Δεν χρειαζόταν η αποκάλυψη της οδηγίας στη δημόσια τηλεόραση να μην παρουσιάζονται φωτογραφίες του Δημήτρη Λιγνάδη με άλλους για να καταλάβουμε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει πανικός.

Ads

Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι «άλλοι»; Μα ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Είναι ο άνθρωπος που τον επέλεξε για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, είναι προσωπικός του φίλος και έχει πολλές πρόσφατες φωτογραφίες μαζί του από την πρώτη πρόβα των «Περσών», στην οποία παραβρέθηκε για να δηλώσει τη στήριξή του στον εκλεκτό του.

Ο πανικός για την υπόθεση Λιγνάδη ήταν ορατός εδώ και μέρες. Η προσπάθεια συσκότισης των καταγγελιών σε βάρος του και η συγκάλυψη μέχρι την τελευταία στιγμή έδειξαν με τον πιο καθαρό τρόπο την αγωνία του επιτελείου του πρωθυπουργού να εξαφανίσει μια υπόθεση που μάλλον είναι πιο σοβαρή ακόμη κι απ’ όσο φαίνεται αυτή τη στιγμή.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απλώς ακολουθεί τις οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου. Διέψευδε την παραίτηση του Δ. Λιγνάδη μέχρι που υποβλήθηκε και στη συνέχεια αναφέρεται σε ανώνυμες καταγγελίες προσπαθώντας να αποδραματοποιήσει το θέμα.

Ads

Στο μεταξύ προκαλεί εύλογη απορία ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί το όνομα του εγκαλούμενου στην πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος σκηνοθέτη για σεξουαλική βία, όταν οι ηθοποιοί που καταγγέλθηκαν για σεξουαλική παρενόχληση ή άσκηση ψυχολογικής βίας είδαν τις φωτογραφίες τους αμέσως παντού χωρίς να υπάρχει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, σε κάποιες περιπτώσεις ούτε καν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Ούτε η συγκλονιστική καταγγελία που προηγήθηκε με συνέντευξη στο 2020mag.gr απασχόλησε την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ αναφερόταν ότι ο θύτης το 2005 ήταν εξεταστής των υποψήφιων για τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πόσοι, άραγε, σκηνοθέτες-ηθοποιοί ήταν μέλη της εξεταστικής επιτροπής εκείνη τη χρονιά; Δεν αναρωτήθηκε η κυρία Μενδώνη.

Οχι, δεν αναρωτήθηκε. Γιατί δεν θέλει να ξέρει. Και δεν θέλει να ξέρει γιατί δεν θέλουν να ξέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Γιατί το τελευταίο που τους χρειάζεται είναι να ανασυρθούν μνήμες από τη θλιβερή υπόθεση Γεωργιάδη.

Εκείνος ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, σύμβουλος και φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, που καταδικάστηκε πρωτόδικα για ασέλγεια επ αμοιβή σε βάρος ανηλίκων στη Μολδαβία και στο Εφετείο παύθηκε η ποινική δίωξη εναντίον του λόγω παραγραφής. Μάρτυρας υπεράσπισής του η ευρωβουλευτής Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, στο ακροατήριο πάντα παρών ο βουλευτής Κ. Κυρανάκης και ηθικός συμπαραστάτης ο πρωθυπουργός που, όπως είχε ομολογήσει ο ίδιος ο κατηγορούμενος, τον είχε συμβουλέψει να αποσυρθεί από το προσκήνιο μέχρι να πέσει ο θόρυβος.

Αλήθεια, πού είναι τώρα και τι κάνει ο Νίκος Γεωργιάδης;