Τις ηχηρές εσωκομματικές διαφωνίες στη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αναλύει σε δημοσίευμά του ο Guardian, εκτιμώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να αντιμετωπίζει «μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις μέχρι στιγμής» ως πρωθυπουργός.

Ads

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη χθεσινή συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στην ΕΡΤ και παραθέτει δηλώσεις του πρωθυπουργού για την ισότητα στο γάμο, που σημαίνει την εξάλειψη κάθε διάκρισης με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, επισημαίνοντας πως πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού φέτος.

Η παρέμβαση, όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος Έλενα Σμιθ, έξι μήνες αφότου εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία στο πρωθυπουργικό αξίωμα με μια σαρωτική νίκη «για τη μεταρρύθμιση της χώρας», υπογραμμίζει πόσο ευαίσθητο παραμένει το θέμα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα.

Χαρακτηρίζοντας την ελληνική κοινωνία ως «μια από τις πιο κοινωνικά συντηρητικές της Ευρώπης», το ρεπορτάζ υπογραμμίζει τη «σθεναρή αντίσταση της ισχυρής ορθόδοξης εκκλησίας», εκτός από τις αποδοκιμασίες των δικών του βουλευτών, μέσα στους οποίους βρίσκονται και κορυφαίοι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου.

Ads

«Οι κληρικοί έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η έγκριση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα είναι ένα πρώτο βήμα προς την ανάληψη των γονικών δικαιωμάτων από την LGBTQ+ κοινότητα, φτάνοντας στο σημείο να υποδηλώνουν ότι θα οδηγούσε στη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας» αναφέρει.

Στη συνέχεια, επικαλείται τα σημερινά πρωτοσέλιδα των δεξιών εφημερίδων Εστίας και Δημοκρατίας, που εκτιμούν ότι «ο προτεινόμενος νόμος θα μπορούσε να απειλήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και να αποδειχθεί ακόμη και το “Βατερλώ” του Μητσοτάκη».

«Ωστόσο, ο πρωθυπουργός» συνεχίζει ο Guardian, «ο οποίος δήλωσε ότι όχι μόνο διάβασε και μελέτησε το θέμα, αλλά και το σκέφτηκε πολύ, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα νομιμοποιήσει την παρένθετη μητρότητα».

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον «πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλος αρχηγό κόμματος στην Ελλάδα» και την θέση του Στέφανου Κασελάκη, ότι η παρένθετη μητρότητα “θα πρέπει να θεωρείται έμφυτο γονικό δικαίωμα”.

«Ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, ο Μητσοτάκης επιθυμεί να ενισχύσει την υποστήριξη των κεντρώων που είναι αναστατωμένοι από τη σκληρή στάση της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και τις καταγγελίες για υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων» σημειώνει το δημοσίευμα.

Επιπλέον, ερμηνεύει την προσπάθεια θεσμοθέτησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως μια «κίνηση που θα έκοβε τον αέρα μιας αριστερής αντιπολίτευσης, η οποία απέτυχε να υιοθετήσει το μέτρο κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία μεταξύ 2015 και 2019».

Για τη στάση του σχετικά με το πότε θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο, o Guardian αναφέρει ότι ο Μητσοτάκης αποδέχθηκε πως η συζήτηση γύρω από τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει, ενώ απέφυγε το ερώτημα για το πότε η νομοθεσία θα έρθει στη Βουλή.

Καταλήγοντας, τονίζει πως «επί του παρόντος, λιγότεροι από 100 από τους 158 βουλευτές του κόμματός του είναι πιθανό να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο» ενώ παράλληλα αναφέρεται και στη δημοσκόπηση που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα από την Alco, για λογαριασμό του Alpha, και έδειξε ότι το 49% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ενώ το 35% τάσσεται υπέρ.