«Ο πρωθυπουργός ουδέποτε ενθάρρυνε την αποχή και αντιθέτως ζήτησε υπερψήφιση», ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, σχολιάζοντας την αποψινή τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη.

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χθεσινή του συνέντευξη, ξεκαθάρισε πως δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία τόσο στους βουλευτές όσο και στους υπουργούς της ΝΔ, προτάσσοντας την επιλογή της αποχής από την ψηφοφορία σε όσους «γαλάζιους» βουλευτές διαφωνούν.

«Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι δυνατόν να προσκαλείς- έμμεσα και άμεσα- τους βουλευτές σου να απόσχουν; Πιστεύει ότι είναι σημαντικό για την κοινωνία; Να επιβάλει κομματική πειθαρχία, όπως θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε στο STAR ο Στέφανος Κασσελάκης, σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικά στελέχη που επικαλείται το ΑΠΕ δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε ενθάρρυνε την αποχή και πως αντιθέτως ζήτησε υπερψήφιση. Για την αποχή, ανέφεραν τα ίδια στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως είναι μια καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση.

Ads

Ερωτηθείς αν η αποχή βουλευτών της ΝΔ μπορεί να είναι μια διέξοδος, ο πρωθυπουργός απάντησε χθες στην ΕΡΤ:

«Νομίζω ότι η αποχή από τη φύση της… Υπάρχουν πολλές κοινοβουλευτικές επιλογές. Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει τη διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές».

Τα κυβερνητικά στελέχη σχολίασαν ακόμη πως «αυτοί που κατηγορούν την κυβέρνηση 4,5 χρόνια που ήταν στην εξουσία δεν έφεραν τίποτα από όσα μετά θυμήθηκαν».

Αναφορικά με την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τα κυβερνητικά στελέχη σημείωσαν ότι τηρείται μια παράδοση της ΝΔ μη επιβολής πειθαρχίας σε θέματα δικαιωμάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογείται η στάση του καθενός.

Σημειώνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου καλεί τους βουλευτές της ΝΔ -και μάλιστα υποχρεωτική παρουσία- για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με φόντο τους φόβους για μαζικές «διαρροές» στην ψηφοφορία στη Βουλή.