«Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε». Αυτό ισχυρίστηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τον Δημήτρη Λιγνάδη, προσθέτοντας ότι ο γνωστός – με ονοματεπώνυμο πλέον – ηθοποιός σκηνοθέτης, σε βάρος του οποίου έχουν γίνει καταγγελίες και έχουν κατατεθεί και μηνύσεις για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, «χρησιμοποίησε το μάξιμουμ της υποκριτικής τέχνης» προκειμένου να πείσει τους πολιτικούς του προϊστάμενους ότι είναι αθώος. «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Αυτό προκύπτει τώρα», είπε, ενώ ισχυρίστηκε πως «δεν γνώριζε τίποτα μέχρι χθες τα ξημερώματα που κατατέθηκε η επώνυμη καταγγελία για θύτη και θύμα»
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από πολλές ημέρες σιώπης για την υπόθεση, η υπουργός Πολιτισμού, με φόντο τις νέες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που φτάνουν στη Δικαιοσύνη και εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων των καλλιτεχνών εναντίον της για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την εκρηκτική κατάσταση στον καλλιτεχνικό χώρο και την απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη, αντεπιτέθηκε με επικριτικές αναφορές στον Κ. Γεωργουσόπουλο, στην Ελ. Ακρίτα, στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε δημοσιογράφους και σε ηθοποιούς και γενικότερα χρήστες των social media.
Υπενθυμίζεται πως ο Δημήρης Λιγνάδης τοποθετήθηκε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θεάτρο με απευθείας διορισμό, ο οποίος έγινε ένα μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ με τη νέα υπουργό πολιτισμού Λ. Μενδώνη να ανακοινώνει από το βήμα της βουλής την κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για διαγωνισμούς σχετικά με την πλήρωση των θέσεων των Καλλιτεχνικών Διευθυντών, τονίζοντας μάλιστα πως «… η ανάκληση υπαγορεύεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος». Επιπλέον τόσο η υπουργός Πολιτισμού, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχείρησαν όλο το τελευταίο διάστημα να υποβαθμίσουν τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη, λέγοντας μάλιστα πως η παραίτησή του έγινε για… «προσωπικούς λόγους», ενώ οι καταγγελίες διαδέχονταν η μία την άλλη.
Απαντώντας στο αίτημα για παραίτησή της και παραβλέποντας τις κατηγορίες που γίνονται για απόπειρα συγκάλυψης από την ίδια και την κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες σε βάρος του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη, υπεραμύνθηκε της στάσης της και αναφερόμενη ωστόσο στην απόφασή της για τον διορισμό του Δημήτρη Λιγνάδη είπε: «Ακούω ότι η βασική κατηγορία είναι ότι συγκαλύψαμε. Τι να συγκαλύψουμε; Γιατί εμείς δεν ξέραμε. Αν αυτοί ήξεραν. Αυτοί συγκάλυψαν. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή», είπε. «Ο Λιγνάδης μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε με υποκριτική τέχνη» είπε η κ. Μενδώνη, ενώ θέλησε να καλύψει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως ο πρωθυπουργός «δεν ήταν προσωπικός φίλος του Δημήτρη Λιγνάδη, τον γνώριζε όπως όλοι από το σανίδι. Όπως και εγώ».
Σημειώνεται ωστόσο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, ήταν ο άνθρωπος που επέλεξε τον Δημήτρη Λιγνάδη για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και διατηρεί προσωπικές σχέσεις μαζί του, τις οποίες μάλιστα δεν έκρυβε μέχρι πρόσφατα, όταν παραβρέθηκε ακόμη και στις πρόβες των «Πρεσπών» για να φωτογραφηθεί μαζί του και να δηλώσει τη στήριξή του στον εκλεκτό του. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος της οδηγίας που τοιχοκολλήθηκε στην ΕΡΤ μετά τις αποκαλύψεις για τον Δημήτρη Λιγνάδη, ώστε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου να παρουσιάζεται στα πλάνα μόνος του και… «όχι με άλλους».
«Δεν γνωρίζαμε τίποτα ούτε εγώ ούτε η πολιτική ηγεσία. Γιατί όλοι αυτοί που λένε ότι ξέρουν γιατί όταν ανέλαβε δεν κατήγγειλαν κάτι;», διερωτήθηκε η υπουργός Πολιτισμού στη συνέντευξη Τύπου. «Δεν ήρθε εις γνώσιν μου τίποτα. Γιατί η πρώην υπουργός Πολιτισμού που είναι και συνάδελφός του αν ήξερε κάτι δεν μίλησε; Δεν υπήρξε ποτέ προσωπικός μου φίλος, ούτε δικός μου, ούτε του Πρωθυπουργού». «Δεν συγκαλύψαμε τίποτα. Δεν καθυστέρησα καθόλου. Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Η επώνυμη καταγγελία για θύτη και θύμα προέκυψε χθες τα ξημερώματα», είπε η Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί δεν υπήρξε πιο γρήγορη αντίδραση.
«Ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή. Να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό. Να μην ανεχτούμε να υπάρξουν άλλα θύματα. Στο υπουργείο Πολιτισμού είναι δεδομένο ότι όπου χρειαστεί θα ανανεωθεί το θεσμικό πλαίσιο και θα μπουν κανόνες που θα καθορίζουν με ακρίβεια τις διευθυντικές θέσεις. Δεν έχει κανείς το ελευθέρας να κατακεραυνώνει κανενός την προσωπικότητα. Έχω προτείνει να υπάρξει αναγνώριση των καλλιτεχνικών σχολών. Πρέπει να δούμε με έναν διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις», ανέφερε.
Ως προς την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου η κ. Μενδώνη απάντησε σχετικά ότι η επιλογή έγινε επειδή συγκέντρωνε όλες τις προϋποθέσεις ως ηθοποιός και σκηνοθέτης για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού. «Ήταν παρών στο Εθνικό από το 1986, δεν υπήρχαν αντιρρήσεις ότι μπορεί να αναλάβει τη θέση. Επαναλαμβάνω ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης με εξαπάτησε αλλά δεν είχε βρεθεί κάποιος να μου πει το παραμικρό για την ιδιωτική του ζωή. Ο κ. Σκουρολιάκος, ο κ Γεωργουσόπουλος και η κ. Ακρίτα που ήταν πιο κοντά στον χώρο του θεάτρου, είμαι βέβαια ότι αν κάτι ήξεραν θα το είχαν καταγγείλει», είπε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη, ενώ επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για την υπόθεση του πρέσβη της Βενεζουέλας, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις, ενώ κατονόμασε και τον Παύλο Χαϊκάλη, υπενθυμίζοντας το «πέρασμά» του από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είπε ακόμη ότι η Λυδία Κονιόρδου, πρώην υπουργός Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ, είναι υπόλογη γιατί έχει συνεργαστεί με τον Δημήτρη Λιγνάδη ως πρωταγωνίστρια στους «Πέρσες».
Νωρίτερα, η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, καταθέτοντας αναφορά και θέτοντας στη διάθεση των ανακριτικών αρχών τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και τους εποπτευόμενους φορείς προκειμένου, όπως επισημαίνει, τα θύματα να μιλήσουν και οι θύτες να εντοπιστούν. Η κ. Μενδώνη ζήτησε -και αυτή από την πλευρά της- να διερευνηθεί η υπόθεση των σεξουαλικών κακοποιήσεων σε βάθος από τη δικαιοσύνη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >