Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη ημέρα μετά την τραγωδία στο Μάτι, κινήθηκε σε τόνους συγκρατημένους και θεσμικούς. Μίλησε για «διαχρονική αδυναμία» του κράτους, μπήκε ελάχιστα και επιλεκτικά στο τηλεοπτικό κάδρο των πρώτων φορτισμένων 24ώρων, απέφυγε να επιτεθεί ο ίδιος στην κυβέρνηση και τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό μόνον για να του προτείνει μια κοινή εισήγηση προς το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων της χώρας.

Ads

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ανάλογη γραμμή θα κινηθεί και στη συνέντευξη Τύπου που έχει ανακοινώσει για αύριο το μεσημέρι -μια συνέντευξη, στην οποία ο αρχηγός της ΝΔ αναμένεται να εστιάσει, πέραν του αιτήματος για απόδοση ευθυνών, στις προτάσεις του κόμματός του για την ενίσχυση της αντιπυρικής και πολιτικής προστασίας.

Η γραμμή αυτή όμως δεν είναι η κεντρική και ουσιαστική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας στην πολιτική διαχείριση της τραγωδίας. Είναι το προϊόν ενός σχεδιασμού δύο επιπέδων, το πρώτο «θεσμικό» και το δεύτερο υπόγειο και εξαιρετικά ελεγχόμενο ως προς την πολιτική ηθική του, στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται να έχει παίξει ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του αρχηγού της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος.

Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μένει σταθερά εκτός του κάδρου της σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, και ειδικά με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εμφανίσει ενωτικό και σοβαρό προφίλ -το προφίλ ενός «ηγέτη» που αποδεικνύει ότι σε συνθήκες κρίσης και σε δύσκολες στιγμές μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας.

Ads

Πίσω από αυτό το πρώτο επίπεδο, ωστόσο, ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει σφυροκόπημα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, στοχοποίηση συγκεκριμένων υπουργών και στελεχών σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για την καταστροφή της περασμένης Δευτέρας, και χρησιμοποίηση του πιο «ασύμετρου» όπλου -την απόλυτη εκμετάλλευση της συναισθηματικής φόρτισης της κοινωνίας και των ίδιων των νεκρών της τραγωδίας.

Τον πρώτο ρόλο σ’ αυτή τη δεύτερη γραμμή επίθεσης έχουν αναλάβει οι δύο εκπρόσωποι της «σκληρής» πτέρυγας του κόμματος ´Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, οι οποίοι μετέχουν και στην ειδική ομάδα διαχείρισης της κρίσης που έχει συσταθεί στην Πειραιώς. Στην ίδια ομάδα συμμετέχουν και ο έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Τσιάρας. Το επιτελείο αυτό, συνεπικουρούμενο από συγκεκριμένους επικοινωνιολόγους και δημοσιογράφους θέτει καθημερινά την ατζέντα της επίθεσης κατά της κυβέρνησης, την οποία αναλαμβάνουν σε πρώτο χρόνο να «επικοινωνήσουν» οι Μάκης Βορίδης και ´Αδωνις Γεωργιάδης. Σήμερα, αμφότεροι σε ταυτόχρονες ραδιοφωνικές τους εμφανίσεις έθεσαν ως πρώτο και μείζον ζήτημα το εάν το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη σύσκεψη που μεταδόθηκε απ’ ευθείας από το κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ο πρωθυπουργός γνώριζε ή δεν γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί από την πυρκαγιά στο Μάτι.

«Είναι προφανές ότι έγινε επικοινωνιακή διαχείριση. Γύρισε ο πρωθυπουργός και είναι στο μέτωπο και παλεύει, αυτή η εικόνα δεν μπορεί να αμαυρωθεί από τους νεκρούς, αυτό είναι που προσπαθούσαν να αποφύγουν», δήλωνε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης, αγνοώντας επιδεικτικά το ερώτημα τι ακριβώς είχε να κερδίσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εάν… έκρυβαν τους νεκρούς.

Την ίδια ώρα, σε άλλη ραδιοφωνική συχνότητα, ο ´Αδωνις Γεωργιάδης, ζητούσε ξανά τις παραιτήσεις των υπουργών Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.

