Νεοναζί «Μακεδονομάχοι» βεβήλωσαν για άλλη μια φορά το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σχηματίζοντας με σπρέι μια σβάστικα πάνω σε αυτό.

Ads

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διέλευση της πορείας που έγινε, με αφορμή και την ομίλια του Αλέξη Τσίπρα στο Παλαί ντε Σπορ, από τη Λεωφόρο Νίκης .

Συνθήματα όπως «Στις Πρέσπες θα γίνει ο τάφος σας» και «Μακεδονία γη ελληνική» συνοδευόμενα από νεοναζιστικά σύμβολα γράφτηκαν και γύρω από τον Λευκό Πύργο.

Υπενθυμίζεται πως  ναζιστικά σύμβολα, όπως ο κέλτικος σταυρός, λάβαρα κι ελληνικές σημαίες συνέθεσαν το σκηνικό της εθνικιστικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών για το Μακεδονικό, την ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός στην πόλη.

Ads

Η σβάστικα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος

image

Τα συνθήματα στον Λευκό Πύργο

image

Οι «Ενωμένοι Μακεδονές», όπως αυτοαποκαλούνται, συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο και με εμβατήρια φώναξαν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού και του κοινοβουλίου, αλλά και συνθήματα για τη Μακεδονία και τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Το διαδικτυακό κάλεσμα έκανε η Επιτροπή Αγώνα για τη Μακεδονία.

Ένταση σημειώθηκε κατά το τέλος της συγκέντρωσης, καθώς ομάδα ατόμων πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. 

H Αστυνομία προχώρησε σε 49 προσαγωγές πριν από την έναρξη και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που έγιναν, χθες, στη Θεσσαλονίκη, με έναν 28χρονο να συλλαμβάνεται για συμμετοχή στα επεισόδια που έγιναν μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο 424 για παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ μετά την ολοκλήρωση των συγκεντρώσεων ένας νεαρός ο οποίος φέρεται να κρατούσε ελληνική σημαία, δέχθηκε επίθεση από 4 άτομα, στη συμβολή των οδών Εγνατία με Ιασωνίδου.

Βίντεο από τις χθεσινές κινητοποιήσεις

«Σε τούτο τον τόπο δεν πέρασε ποτέ ο φασισμός, η πατριδοκαπηλεία και δεν θα περάσουν και σήμερα. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Δεν θα την αφήσουμε να γίνει», ήταν το μήνυμα που έστειλε στη χθεσινή του ομιλία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που συνέβαιναν τα παραπάνω, προσθέτοντας πως «Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω».

Προσβολή για την πόλη και για κάθε δημοκρατικό πολίτη χαρακτήρισε τη βεβήλωση του μνημείου για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου σε ανάρτησή της στο Facebook. «Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στον νεοναζισμό και τον φασισμό. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όμως απέναντι και στις πολιτικές δυνάμεις που κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή και στις πρακτικές της» ανέφερε η κ. Νοτοπούλου. «Η Θεσσαλονίκη είναι και θα παραμείνει πόλη ανοιχτή, φιλόξενη και δημοκρατική για όλους και για όλες. Αυτή είναι η μάχη που δίνουμε καθημερινά, και θα τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, από το βήμα του 12ου συνεδρίου της ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκλεισε το μάτι στους «Μακεδονομάχους» που βγαίνουν στους δρόμους, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ που τους αποκαλεί «φασίστες». «Βγήκε πράγματι ο κόσμος στους δρόμους. Αλλά βγήκε εναντίον τους! Για πρώτη φορά κατέβηκε πάνω από ενάμιση εκατομμύριο κόσμος στους δρόμους, για το Μακεδονικό: Στη Θεσσαλονίκη αρχικά. Στην Αθήνα μετά. Σε δεκάδες πόλεις της χώρας στη συνέχεια. Και κατέβηκαν αυθόρμητα. Κι από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με τη γνωστή του μέθοδο: Είναι Εθνικιστές και φασίστες! Αλλά ποιοι κατηγορούν τον λαό που ξεσηκώνεται;», είπε συγκεκριμένα. Εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στις εθνικιστικές καταλήψεις στα σχολεία για το Μακεδονικό. 

* Φωτογραφίες και βίντεο από το seleo.gr