Επί τρεις ημέρες, το άρθρο του Κώστα Σημίτη για το Ελσίνκι και τις ευθύνες Καραμανλή διαμορφώνει πολιτική ατζέντα. Διαπερνά οριζόντια τα κόμματα, ξαναβάζει στο τραπέζι το κεφάλαιο της προσφυγής στην Χάγη για τα ελληνοτουρκικά, και προσδιορίζει στρατόπεδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε καθαρή θέση υπέρ Σημίτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμενε στην προοπτική της προσφυγής στη Χάγη αλλά έθεσε αστερίσκους ως προς το εάν η συμφωνία του Ελσίνκι αποτέλεσε όντως «ιστορική ευκαιρία», ο Δημήτρης Παπαδημούλης τάχθηκε υπέρ εθνικής συνεννόησης Μητσοτάκη και Τσίπρα με στρατηγική επιδίωξη το συνυποσχετικό με την Τουρκία ενός των κανόνων του διεθνούς δικαίου, ο Παύλος Πολάκης ξιφούλκησε Σημίτη και ο Νίκος Μπίστης, ο Αντώνης Λιάκος και ο Παναγιώτης Παναγιώτου  άνοιξαν πυρ κατά τον Πολάκη.

Ads

Ολοι πήραν, ή παίρνουν, θέση πλην ενός: του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης. Η αφωνία αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κι ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό βάθος, εάν προσμετρηθεί ότι το πρόσωπο στο οποίο χρέωσε ο Κώστας Σημίτης την ευθύνη για την απώλεια των ευκαιριών που άνοιξε η συμφωνία του Ελσίνκι και για την σημερινή όξυνση στα ελληνοτουρκικά είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ.

Ουδείς ωστόσο από το Μαξίμου και σχεδόν ουδείς από την ΝΔ θεώρησε ότι οφείλει να υπερασπιστεί τον Καραμανλή. Ο μόνος που το έπραξε ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, για να τον επαναφέρει όμως πάραυτα στην τάξη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός.

Μιλώντας στην Βουλή για τον προϋπολογισμό ο – προερχόμενος από την καραμανλική πτέρυγα – Γιώργος Κουμουτσάκος χρέωσε στον Κώστα Σημίτη, χωρίς να τον κατονομάσει, «διχαστική μικροψυχία». «Χρειάζεται ομοψυχία και ενότητα εντός της χώρας, απέναντι στην έντονη τουρκική προκλητικότητα. Και για αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά μαζί και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, χτίζουν στο εσωτερικό το τελευταία διάστημα ένα τείχος εθνικής ενότητας απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα. Γι’ αυτό, ακούστηκε ως ατόπημα, κάτι που έγινε χθες. Την ώρα της ανάγκης εθνικής ομοψυχίας, ακούστηκαν κάποιες φωνές διχαστικής μικροψυχίας».

Ads

Το μήνυμα Κουμουτσάκου όμως έσπευσε να μαζέψει άμεσα ο Σπήλιος Λιβανός. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε την εκδοχή ότι ο τίτλος των Νέων («Για όλα φταίει ο Καραμανλής» ) «δεν ανταποκρινόταν στο περιεχόμενο του άρθρου», και πρόσθεσε πως «δεν είναι η ώρα και ο χρόνος για να ανοίξουμε ένα ζήτημα για το οποίο επετειακά ασχολήθηκε η εφημερίδα. Εκείνη η περίοδος έφερε θετικά αποτελέσματα».

Η θέση αυτή μόνον κάλυψη προς τον Κώστα Καραμανλή δεν συνιστά – αντιθέτως, μάλλον ενισχύει την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε το άρθρο Σημίτη για ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της Κουμουνδούρου, «και ο τίτλος και το άρθρο, «καίνε» εύκολα δύο υποψηφιότητες για την Προεδρία της Δημοκρατίας, και εκείνη του Σημίτη, και εκείνη του Καραμανλή. Και, κατ’ επέκταση, κρατούν σε… καταστολή και τον Αντώνη Σαμαρά».

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που χθες το απόγευμα σημείωναν ότι «εν έσω τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τα ελληνοτουρκικά για να λύσει τα εσωκομματικά του».

«Την ώρα που η Τουρκία ανέφεραν, «συνεχίζει τις προκλήσεις, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει δυστυχώς να εκμεταλλευθεί τα ελληνοτουρκικά για να λύσει τα εσωκομματικά του. Η επιλογή της εφημερίδας «Τα Νέα», ιδιοκτησίας γνωστού υποστηρικτή του κ. Μητσοτάκη, να αλλοιώσει τον τίτλο του άρθρου του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά για να πλήξει έναν άλλον πρώην Πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, επιβεβαιώνει το εν εξελίξει ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης με φόντο τη συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».