Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να ανακαλέσει την άδεια παραχώρησης του κτηρίου της οδού Ερμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για «λόγους δημοσίου συμφέροντος», μετά τη διοργάνωση εκδήλωσης για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.

Ads

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-1974) δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή του στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και απαιτεί από την κ. Μενδώνη να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφασή της να στερήσει από το ιστορικό αυτό σωματείο τη στέγη του, στο διατηρητέο κτίριο στο Θησείο – ένα «τοπόσημο» κυριολεκτικά για τις Τέχνες και τα Γράμματα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Με εντελώς προσχηματικά “επιχειρήματα” η κ. υπουργός επιχειρεί να επιβάλει λογοκρισία στο συνδικαλιστικό και επιστημονικό όργανο των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υποδεικνύοντάς του ποιες δράσεις είναι “συμβατές”και ποιες όχι με την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης. Ο πραγματικός λόγος της επιχειρούμενης έξωσης είναι ότι ο Σύλλογος παραχώρησε τον γνωστό σε όλους μας κήπο του, για να πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Δικαιοσύνη στο Έγκλημα της Πύλου», που κατά την κ. Μενδώνη, δεν συνάδει με τους σκοπούς του Συλλόγου» τονίζει ο ΣΦΕΑ.

«Πρόκειται για εκδικητική απόφαση, με πολιτικά και ιδεολογικά κίνητρα. Αποτελεί ‘μνημείο’ αυταρχισμού και ωμής παρέμβασης στη λειτουργία του ΣΕΑ. Οι Έλληνες αρχαιολόγοι δίνουν μάχες για το δημόσιο συμφέρον και συγκρούονται με επιχειρηματικά συμφέροντα. Η κ. Μενδώνη, αντί να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους του Υπουργείου της, επιλέγει να επιτεθεί στον ΣΕΑ, που, ως γνωστόν, αντιτάχθηκε στο ξήλωμα των αρχαιοτήτων της οδού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, στο τσιμέντωμα της Ακρόπολης, στη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ» σημειώνει, τονίζοντας:

Ads

«Οι πολιτικές διώξεις συλλόγων μας γυρίζουν στις πιο σκοτεινές περιόδους της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας μας και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

«Καλούμε όλους τους πολίτες να συμπαρασταθούν στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης, με ψηφίσματα, κείμενα υπογραφών και με συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις συμπαράστασης που θα ανακοινώσει ο ΣΕΑ, εν όψει και της προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια για την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης» καταλήγει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.