Τελεσίγραφο απευθύνει το Μέγαρο Μαξίμου προς τους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία για τις μειώσεις στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την υπογραφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. 

Ads

 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι τόσο οι ευρωπαίοι εταίροι, όσο και η τρόικα, έχουν θέσει στους κοινωνικούς εταίρους, για συζήτηση κι απόφαση, όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, το κόστος παραγωγής, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της απασχόλησης.
 
Στο πλαίσιο αυτό εξέχουσα θέση έχουν η επανεξέταση του ελάχιστου μισθού, ο 13ος και 14ος μισθός, η αυτόματη ωρίμανση ανεξαρτήτως από την επίδοση των εργαζομένων, οι αμοιβές και το μισθολογικό κόστος στις ΔΕΚΟ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ασκεί  πιέσεις στους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να μη βρεθεί στη θέση να επιβάλει αποφάσεις με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να συμφωνήσουν σε πάγωμα των ωριμάνσεων έως το τέλος του 2014, με παράλληλη δέσμευση για αποφυγή απολύσεων, ενώ ο 13ος και 14ος μισθός να καταβάλλεται επί του βασικού μισθού κι όχι επί του συνόλου των αποδοχών ενός εργαζομένου.
 
Σχετικά με το εργασιακό ζήτημα, ο Λουκάς Παπαδήμος υποστήριξε χθες σε συνάντηση που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η αύξηση της απασχόλησης. Σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα η τρόικα έχει θέσει θέμα επανεξέτασης των κατώτατων αμοιβών, του 13ου και 14ου μισθού, της αυτόματης ωρίμανσης και αμοιβών στις ΔΕΚΟ. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα περιμένει τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου που γίνεται στο πλαίσιο της συζήτησης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
 
Πάντως, η ΓΣΕΕ λέει «όχι» στις μειώσεις των αποδοχών και συζητά μόνο το μη μισθολογικό κόστος, προειδοποιώντας για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.
 
Από την πλευρά τους οι εργοδότες τάσσονται υπέρ τριετούς παγώματος των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σε πολιτικό επίπεδο δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι στιγμής καμία κατάληξη στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Μετά τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Παπαδήμος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, το Σάββατο το πρωί, αναμένεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού, προκειμένου να εξευρεθεί λύση.
 

Ads