Μέσα σε έναν χρόνο ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνείται δύο φορές να δει τον Έλληνα ομόλογό του. Και τις δύο με αφορμή τους χειρισμούς για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ads

Πολλά θα μπορούσε να γράψει κανείς για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ρίσι Σούνακ, που μιλάει για νόμιμη κατοχή των Γλυπτών από την πλευρά της Βρετανίας, ωστόσο οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που καταλήγουν τη μια σε φιάσκο, την άλλη σε ένα αχρείαστο διπλωματικό επεισόδιο αξίζουν ανάλυσης. Γιατί δεν απομακρύνουν απλώς μια συμφέρουσα  λύση στο θέμα των Γλυπτών, αλλά ζημιώνουν γενικότερα τη χώρα.

Διαβάστε: Γλυπτά Παρθενώνα / Τι αναφέρει η Ντάουνινγκ Στριτ για την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη

Τι συνέβη χθες; Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε στο παραπέντε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά τη συνέντευξη του τελευταίου στο BBC, στην οποία άφησε να εννοηθεί  πως ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό είναι το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα.

Ads

Θα μπορούσε η φράση «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» να περιγράφει τους χθεσινούς χειρισμούς του πρωθυπουργού  στη Βρετανία, αν δεν ήταν τόσο σοβαρή η κατάσταση. Θυμίζουμε πως έναν μόλις χρόνο πριν, ο κ. Μητσοτάκης ανάγκασε την υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας να διαψεύσει τα περί επικείμενης συμφωνίας για την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ είχε εισπράξει την άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να τον συναντήσει.

«Δεν είναι θέμα επιστροφής εκθεμάτων των οποίων αμφισβητείται η ιδιοκτησία. Αυτά τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ουσιαστικά εκλάπησαν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές στο BBC. «Είναι ένα ζήτημα επανένωσης. Πού μπορεί να εκτιμήσει κανείς περισσότερο την ομορφιά των εκθεμάτων. Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Το ίδιο ισχύει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, Για αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία, που θα ήταν μια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου», είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν έμεινε όμως εκεί. Υπογράμμισε στο τέλος της συνέντευξης ότι θα ενημερώσει για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Απ’ ότι φαίνεται όμως, το θέμα των Γλυπτών δεν ήταν στην προσυμφωνημένη ατζέντα της συνάντησης και ο Ρίσι Σούνακ απάντησε στον Ελληνα ομόλογο του, κλείνοντάς του ηχηρά την πόρτα.

«Η επικοινωνιακή διαχείριση που κάνει ο πρωθυπουργός στο εσωτερικό δεν περνάει έξω. Δεν μπορεί να προσπαθείς να λύσεις το θέμα των γλυπτών με κόλπα και ταυτόχρονα να εξευτελίζεις τη χώρα» λένε πηγές από τον χώρο των αρχαιολόγων στο tvxs.

To περσινό φιάσκο

Τον περσινό Δεκέμβρη, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε αρνηθεί να συναντήσει τον Κ. Μητσοτάκη ενώ δημοσίευμα της Daily Mail απέδιδε την άρνηση στις μυστικές διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τ. Όσμπορν απευθείας με τον Κ. Μητσοτάκη.

Λίγες ώρες μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την οποία δήλωνε συγκρατημένα αισιόδοξος για την επανένωση των Γλυπτών, η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού απέκλειε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα» είπε τότε η Μισέλ Ντόνελαν.

Είχαν προηγηθεί μυστικές διαπραγματεύσεις σ’ ένα γνωστό πολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου, του ίδιου του πρωθυπουργού με τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν ενώ ο δεύτερος είχε νωρίτερα μυστική συνάντηση με τους κ. Δένδια και Γεραπετρίτη.

Οι συναντήσεις αυτές δημοσιοποιήθηκαν από ρεπορτάζ στα ΝΕΑ, με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση. Οι μυστικές συναντήσεις σε συνδυασμό με τα όσα έγραφε ο φιλοκυβερνητικός τύπος στην Ελλάδα, που ζητωκραύγαζε, μιλώντας για μια συμφωνία κλεισμένη κατά 90%, εξόργισε πέρσι τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έμαθε από τα λάθη της κυβέρνησης και φέτος κινήθηκε ξανά με αρκετές δόσεις αιφνιδιασμού και προπαγάνδας.

