Δήλωση σχετικά με την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέδωσε η Ντάουνιγκ Στριτ.

Ads

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία», αναφέρει αρχικά.

Διαβάστε επίσης: Γλυπτά Παρθενώνα / Το δεύτερο φιάσκο Μητσοτάκη στη Βρετανία κατέληξε σε διπλωματικό επεισόδιο

Επίσης, τονίζει με νόημα πως «ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα», υπονοώντας πως το θέμα των γλυπτών δεν βρισκόταν στην προσυμφωνημένη ατζέντα της συνάντησης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τρίτης.

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για την ακύρωση της συνάντησης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση».

Σε συνέντευξή του στο BBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εμφανιστεί αισιόδοξος ότι μέσα στην θητεία του θα υπάρξει λύση, αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως το ζήτημα των Γλυπτών δεν είναι απλά η επιστροφή κάποιον αρχαιοτήτων στον τόπο τους αλλά η επανένωσή τους.

«Είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση. Το ένα κομμάτι να πάει στο Βρετανικό Μουσείο και το άλλο στο Λούβρο. Νομίζετε πως αυτοί που θα το βλέπουν θα αξιολογούν τον πίνακα όπως του αρμόζει; Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, υπογράμμισε στο τέλος της συνέντευξης ότι θα ενημέρωνε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό

Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός με δήλωση εκπροσώπου του είχε αποκλείσει κάθε συζήτηση για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό μουσείο στην Ελλάδα.

«Έχουμε μια πάγια θέση, νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταγράψει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.

Ο εκπρόσωπος του Σούνακ ανέφερε, επίσης, ότι είναι σταθερός στην άποψή του ότι τα μάρμαρα αποτελούν «σημαντικό περιουσιακό στοιχείο» για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει «διαφυλάξει» τους θησαυρούς.

«Φροντίζουμε τα μάρμαρα εδώ και γενιές και η θέση μας είναι ότι θέλουμε να συνεχιστεί αυτό. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος», τόνισε χαρακτηριστικά

Κυβερνητικές πηγές: Πολιτικά απρεπής ο Σούνακ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, τονίζοντας πως ο κ. Σούνακ ήταν «φάουλ και πολιτικά απρεπής» με την ακύρωση του προγραμματισμένου ραντεβού για αύριο Τρίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μάλιστα, υποστηρίζουν πως ο Βρετανός πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, κάτι που όμως, αποτελεί πάγιες ελληνικές θέσεις γύρω από τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Και όπως σημειώνουν από την ελληνική κυβέρνηση: «Το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο συνεχίζονται οι συζητήσεις».

Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και είπε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μια ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε: «Κατέστη αδύνατο για αυτή τη συνάντηση να προχωρήσει μετά από σχόλια σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα πριν από αυτήν.