Σε υψηλούς τόνους συνεδρίασε για περισσότερες από τέσσερις ώρες η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να αποφασίσει την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου προκειμένου να ψηφιστεί σήμερα Πέμπτη, το τρίτο μνημόνιο. Λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι η Βουλή ανοίγει και πάλι, ύστερα από τη σχετική απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων του Σώματος.

Ads

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, στις 09:00 το πρωί της Πέμπτης θα ξεκινήσει η κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, ενώ θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας και η ψηφοφορία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Βασικά σημεία των τοποθετήσεων – Οι αντιπαραθέσεις

– Φίλης – ΣΥΡΙΖΑ: Γνωρίζουμε όλοι κάτω από ποιες συνθήκες καλούμαστε να νομοθετήσουμε, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση. Γνωρίζει ήδη η κ. πρόεδρος για το αίτημα του πρωθυπουργού να προχωρήσει η συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς. Πληροφορήθηκα διά του Τύπου ότι άλλες δυνάμεις, αντίρροπες ως προς την ελληνική προσπάθεια, προσπαθούν να δημιουργήσουν διάφορα προσκόμματα ως προς την επίτευξη της συμφωνίας. Δηλαδή δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν πρωτίστως οι ανάγκες του λαού για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Άκουσα με μεγάλη προσοχή τα όσα είπε η κ. πρόεδρος, δεν θέλω να προβώ σε κάποιο σχόλιο, αν και διαφωνώ με αυτά. Ωστόσο, η κ. πρόεδρος σχεδόν με απροκάλυπτη επιθετικότητα είπε ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση. Εάν συμβαίνει αυτό, και το εννοεί, τότε αυτό είναι θρυαλλίδα θεσμικών παρεμβάσεων, γιατί απλά δεν μπορεί να επιτελέσει το θεσμικό της ρόλο. Ζητώ από την κ. πρόεδρο να ανακαλέσει ως προς αυτό.

Ads

–  Κωνσταντοπούλου προς Φίλη: Δυστυχώς κατ’ επανάληψη με έχετε κατηγορήσει ότι φλερτάρω με άλλο κόμμα και εν προκειμένω με τη Χρυσή Αυγή. Θα ήθελα, παρακαλώ, να διαχωρίζετε στο εξής τι από αυτά που λέτε απηχεί τις θέσεις του κόμματος και τι τις δικές προσωπικές σας θέσεις.

–  Θεοχάρης – Ποτάμι: Εσείς εξωθείτε, κυρία πρόεδρε, τη διαδικασία που είναι πολύ χειρότερη και σύντομη σε σύγκριση με αυτές που έγιναν στο παρελθόν. Σε παλαιότερη συζήτηση είχαμε πει ότι η Βουλή θα άνοιγε αυτόματα σε περίπτωση που η κυβέρνηση κατέληγε σε συμφωνία. Στο κάτω-κάτω της γραφής η Βουλή δεν έκλεισε ποτέ, απλώς δεν είχε προγραμματιστεί κατάθεση νομοθετικού έργου. Επιμένετε να χρησιμοποιείται το αξίωμά σας για να εξυπηρετήσετε δικές σας πολιτικές σκοπιμότητες. Οδηγείτε σε μια ανισόρροπη λειτουργία του Συντάγματος. Πρέπει όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες να σκεφθούν ώριμα και να σκεφθούν παραδείγματα όπως το Συνήγορο του Κοινοβουλευτικού Έργου που ενυπάρχει στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ο κ. Σόιμπλε και εσείς είστε οι μόνοι που κάνετε ό,τι μπορείτε ώστε να μην ψηφιστεί αύριο το νομοσχέδιο! Συμπράττετε εκούσια ή ακούσια με τις δυνάμεις της Ευρώπης που θέλουν να αποτύχει αυτή η προσπάθεια της Ελλάδας.

– Κωνσταντοπούλου προς Θεοχάρη: Είπατε πολλές ανακρίβειες και αρέσκεστε όπως πολλοί συνάδελφοί σας να χρησιμοποιήσετε το tablet σας για να διοχετεύετε παραπολιτικές ειδήσεις σε μέσα ενημέρωσης.

–  Λοβέρδος – ΠΑΣΟΚ: Οι αρμοδιότητες της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής υπάρχουν για να διευκολύνουν τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού έργου και δεν αποτελούν επιτροπή της Βουλής. Είχαμε πει να μην χαθεί αυτή η μέρα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να πούμε «ναι» στο να έρθει η πρόταση άμεσα προς επεξεργασία από τις αρμόδιες επιτροπές του Σώματος, ώστε μετά να συγκληθεί η Ολομέλεια. (Απευθυνόμενος προς την πρόεδρο της Βουλής) Η Βουλή δεν έχει κλείσει, με θυροκολλημένη απόφαση, αλλά έκλεισε με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, όπως συνέβη σε αντίστοιχη περίπτωση το Πάσχα. Η παραφροσύνη του να λέμε «ψηφίζω την κυβέρνηση αλλά καταψηφίζω τα μέτρα» δεν μπορεί να συνεχιστεί. Επειδή ο χρόνος του κατεπείγοντος αξιολογείται από την κυβέρνηση και όχι από εσάς, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Δεν μπορείτε, κυρία πρόεδρε, να μη γνωρίζεται πως η αξιολόγηση αυτή γίνεται αρμοδίως. Δεν μπορείτε να χρεώνεται στο Σώμα την αδυναμία σας να συνεργαστείτε με την κυβέρνηση. – Κωνσταντοπούλου: Θεσμικό καθήκον είναι η διατήρηση της εμπιστοσύνης.

– Κωνσταντοπούλου: Θεωρώ όλη αυτή η ψυχιατρικοποίηση της κοινοβουλευτικής ζωής εξυπηρετεί φασίζουσες καταστάσεις. Δεν το αποδίδω σε εσάς, κύριε Λοβέρδο, αλλά σε μερίδα μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οφείλουμε να τηρούμε την Αρχή της Εμπιστοσύνης εδώ στη Βουλή. Η Βουλή έκλεισε με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες λόγω διακοπών. Συγκλήθηκε η Βουλή με ταχείς ρυθμούς, κι ενώ το κείμενο της συμφωνίας κατατέθηκε χθες κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Δεδομένου ότι είμαστε 300 βουλευτές και έχουμε ένα νομοσχέδιο 370 σελίδων, πρέπει να ενημερωθούν όλοι, για να μπορέσουν στοιχειωδώς όλοι να έχουν το χρόνο, για να μελετήσουν το νομοσχέδιο. Η Διάσκεψη συγκαλείται με συντετμημένη προθεσμία.

– (10:15) Ένταση μεταξύ της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και των βουλευτών της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη και Κυριάκου Μητσοτάκη. «Σταματήστε το σόου κυρία Πρόεδρε και προχωρήστε τη διαδικασία, ώστε να δούμε τι ακριβώς θα αποφασίσει η Διάσκεψη των Προέδρων», είπε απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου ο κ. Κακλαμάνης.