που καθόρισε το τέλος» και επισημαίνει πως δεν θα πρέπει να βγαίνουν «βιαστικά συμπεράσματα πριν επιβεβαιωθεί επίσημα η αιτία θανατου». «Οι λόγοι για τους οποίους έφυγε η Χαρά αναζητούνται με τον πλέον επίσημο τρόπο από την “Εφ.Συν.” και την οικογένεια της, θα προσδιοριστούν και θα γίνουν γνωστοί». «Προφανώς και αναμένεται η ήδη προσδιορισμένη διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής από τη στιγμή που ο νόμος ορίζει ότι επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση αιφνίδιου θανάτου», τονίζεται. 

Σε ανάρτησή του στα social media ο αδελφός της άτυχης δημοσιογράφου δήλωσε πως δεν θα εκπλαγεί εφόσον διαπιστωθεί ότι είχε προσβληθεί από κοροναϊό, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για όσους «εκμεταλλεύονται την εκρεμμότητα, σπέρνοντας ασύστολα τα αθώα ερωτήματά τους» Ειδικότερα, ο Κώστας Τζαναβάρας ανέφερε:

Ads

«Κι όμως, η Χαρά το κατάφερε. Κατάφερε να φύγει από τον πιο λερωμένο τόπο κάτασπρη. Με το κεφάλι ψηλά. Να μην έχει κανείς το παραμικρό να της προσάψει.

Εκτός από εκείνο το κεφάλι μας το δυσκολογύριστο -όχι αγύριστο. Δεν της το χάρισε ούτε το όμορφο αποχαιρετιστήριο της Εφ.Συν.

Έπαθε μία απλή φαρυγγίτιδα, πριν από κάπου 25 ημέρες. Είχε επιπλοκή στη δεύτερη αντιβίωση, όταν εμφανίσθηκε πρήξιμο στο μάτι. Είχε εδώ και σχεδόν 28 χρόνια μεταλλική βαλβίδα στην καρδιά της. Μπορεί να είναι και ρεκόρ.

Δεν με άκουσε να κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο. Ανησυχούσα που έβγαζε προβλήματα. Αλλά είχε μάλλον δίκιο λέγοντας για την τρέχουσα κατάσταση και τους κινδύνους. Ήταν σε επικοινωνία με γιατρούς.

Την Παρασκευή, είχε ελαφρύ πυρετό. Πήρε ντεπόν και της έπεσε αμέσως. Αλλά εμφανώς είχε καταβληθεί. Πονούσε το κορμί της. Αλλά αισιοδοξούσε.

Δεν θα εκπλαγώ να την βγάλουν με κορωνοϊό. Τα παιδιά μου, που ήρθαν χθες βράδυ στο χωριό να μου το πουν, μου είπαν ότι όχι μόνο την πήραν για νεκροψία, αλλά τους ζήτησαν και πήραν τα κλειδιά του σπιτιού της.

Ήδη, κάποιοι εκμεταλλεύονται την εκρεμμότητα, σπέρνοντας ασύστολα τα αθώα ερωτήματά τους. Σπέρνουν φόβο ότι πέθανε από κορωνοϊό, και δήθεν το κρύβουν.

Από πλευράς μου, είμαι για μία ακόμη φορά απέναντι σε απίστευτη σύμπτωση. Χθες μόλις, υπέγραφα το διαδικτυακό άρθρο «Τα καλά του κορωνοϊού», μιλώντας για «τσεκουριά» με θετικά αποτελέσματα.

Δεν μπορούσα να φαντασθώ τι τσεκουριά θα με έβρισκε, και μάλιστα για δεύτερη φορά. Και πάνω που η 94χρονη μάνα μας έχει ξεχάσει την πρώτη απώλεια του ’82, έχω να βρω λόγια να της εξηγήσω.

Ευχαριστώ από καρδιάς για τη συμπαράσταση, αλλά ζητώ και κατανόηση. Και εύχομαι ολόψυχα στην Εφ. Συν. να βρει κουράγιο να προσπαθήσει να την αναπληρώσει».

Από την πλευρά του ο ΕΔΟΕΑΠ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να αποχαιρετήσει την εκλεκτή δημοσιογράφο Χαρά Τζαναβάρα βρίσκεται ο ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και να στηλιτεύσει ανεύθυνες και ατεκμηρίωτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης». 

Συγκεκριμένα αναφέρει πως «από τα στοιχεία που διαθέτει ο ΕΔΟΕΑΠ προκύπτει ότι η εκλιπούσα εντός του τρέχοντος έτους ζήτησε οφθαλμολογικές συμβουλές τηλεφωνικά στις 5 Μαρτίου. Στις 20 Μαρτίου, επίσης τηλεφωνικά, επανήλθε με ελαφρύ πυρετό (όπως και ο ίδιος ο αδελφός της πιστοποιεί) και η παθολόγος τής συνέστησε καθημερινή παρακολούθηση. Την επόμενη ημέρα (21 Μαρτίου, 11.30) επανήλθε και έτερος παθολόγος τής συνέστησε, λόγω επιμονής συμπτωμάτων και επειδή ανήκε στις ευπαθείς ομάδες, να μεταβεί σε νοσοκομείο κατόπιν συνεννόησης με τον ΕΟΔΥ. 

Αποκύημα φαντασίας χαρακτηρίζεται ανάρτηση βουλευτή ότι δήθεν οι ιατροί του ΕΔΟΕΑΠ απεφάνθησαν πως «όλα είναι καλά». Κρείττον τού λαλείν το σιγάν… Ο ΕΔΟΕΑΠ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια της Χαράς Τζαναβάρα και συλλυπείται τόσο την οικογένειά της όσο και τους συναδέλφους της στην “Εφημερίδα των Συντακτών”».