Όταν ο κ. Μητσοτάκης έδινε γη και ύδωρ για μια συμφωνία

Για τον κ. Μητσοτάκη το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών είναι προσωπική υπόθεση, γι’ αυτό εξάλλου τόνισε στο BBC ότι μόλις εξελέγη και έχει χρόνο και υπομονή να το λύσει, ενώ το αξιοποίησε στο έπακρο κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Στην απόφαση της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, το ζήτημα των Γλυπτών αναγνωρίστηκε ως “διακυβερνητικό ζήτημα” και καλούνταν το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του και να συνομιλήσει με την Ελλάδα –σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ως τώρα η βρετανική πλευρά ότι η υπόθεση αφορά το Βρετανικό Μουσείο.

«Από τον Οκτώβριο 2021 και μετά, γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση ζητούσε μια συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών, για να συζητηθεί το θέμα των γλυπτών. Τώρα ξαφνικά μαθαίνουμε ότι το θέμα δεν το χειρίζεται πλέον το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά ο πρωθυπουργός, και ότι οι συναντήσεις γίνονται με τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, και μάλιστα σε ξενοδοχεία στο Λονδίνο…

..Μήπως ήρθε η ώρα να ενημερωθεί η ελληνική Βουλή, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού που θεσμικά ασχολούνται με το θέμα τόσες δεκαετίες, οι διεθνείς Επιτροπές διεκδίκησης της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα -που έχουν παρακαμφθεί πλήρως εδώ και καιρό- για το τι διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση;» έλεγε πέρσι στο tvxs η τότε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα.

Όσο για το περιεχόμενο της περιβόητης συμφωνίας όπως διέρρευσε από τον φιλοκυβερνητικό τύπο, αφορούσε σε δανεισμό και όχι σε επιστροφή, με δυσμενείς μάλιστα όρους.

Στο τραπέζι βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο έναρξης μιας «μακροχρόνιας πολιτιστικής συνεργασίας» (αλα Στερν όπως είχε γράψει το tvxs) μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας η οποία αφενός θα επιτρέψει την έκθεση κάποιων από τα γλυπτά στο Μουσείο Ακρόπολης και αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα στο λονδρέζικο ίδρυμα να διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις με άλλους αρχαιοελληνικούς θησαυρούς που «εγγυώνται» την προσέλκυση νέου κοινού και θα χρησιμεύουν ως “εγγύηση” σε περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να γυρίσει πίσω τα Γλυπτά όταν θα της ζητηθεί.

Ανάμεσα σε αυτούς τους θησαυρούς και οι λεγόμενες «αμετακίνητες» αρχαιότητες, αντικείμενα δηλαδή που σύμφωνα με κάθε μουσείο δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν εξαιτίας της σπουδαιότητας, της μοναδικότητας και της κατάστασης διατήρησης τους.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν παραδέχτηκε ποτέ επίσημα τη συμφωνία ανταλλαγής – δανεισμού που διατυμπάνισε ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αλλά και ο διεθνής. Πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός μέσω του εκπροσώπου του, έκλεισε την πόρτα και σε αυτό το ενδεχόμενο.

Τα φάουλ και οι «πολιτικά απρεπείς»

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ενοχλημένος από τη συμπεριφορά του Βρετανού ομολόγου του. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές στην ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, τονίζοντας πως ο κ. Σούνακ ήταν «φάουλ και πολιτικά απρεπής».

Ωστόσο στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχουν κάνει κριτική ανασκόπηση για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη. Γιατί  το να διαρρέει η ελληνική κυβέρνηση μια δήθεν συμφωνία αποτέλεσμα μυστικών συναντήσεων, με λεπτομέρειες, στο παρά πέντε της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Βρετανία πέρσι, εν αγνοία του Βρετανού ομολόγου του τον οποίο έχει ανάγκη για τη σύναψη της οποιαδήποτε συμφωνίας, ήταν επίσης πολιτική απρέπεια αλλά και διπλωματική αφέλεια, αν όχι αλαζονεία.

Τώρα επαναλαμβάνεται η ίδια συνταγή αποτυχίας με μεγαλύτερο κρότο και δυσμενέστερα αποτελέσματα.