«Πονοκέφαλο» προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία το κόμμα που ίδρυσε την Κυριακή η Ντόρα Μπακογιάννη. Η Ρηγίλλης, μετά την αρχική «διαρροή» προς τα ΜΜΕ ότι αγνοεί το νέο κόμμα, οριοθετεί πλέον τη γραμμή της έναντι της Δημοκρατικής Συμμαχίας και θέτει υπό παρακολούθηση τα στελέχη που φλερτάρουν με το νέο κόμμα.

Ads

Σύμφωνα με το «Βήμα», με εντολή του Αντώνη Σαμαρά, όλα τα κορυφαία στελέχη, με πρώτο τον εκπρόσωπο του κόμματος Π. Παναγιωτόπουλο και εν συνεχεία τους Α. Λυκουρέντζο, Κ. Τασούλα, Κ. Μαρκόπουλο και Ευρ.Στυλιανίδη, έθεσαν τα όρια για το πώς θα πρέπει να τοποθετούνται οι βουλευτές για να αποφευχθούν δηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν τη διαγραφή τους. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ηγετική ομάδα της ΝΔ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τους βουλευτές που θεωρούνται «ύποπτοι», ενώ έχουν γίνει πολλές παρασκηνιακές κινήσεις (συναντήσεις και αρκετά τηλεφωνήματα) από τους Τασούλα και Κ.Αρβανιτόπουλο (διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Σαμαρά) προς ορισμένα μέλη της ΚΟ για να διαγνώσουν τις μελλοντικές προθέσεις τους.

Το πρόσωπο που απασχόλησε χθες την κομματική ηγεσία ήταν ο βουλευτής Ηρακλείου Ελ. Αυγενάκης, ο οποίος προέβλεψε είσοδο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Βουλή ενώ χαρακτήριζε «ενδιαφέρουσες τις κεντρογενείς προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας». Παράλληλα άφησε αιχμές ότι δεν συνεδριάζουν τα όργανα του κόμματος και υποστήριξε ότι το νέο κόμμα «φέρνει κάτι το ρεαλιστικό που πιθανότατα πρέπει να απασχολήσει την ηγεσία της ΝΔ, για να αναθεωρήσει κάποιες θέσεις και απόψεις». Σύμφωνα με το «Βήμα», υπήρξαν εισηγήσεις για διαγραφή, ενώ μέχρι σήμερα όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Υπό παρακολούθηση είναι και η Ελσα Παπαδημητρίου και οι Κ. Καραγκούνης (έκανε δήλωσε ότι είναι και παραμένει βουλευτής της ΝΔ – ο πατέρας του έδωσε το παρών στην εκδήλωση της κυρίας Μπακογιάννη), Γ. Κοντογιάννης, Μιχ. Μπεκίρης και Αθ. Γιαννόπουλος.

Παράλληλα, η Ρηγίλλης αφήνει να διαρρεύσει ότι η Δημοκρατική Συμμαχία αποβλέπει στο να προσφέρει στήριγμα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κεντρική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως «η κυρία Μπακογιάννη μέχρι πριν από 12 μήνες έδινε μάχη για να ηγηθεί της ΝΔ. Τώρα, 12 μήνες μετά, χωρίς να σεβαστεί το αποτέλεσμα της 29ης Νοεμβρίου -μετά το οποίο έλεγε ότι είναι στρατιώτης του κόμματος- κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, για να στηρίξει την πολιτική του μνημονίου».

Ads

Ν. Μπακογιάννη: Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν είναι μητσοτακικό κόμμα

Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν είναι μητσοτακικό κόμμα, αλλά κίνημα υπεύθυνων πολιτών που είδαν μέσα από την κρίση τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στην εκπομπή του Mega «Ανατροπή». «Τα κόμματα δεν γίνονται από γινάτι και ούτε μπαίνει κανείς σε τέτοια περιπέτεια για να βλάψει κάποιον άλλον», απάντησε σε όσους την κατηγορούν ότι έχει στόχο να προκαλέσει πρόβλημα στη Ν.Δ. Επίσης ξεκαθάρισε ότι στις επόμενες εκλογές είναι βέβαιο ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα κατέβει αυτοτελώς σημειώνοντας πως «είμαστε κόμμα διακυβέρνησης που στοχεύει να αλλάξει την Ελλάδα». Κατηγορηματικά επίσης απάντησε ότι θα αρνηθεί στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός της αναθέσει κάποιο υπουργείο.

Σε ερώτηση αν έχει κλείσει ο δρόμος επιστροφής της στη Ν.Δ. είπε πως «είμαστε ένα άλλο κίνημα», ενώ για τους λόγους που δεν ήταν εφικτή η συνύπαρξή της με τον Αντώνη Σαμαρά είπε ότι δεν υπάρχουν προσωπικά αυτού του είδους στην πολιτική, αλλά αιτία ήταν η πολιτική δηλώνοντας η ίδια φιλελεύθερος άνθρωπος. Ανέφερε δε ότι και ο κ. Έβερτ και ο κ. Καραμανλής κατάφεραν αυτό που λέμε μεγάλη παράταξη και «τώρα δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα».

Χαρακτήρισε δε τη Ν.Δ. ως το μεγαλύτερο κόμμα διαμαρτυρίας, αναφέροντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες πολιτικές αυτή τη στιγμή. Σε ερώτηση αν θα έρθουν στο νέο κόμμα βουλευτές της Ν.Δ. είπε πως, εκτός από ακραίες περιπτώσεις, αν πιστεύουν σε αυτά που λέει το νέο κόμμα θα συμμετάσχουν.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναγνώρισε ότι έχει ευθύνες η κυβέρνηση Καραμανλή, είπε ότι κανένας δεν είχε αίσθηση του μεγέθους και ότι «είχαμε δημοσιονομικές αδυναμίες». «Ούτε με πήρε, ούτε τον πήρα», είπε απαντώντας αν μίλησε για το νέο κόμμα με τον πρώην πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «Βήμα» ο Κ. Καραμανλής διατηρεί ουδέτερη στάση στην αντιπαράθεση Μπακογιάννη-Σαμαρά, ενώ απέφυγε χθες να σχολιάσει ακόμη και στους στενούς συνεργάτες του την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Απέφυγε επίσης οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί της, για να μη θεωρηθεί ότι την ενθαρρύνει με οποιοδήποτε τρόπο στην πορεία που επέλεξε.