Την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσε το κυβερνητικό τελεσίγραφο προς τους κοινωνικούς εταίρους. Εν όψει της έλευσης της τρόικας, το Μέγαρο Μαξίμου προειδοποίησε πως αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία για τις μειώσεις στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υπογραφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Για ακραία πράξη κοινοβουλευτικά και συνταγματικά έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Ads

 
Την έντονη αντίθεση της ΓΣΕΕ σε ενδεχόμενη νομοθετική παρέμβαση για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, διατύπωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας. Καταρχήν τη θεωρούμε ακραία πράξη -και κοινοβουλευτικά και συνταγματικά- να επιβληθεί η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού με νομοθετική πράξη. Αν νομίζει ότι μπορεί κι ότι έχει την αντοχή και τη συνοχή, αυτό το τριμερές σχήμα που στηρίζει την κυβέρνηση, να το κάνει, ας το κάνει», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, μιλώντας στο Βήμα FM και τόνισε πως «μόνο για την περίπτωση που θα υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα υπάρξουν κινητοποιήσεις».
 
Σε ό,τι αφορά τον κατώτερο μισθό επισήμανε ότι η τρόικα δεν αναφέρεται σε αυτό. Η τρόικα «λέει κάντε μια οριζόντια μείωση στο 13ου και 14ου μισθό. Ξέρετε γιατί. Γιατί δεν μπορείτε να παρέμβετε σε επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχουν αγκυλώσεις. Είναι πολύ μεγάλοι οι μισθοί που έρχονται από το παρελθόν, από τη δεκαετία του ΄70 και του ’90», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και υπογράμμισε την αντίφαση ότι η Ισπανία έχει πέντε μονάδες ανεργία περισσότερη από την Ελλάδα παρά τους μικρότερους κατώτερους μισθούς που έχει.
 
Τέλος, απέκλεισε το πάγωμα των αυξήσεων λέγοντας ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν όταν εκπνεύσει η σύμβαση. «Η σύμβαση είναι ένα ενιαίο σύνολο. Δεν μπορείς να ψωνίζεις αλά κάρτ. Η σύμβαση ουσιαστικά εκπνέει την 1η Ιουλίου 2012 και έρχονται ένα χρόνο πρωθύστερα και ζητούν κάτι άλλο. Όταν θα συζητήσουμε τη νέα σύμβαση θα τεθούν όλα επί τάπητος. Καταρχήν είμαστε άνθρωποι που τον διάλογο δεν το φοβόμαστε και καθόμαστε να συζητήσουμε τα πάντα. Συνεπώς το επίδικο δεν είναι η αύξηση», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι είχε στηρίξει τη συμφωνία για μείωση αποδοχών στον ΟΤΕ κατά 13%.

«Πρώτα εξασφαλίζεις στον άνθρωπό σου τη ζωή του, μετά την υγεία του και στη συνέχεια την εμφάνισή του. Το κύριο μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε δουλειά σε όλους τους Έλληνες, να υπερασπιστούμε τα προνόμια των εργαζομένων, αλλά να σκεφτούμε, ταυτόχρονα, και το 1 εκατ. ανέργους», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
 
Αντιδημοκρατική εκτροπή χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μια πιθανή νομοθετική ρύθμιση για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αν ισχύσουν όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο «περί ενός νέου εκβιασμού για πράξη νομοθετικού περιεχομένου αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρώτου μεγέθους αντιδημοκρατική εκτροπή» τόνισε και πρόσθεσε:
 
«Αναρωτιέμαι, ποιος έχει δώσει το δικαίωμα σε έναν πρωθυπουργό, που δεν έλαβε ποτέ την ψήφο του ελληνικού λαού, να μας μεταφέρει σε άλλες εποχές, σκοτεινές εποχές, τότε που μη εκλεγμένες κυβερνήσεις νομοθετούσαν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, χωρίς βεβαίως να νοιάζονται για το κόστος, γιατί δεν σκέφτονταν ποτέ να απευθυνθούν στον ελληνικό λαό. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εκτροπή, σε μια πρωτοφανή κοινωνική διάλυση αλλά και παράλυση της δημοκρατίας. Και αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι».

Κατά της μείωσης των μισθών τάχθηκε με σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να αποκρουστεί η κατάργηση ρυθμίσεων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
 
«Αναμφισβήτητα, κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας, αλλά στη βάση ποιού πολιτικού περιεχομένου;», διερωτήθηκε για να προσθέσει: «Η χώρα πρέπει να σωθεί, αλλά με μια κοινωνία όρθια, με μια κοινωνία ζωντανή. Και αυτή η κοινωνία ματώνει κάθε μέρα και περισσότερο. Πρέπει, κατά συνέπεια, να αποκρουστεί η πολιτική που οδηγεί σε περαιτέρω χτυπήματα την κοινωνία».
 
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επιβεβαίωσε ότι όντως η τρόικα έχει θέσει θέμα μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Κατά την ίδια πάντως, το πρόβλημα είναι το μη μισθολογικό κόστος, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα αντικίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
 
Θετικός στη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σε δηλώσεις του στον Real FM, χαρακτήρισε οριακή και σπάνια μία ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση για τα εργασιακά. Όπως είπε, παραίνεση του πρωθυπουργού ήταν να υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για να μην οδηγηθούμε σε παρέμβαση που θα ξεφεύγει από τις μεταπολιτευτικές συνήθειές μας, και παράλληλα υποστήριξε ότι χρειάζεται κάποια παρέμβαση και στο μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα.
 
«Ένα θέμα μείωσης του κόστους εργασίας που σχετίζεται με τη μείωση των εισφορών είναι κάτι που και η κυβέρνηση δέχεται και δεν υπάρχει και λογικός άνθρωπος να μην το δεχτεί», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι «από τη μείωση των εισφορών προκύπτουν λιγότερα έσοδα για το Δημόσιο». «Αν μεν αυτά τα έσοδα προέρχονται από ειδικούς φορείς που επιχορηγεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος με τις εισφορές τους, έχει καλώς. Αν όμως πρόκειται για μείωση εισφορών που έχει να κάνει με το ΙΚΑ αυτό σημαίνει μείωση εισφορών, μείωση χρημάτων για τον Ενιαίο Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας και ταυτοχρόνως για τον ΟΑΕΔ Αυτό το ποσό που θα στερηθούμε από τη μείωση των εισφορών που θα το βρούμε;», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Ads