Σε ένα νέο δρόμο ουσιαστικής συνεργασίας που θα αναβαθμίσει τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας, σήμερα, στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) μαζί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, το περίπτερο της ρωσικής αποστολής.

Ads

«Εγκαινιάζω με μεγάλη χαρά το περίπτερο της ρωσικής αποστολής» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως στη διάρκεια του 2016 του αφιερωματικού χαρακτήρα έτους μεταξύ των δύο χωρών  έχουν προγραμματιστεί και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις. Εξέφρασε δε την ελπίδα οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να αναβαθμιστούν περαιτέρω και σε θέματα τεχνολογίας.

Οι δύο λαοί, άλλωστε, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας «έχουν κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες και μια κοινή πορεία στο διάβα των χρόνων, βρέθηκαν στην ίδια μεριά στον αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού., όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας εδώ και ενάμιση χρόνο είναι να επανακιννήσουμε τις εμπορικές, οικονομικές, επιχειρηματικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας».

Ads

Η 81η ΔΕΘ είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας σε επίπεδο εκθετών (1.015) και εκθεσιακού χώρου (έχουν καλυφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι), ενώ οι επίσημες διεθνείς συμμετοχές προέρχονται από 18 χώρες.

Τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία, η οποία είναι παρούσα στην έκθεση με πολλές επιχειρήσεις και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε από χθες- σε ανώτατο επίπεδο- το Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που θα διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.