«Γυρίζουμε σελίδα αφού διαβάσαμε καλά την προηγούμενη και αντλήσαμε το δίδαγμα της» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ads

Κάνοντας τον απολογισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ στη συμπρωτευουσα βρίσκονταν σε εξέλιξη μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις οποίες είχαν καλέσει τα συνδικάτα, κόμματα αλλά κι άλλες συλλογικότητες, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης πάιζοντας το χαρτί της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, με προσανατολισμό -όπως ο ίδιος είπε – στη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χρονοδιάγραμμα 5ετίας για την ελληνική οικονομία, αναλύοντας πέντε απαραίτητα βήματα για την ανάπτυξη.

Η ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ

Το στοίχημα της Δίκαιης Ανάπτυξης

Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια η Ελλάδα να έχει αφήσει οριστικά πίσω της τη μαύρη πενταετία της κρίσης και τα λάθη που οδήγησαν σε αυτή. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο όπως είπε σημαντικό είναι να αλλάξει η στάση των εταίρων μας, αλλά περισσότερο και το εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και στρατηγική μας, αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Ads

Το μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης είναι να κλείσει τον κύκλο της ύφεσης και να μετατρέψει την ανάκαμψη σε Δίκαιη Ανάπτυξη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως βασική προϋπόθεση της Δίκαιης Ανάπτυξης είναι πέντε βήματα: Η μετάβαση σε μια εξωστρεφή οικονομία, που θα βασίζεται στην στήριξη της εργασίας, στην καινοτομία, στην οικοδόμηση δικτύων και στην υγιή επιχειρηματικότητα.

Αναφορικά με την εργασία είπε ότι η αύξηση των μισθών και η αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμά της.  Όσον αφορά την καινοτομία τόνισε ότι το πραγματικό κεφάλαιο της χώρας είναι οι άνθρωποί της. Αναφορικά με τα κοινωνικά δίκτυα είπε ότι είναι απαραίτητα σύγχρονα συνεταιριστικά σχήματα. Τέλος αναφορικά με τις επιχειρήσεις τόνισε την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας προαναγγέλοντας τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, την ενίσχυση του δανεισμού προς τις ΜμΕ και τη συμμετοχή στην ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου. Αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ αλλά και στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ενώ προανάγγειλε και τη σύσταση ειδικού Ταμείου για την Κοινωνική Οικονομία. Δεσμεύτηκε τέλος για την πλήρη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη και οι 7 του Νότου

Αναφερόμενος στη σχέση Ελλάδας – εταίρων ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η εικόνα της χώρας έχει αλλάζει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται για κατοστάρι αλλά για έναν μαραθώνιο που θα έχει καλό αποτέλεσμα.

«Η  1η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα αποδεικνύει ακριβώς αυτή την αλλαγή που συντελείται», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνάντηση των 7 του ευρωπαϊκού Νότου. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα – παρίας.
Μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη», είπε τονίζοντας πως αυτό δεν είναι αποτέλεσμα τύχης αλλά πολιτικών επιλογών και αγώνων για να μπει ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας που γεννά μόνο φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό και να ανακοπεί η άνοδος της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που κερδίζουν έδαφος στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Ο απολογισμός

Κάνοντας τον απολογισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και της διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον προκάτοχο του Αντώνη Σαμαρά για τη συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας πως η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προσφέρει ένα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών.

Αποκλείοντας τη λήψη περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι στα θετικά της οικονομικής πορείας της χώρας είναι το ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα κινηθεί σε θετικούς ρυθμούς  στο 2ο εξάμηνο του 2016, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες τον Αύγουστο, όταν σε επίπεδο Ευρωζώνης κινήθηκε πτωτικά και το ότι ο τουρισμός πηγαίνει καλύτερα από πέρισυ.

Πέντε βήματα για την Ελλάδα του αύριο

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στη συνέχεια τα πέντε βήματα για την Ελλάδα του αύριο.

«Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση», είοπε ο Αλέξης Τσίπραςσίπρας.

«Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup», συνέχισε.

«Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναφοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας , την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές», είπε στη συνέχεια.

«Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017», τόνισε.

«Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη», όπως είπε.

Τι μέλλει γενέσθαι με το φορολογικό

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής που όπως είπε πληγώνει τη χώρα.

Εξηγώντας το τι μέλλει γενέσθαι με το φορολογικό είπε πως η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, θεσπίζει λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης. Επίσης προανήγγειλε την άμεση κατάθεση του νόμου για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI) με τον οποίο θα δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως  τις εκκρεμότητες τους με το νόμο.

«Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά προειδοποιώντας ότι όσοι φοροδιαφεύγουν θα το μετανιώσουν πικρά.

Κάνοντας λόγο για ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για μείωση των φορολογικών βαρών σε ορίζοντα δύο χρόνων. Στόχος είναι η μείωση των έμμεσων φόρων που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς και η μείωση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη, σημείωσε.

Που θα πάνε τα λεφτά από τις τηλεοπτικές άδειες

Σχολιάζοντας την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και τα 246 εκατ. ευρώ που αυτός θα φέρει στα κρατικά ταμεία, είπε πως τα χρήματα αυτά είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι ζημίωσαν το λαό επί 27 χρόνια «για χάρη των σχέσεων διαπλοκής με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ».

