Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και της Λίνας Μενδώνη να ανακαλέσει την άδεια παραχώρησης του κτηρίου της οδού Ερμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, μετά και τη διαμάχη για τη διοργάνωση στο χώρο εκδήλωσης για το ναυάγιο της Πύλου.

Ads

Τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, όσο και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απαιτούν την ανάκληση της απόφασης, τονίζοντας πως πρόκειται για δείγμα αυταρχισμού και προσπάθεια ελέγχου της συνδικαλιστικής αυτονομίας.

Η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ

«Με μια υπουργική απόφαση-μνημείο αυταρχισμού και εν μέσω των αδειών του Αυγούστου, η Υπουργός Πολιτισμού ανακαλεί την απόφαση παραχώρησης του κτηρίου της οδού Ερμού προς τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Η κ. Μενδώνη, δηλαδή, ανακαλεί την απόφαση της Μελίνας Μερκούρη, την οποία κανένας υπουργός δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει από το 1982 μέχρι σήμερα, με την αιτιολογία ότι η υπουργός δεν εγκρίνει πολιτικά το περιεχόμενο μιας εκδήλωσης.

Είναι ένα ακόμα επεισόδιο της βεντέτας που έχει ανοίξει η Υπουργός με τους ανθρώπους του Πολιτισμού σε όλη τη περίοδο της θητείας της. Η αξίωση όμως, τα Σωματεία στα οποία έχει παραχωρηθεί κτήριο ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ, να παίρνουν έγκριση για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν ή φιλοξενούν, θέτει σε πολύ σοβαρό κίνδυνο την ίδια την συνδικαλιστική αυτονομία και την ελεύθερη πολιτιστική έκφραση. Ειδικά όταν η παρέμβαση αυτή γίνεται ένα μήνα πριν τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου.

Ads

Διαβάστε επίσης: Η κυρία Μενδώνη διατάζει τι θα συζητάμε στην «εκκλησία του δήμου»

Το κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων υπάρχει εδώ και χρόνια ως ένας πόλος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ένα σημείο συνάντησης των ανθρώπων του Πολιτισμού καθώς και σημαντικό κέντρο διαμόρφωσης των κοινωνικών διεργασιών φιλοξενώντας πολυσχιδείς δράσεις.

Η υπουργική αυτή απόφαση είναι μια κίνηση ρεβανσισμού προς τους εργαζόμενους του Υπουργείου που αντιστάθηκαν στις καταστροφικές αποφάσεις της Υπουργού τα τελευταία χρόνια, αλλά αποκαλύπτει και το ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης να ελέγξει τα συνδικάτα, χρησιμοποιώντας πρακτικές που παραπέμπουν στα πιο σκοτεινά χρόνια της μετεμφυλιακής ιστορίας της Ελλάδας.

Στεκόμαστε στο πλευρό των Αρχαιολόγων και απαιτούμε από την Υπουργό να ανακαλέσει την κατάπτυστη αυτή απόφαση».

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Κατάπληξη και ανησυχία μας προκάλεσαν οι αποφάσεις, με τις οποίες η Υπουργός Πολιτισμού στέρησε αιφνιδιαστικά μέσα στον Αύγουστο το ιστορικό σωματείο των Ελλήνων αρχαιολόγων από την έδρα, που το ίδιο το Υπουργείο του έχει παραχωρήσει εδώ και δεκαετίες.

Αποτελεί κοινή γνώση ότι το εν λόγω σωματείο εργαζομένων του Υπουργείου τελεί σε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική αντιπαράθεση με την Υπουργό και την Κυβέρνηση. Από μόνο του το γεγονός αυτό θα έπρεπε να καθιστά κάθε απόφαση που θα λάμβανε το Υπουργείο σε βάρος του ιστορικού σωματείου κατ’ αρχήν ύποπτη κατάχρησης εξουσίας. Και η Υπουργός δεν καταβάλει ούτε τη στοιχειώδη προσπάθεια, ώστε η υποψία να μην καταστεί βεβαιότητα, καθώς η υπουργική απόφαση ανάκλησης της παραχώρησης χρήσης του ακινήτου βασίζεται σε έωλη αιτιολογία, η οποία εν πολλοίς συνίσταται στην αόριστη επίκληση «λόγων δημοσίου συμφέροντος» καθώς και στην αμφισβήτηση της -αδιαμφισβήτητης- συνδικαλιστικής φύσης του σωματείου.

Διαβάστε επίσης: ΣΦΕΑ κατά Μενδώνη / «Μνημείο αυταρχισμού» η έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Αυτό που καταπλήσσει, όμως, είναι ότι η Υπουργός Πολιτισμού, απροκάλυπτα, επικαλείται ως αιτιολογία της «έξωσης» και το γεγονός ότι η χρήση του ακινήτου παραχωρήθηκε σε τρίτα πρόσωπα και εντός αυτού έλαβε χώρα εκδήλωση που αφορά το ναυάγιο στην Πύλο και την απώλεια 650 ανθρώπων, ένα «πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις, και επί του οποίου η εκδήλωση λάμβανε συγκεκριμένη θέση», όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση. Φαίνεται πως το Υπουργείο αγνοεί ή εσκεμμένα παραβλέπει, ότι εδώ και χρόνια σωρεία εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το σωματείο ή συνδιοργανώνονται από το σωματείο και τρίτους φορείς, λαμβάνουν χώρα στους χώρους του επίμαχου ακινήτου.

Από πότε στη δημοκρατία το περιεχόμενο μίας δημόσιας εκδήλωσης και το εάν αυτό αρέσει ή όχι στους εκάστοτε κρατούντες, είναι λόγος να τιμωρείται ο διοργανωτής της; Και μάλιστα όταν αυτός είναι ένα ιστορικό συνδικαλιστικό σωματείο με ισχυρή παρουσία στο δημόσιο λόγο; Οι αποφάσεις αυτές είναι δείγμα αυταρχισμού, αδιαφάνειας και καταχρηστικότητας, συνιστούν δεν ανεπίτρεπτο περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και χονδροειδή λογοκρισία.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και καλεί την Υπουργό Πολιτισμού να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.