Ενέργεια απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη σε κάθε έννοια διπλωματίας, χαρακτήρισε ο Δημήτρης Μάντζος, αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, την αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού Πρωθυπουργό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

«Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενός παγκοσμίου εμβέλειας μνημείου, αποτελεί οικουμενικό αίτημα», πρόσθεσε.

Και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η αναλυτική ενημέρωση από την Κυβέρνηση, δεδομένων των κατά καιρούς διαρροών περί επικείμενης επίτευξης συμφωνίας».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης και Γλυπτά / Πέρυσι φιάσκο, φέτος διπλωματικό επεισόδιο

Ads

Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πάντως ότι «η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία», ενώ πρόσθεσε πως «ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα», υπονοώντας πως το θέμα των γλυπτών δεν βρισκόταν στην προσυμφωνημένη ατζέντα της συνάντησης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τρίτης.

Σε συνέντευξή του στο BBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εμφανιστεί αισιόδοξος ότι μέσα στην θητεία του θα υπάρξει λύση, αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Επίσης, υπογράμμισε στο τέλος της συνέντευξης ότι θα ενημέρωνε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, μετά τη συνάντηση του με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός με δήλωση εκπροσώπου του είχε αποκλείσει κάθε συζήτηση για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό μουσείο στην Ελλάδα.