«Για αυτό και μέχρι τελευταίο ευρώ, τα 246 εκ θα τα δώσουμε εκεί όπου ανήκουν: Στον ελληνικό λαό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

10.0000 προσλήψεις στη Δημόσια Υγεία

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μέρος των εσόδων από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών θα δοθούν στην Δημόσια υγεία.

«Μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς», προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πιο συγκεκριμένα είπε πως η εικόνα της υποβάθμισης και της απαξίωσης της Δημόσιας Υγείας θα αλλάξει με τις εξής δράσεις:

• Με την πλήρωση 985 περίπου κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων
• Την κάλυψη άλλων 2500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ
• Την πρόσληψη 760  ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ.
• Την πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
• Την απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών – με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί γιατροί
• Την άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκ ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 5000 νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης.

Τι αλλάζει στην Παιδεία

Πέρνα της Δημόσιας υγείας προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η Παιδεία, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας και στοιχειοθέτησε τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο διάστημα:

• Γενικεύεται το Ολοήμερο Σχολείο – όχι μόνο το 1/3 των δημοτικών αλλά όλα θα μπορούν να λειτουργούν ως Ολοήμερα.
• Αλλάζει ο τρόπος εξετάσεων στα γυμνάσια
• Κατασκευάζονται νέες φοιτητικές εστίες
• Ιδρύονται 7000 μαθητικές βιβλιοθήκες
• Μετά από 6 χρόνια γίνονται διορισμοί σε Πανεπιστήμια κ ΤΕΙ (500 μέλη ΔΕΠ για το 2016 και άλλοι τόσοι μέσα στο 2017
• 2.700 φοιτητές – που θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια – θα πάρουν υποτροφία ύψους 500 ευρώ το μήνα, πέραν του Επιδόματος Ενοικίου
• Από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, θα δοθούν νέες τριετείς υποτροφίες ύψους 81 εκατομμυρίων για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές.

Τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση

Στον προϋπολογισμό του 2017 900 εκ. ευρώ θα δοθούν συνολικά για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως επεσήμανε ήδη επιδοτείται η αποπληρωμή των δόσεων των στεγαστικών δανείων για τους φτωχότερους, παρέχεται δωρεάν ρεύμα σε δικαιούχους του Προγράμματος Ανθρωπιστικής Κρίσης, Κάρτα Αλληλεγγύης που έχει ανανεωθεί 9 φορές και αφορά 148.000 δικαιούχους, επιδοτείται το ενοίκιο σε 21.200 δικαιούχους, παρέχεται δωρεάν νερό σε 58.000 νοικοκυριά και δωρεάν μετακινήσεις στους ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες

Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία 250 Κέντρων Κοινότητας για την διασύνδεση των ευάλωτων πολιτών με όλα τα προγράμματα στήριξης.

Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για τα εργασιακά, αλλά προσπαθούμε

Αναφερόμενος στο εργασιακό τοπίο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για θετικά αποτελέσματα που όμως δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς.

Επεσήμανε ότι τον Μάιο η ανεργία έπεσε στο 23,5% από 26,5% στα τέλη του 2014, τον Ιούλιο καταγράφηκε ρεκόρ 15ετίας στις νέες προσλήψεις και ότι για το πρώτο επτάμηνο του 2016, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής εργασίας ήταν θετικό και διαμορφώθηκε στις 254.000 νέες θέσεις εργασίας.

Εντός του 2016 θα υλοποιηθούν, όπως είπε, προγράμματα που αφορούν πάνω από 150.000 ανέργους, που θα προσφέρουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και οι εργαζόμενοι θα εργάζονται 8 μήνες, αντί για 5 και άρα θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας, μετά τη λήξη τους.

Ανάσα για όσους χρωστούν στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ

Κλείνοντας την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων  στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ.

«Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων  στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως  να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου. Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

«Με τους πολλούς και προς όφελος των πολλών»

«Με τους πολλούς και προς όφελος των πολλών», ήταν η φράση με την οποία ολοκλήρωσε την ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας.
 
«Γυρίζουμε σελίδα αφού διαβάσαμε καλά την προηγούμενη και αντλήσαμε το δίδαγμα της.
Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΔΕΘ: Επιχείρηση «Δίκαιη ανάπτυξη» και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Τα παραλειπόμενα της επίσκεψης Τσίπρα στη ΔΕΘ [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]
Σε εξέλιξη οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενόψει ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Τσίπρας: Νέος δρόμος συνεργασίας με τη Ρωσία
Τσίπρας: Το μετρό Θεσσαλονίκης μπήκε στις ράγες
Απεργούν όλα τα κανάλια εν μέσω ΔΕΘ
Πολίτης τα «έψαλε» στον Τσίπρα γιατί δεν συνεργάστηκε με τον Σαμαρά [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]
Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί επί ποδός για τη ΔΕΘ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη λόγω της ΔΕΘ
Η φετινή 81η ΔΕΘ σε ένα γράφημα