«Κάντε εκλογές και θα σας βοηθήσουμε να αποδράσετε», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια για το τρίτο μνημόνιο, πετώντας το γάντι στον πρωθυπουργό. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση μετά την συμφωνία και ότι θα συστήσει ομάδες εργασίας που θα εξετάσουν το νέο μνημόνιο.

Ads

«Σήμερα εκβιάζεται το κοινοβούλιο. Θα μου πει ο πρωθυπουργός ότι το έχουμε κάνει και εμείς. Ναι, αλλά εμείς κριθήκαμε στις εκλογές», τόνισε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην ομιλία του.

Αναφερόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημείωσε ότι κάποιος την πρότεινε. «Βλέπουμε την πλήρη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και της Βουλής. Πάμε για την πλήρη διάλυση της χώρας, αλλά αυτό η ΝΔ θα το σταματήσει», είπε.

«Είναι σουρεαλιστική η εικόνα. Ο πρωθυπουργός δίνει τη εικόνα του καλού παιδιού που μάχεται ενώ όλες οι επιλογές που έγιναν είναι λάθος. Εχετε αναλογιστεί σε τι φταίτε;», ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα και έριξε ευθύνες στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη διαπραγματευτική ομάδα.

Ads

«Δεν θα κάνουμε πρόταση μομφής στην πρόεδρο της Βουλής και δεν θα εμπλακούμε στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρέπει να βρεθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα», συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Αν αποφασίσετε εκλογές είναι δικό σας θέμα. Σας λέω όμως ότι οι εκλογές θα μας πάνε αρκετά πίσω γιατί η διαδικασία θα μας οδηγήσει στο να χάσουμε δυο μήνες σε μια κρίσιμη περίοδο για την ανόρθωση της οικονομίας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Δεν φοβόμαστε τις εκλογές, αλλά να γίνονται όταν πρέπει. Αν γίνουν τώρα εκλογές μπορεί να ανακόψουμε την πορεία της οικονομίας και να χρειαστούμε ακόμα χειρότερο μνημόνιο», τόνισε.

«Πρέπει να κλείσετε το θέμα τη Δευτέρα το πρωϊ. Θέλετε να τις κάνετε; Κάντε τις, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κάντε τις και εμείς θα σας βοηθήσουμε να αποδράσετε. Μην μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου», υπογράμμισε ο Ευάγγεος Μεϊμαράκης.

«Το πρώτη φορά αριστερά σύντομα θα γίνει τελευταία φορά αριστερά, και μάλιστα με δική σας ευθύνη και από τους δικούς σας βουλευτές. Είστε αντιμέτωπος με τους δαίμονες που εσείς οι ίδιοι κατασκευάσατε», είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «η χώρα χρειάζεται κυβερνήτη. Δεν είστε κυβερνήτης και μάλιστα εξαφανισμένος. Έπρεπε να ήσασταν εδώ στη Βουλή όταν γινόταν το μπάχαλο το πρωινό».

«Από εδώ και πέρα θα εξετάζουμε το κάθε θέμα ξεχωριστά και θα ερχόμαστε σε επικοινωνία με τους θεσμούς γιατί μαθαίνουμε ότι πολλές προτάσεις που περνούν είναι δικές σας», είπε στον Αλέξη Τσίπρα, προαναγγέλλοντας τέλος ειδικές ομάδες εργασίας που θα εξετάσουν το μνημόνιο.