Ο Μάκης Βορίδης είναι επίσης εκείνος που εισηγήθηκε στην ηγεσία της ΝΔ να τεθεί άμεσα θέμα και ποινικών ευθυνών ειδικά για τη Ρένα Δούρου και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας – μια εισήγηση που, επί του παρόντος τουλάχιστον, φέρεται να παραμένει «παγωμένη».

Πίσω, δε, από αυτή την κλιμάκωση έχει επιστρατευθεί κι ένα δίκτυο διάδοσης σεναρίων και κλιμάκωσης της συναισθηματικής φόρτισης μέσω των social media και του Internet -ένα δίκτυο, στο οποίο γίνεται καθημερινή χρήση φωτογραφιών και προσωπικών ιστοριών των θυμάτων της τραγωδίας με προφανή στόχο την εκμετάλλευσή τους για να πληγεί η κυβέρνηση.

Ενδεικτική των πρακτικών που ακολουθούνται είναι μια επιστολή που διακινείται στο διαδίκτυο που υπογράφει φίλη της οικογένειας Φύτρου, τρία μέλη της οποίας -πατέρας και δύο παιδιά- έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά. Η επιστολή απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό, έχει τίτλο ««Άκου να σου πω Αλέξη, τώρα που έθαψα τους νεκρούς μου», και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «από σήμερα, είσαι προσωπικός μου εχθρός». Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή που υπογράφεται μόνο με το μικρό όνομα και το αρχικό του επιθέτου έχει γραφεί, και διακινηθεί, από το περιβάλλον δημοσιογράφου γνωστού για τις σκληρές αντικυβερνητικές του θέσεις που εκτελεί και ρόλο άτυπου συμβούλου της Νέας Δημοκρατίας.

Αποστάσεις από την επιστολή παίρνει και η τραγική μητέρα Βαρβάρα Βουκάκη. Με δική της επιστολή ζητά από τα ΜΜΕ να μην την αναπαράγουν:

Αναφέρει η Βαρβάρα Βουκάκη:

Όλες αυτές τις μέρες  μας έχει συγκινήσει το πραγματικό ενδιαφέρον συγγενών, φίλων αλλά και απλού κόσμου για το οικογενειακό μας δράμα και τον άδικο χαμό των αγαπημένων μας, Γρηγόρη, Εβίτας και Ανδρέα. 
Από την πρώτη στιγμή, όλοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν με ότι και όπως μπορούσαν και όλοι με αγκάλιασαν με πραγματική αγάπη ζητώντας μου  να κάνουν ότι θα μπορούσαν για να βοηθήσουν.
Σήμερα, λίγες μέρες μετά, θα ήθελα με τη σειρά μου να ζητήσω και εγώ κάτι. Μια παράκληση σε όλους εσάς τον απλό κόσμο, τους φίλους αλλά και τα ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα. 
Θα σας παρακαλέσω να μην αναδημοσιεύετε απόψεις, περιγραφές και άλλα κείμενα που δεν προέρχονται από εμένα και μιλούν εξ ονόματός μου ή της οικογένειάς μου. 
Θα ήθελα όπως όλοι σεβαστήκατε την παράκλησή μας για μη δημοσιοποίηση προσωπικών στιγμών ή την τελετή της ταφής των αγαπημένων μας, το ίδιο να κάνετε και στη συνέχεια με οτιδήποτε σχετικό στο οποίο θα θέλατε να αναφερθείτε αναφορικά με τον χαμό της οικογένειάς μου. 
Θα ήθελα να σεβαστείτε αυτή μου την παράκληση και να αποσύρετε πιθανά κείμενα ή αναρτήσεις που μας αφορούν άμεσα ή έμμεσα και δεν έχουν αναρτηθεί με την έγκρισή μου. Για μένα αυτή η σιωπή σας θα είναι αρωγός και ένδειξη συμπαράστασης στο προσωπικό μου δράμα. 

Σας ευχαριστώ και πάλι όλους. Βαρβάρα Βουκάκη