Εκτενή αναφορά στο πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ads

Ο πρωθυπουργός μάλιστα έδειξε να «σπρώχνει» τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προς την αποχή από την ψηφοφορία, σημειώνοντας πως αποτελεί «μια αξιοπρεπή στάση, μέσω της οποίας κάποιος μπορεί να εκφράσει την διαφωνία του, χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα».

Υπενθυμίζεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή τόσο περισσότερο πέφτει ο αριθμός που απαιτείται για να περάσει το νομοσχέδιο. Συνεπώς η αποχή, και όχι η καταψήφιση των βουλευτών της Ν.Δ. θα είναι έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση αλλά όποιος βουλευτής είναι αρνητικός, δεν θα πάει στην ψηφοφορία.

«Οχι στην παρένθετη μητρότητα»

Αναφορικά με την τεκνοθεσία είπε ότι «τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν ήδη παιδιά, αλλά δεν έχουν ίσα δικαιώματα – αν πεθάνει η μητέρα για παράδειγμα, η σύντροφός της δεν έχει κανένα νομικό δικαίωμα στο παιδί» ενώ απαντώντας στην ερώτηση σε τι διαφοροποιείται η πρόταση της κυβέρνησης από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως η κυβέρνηση δεν θα πειράξει καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ads

«Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, “θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει”, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής, άρα δεν κάνουμε τίποτα στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν αλλάζουμε τίποτα», τόνισε.

Πρόσθεσε από το 1946 μπορεί να γίνει υιοθεσία από μια γυναίκα μόνη της ή έναν άνδρα μόνο του. Είπε ωστόσο οτι «ένας άνδρας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί, αυτό δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα» και πως «δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο γονέας 1 και γονέας 2».

Σε ο,τι αφορά τα παιδιά που αυτή τη στιγμή είναι σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών ανδρών και έχουν προκύψει από παρένθετες μητέρες, δήλωσε ότι πάντα θα έχουν ισότιμα δικαιώματα αλλά νέα παιδιά δεν θα μπορούν να γεννηθούν στην Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό το οποίο προτίθεται να φέρει προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό το οποίο ήδη ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πως έχει νομοθετηθεί σε 20 χώρες στην Ευρώπη εκ των οποίων οι 15 είναι στην Ε.Ε.

«Δεν πάμε δηλαδή να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό το οποίο συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θέλω επίσης να τονίσω ότι μιλάμε για πολιτικό γάμο, έτσι; Δεν μιλάμε εδώ ούτε για εκκλησία, ούτε για στέφανα. Το λέω γιατί ξέρετε υπάρχει πάντα μία εικόνα…Ούτε για ρύζια, ούτε για τέτοια», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως σέβεται απόλυτα όλες τις απόψεις και δεν θέλει αυτό το θέμα να διχάσει την ελληνική κοινωνία, αλλά να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν κοινό τόπο. «Σέβομαι απόλυτα και τους συμπολίτες μας που έχουν διαφορετική άποψη, όπως σέβομαι και την άποψη της Εκκλησίας. Εξάλλου, θέλω να σας θυμίσω ότι η Εκκλησία ήταν απέναντι στον πολιτικό γάμο, η Εκκλησία ήταν απέναντι στην καύση των νεκρών και η Πολιτεία προχώρησε και νομοθέτησε σεβόμενη τον ρόλο της Εκκλησίας και μην υπαγορεύοντας στην Εκκλησία να κάνει κάτι το οποίο αντίκειται στον πυρήνα της θεολογικής προσέγγισης της Εκκλησίας στα ζητήματα αυτά».

«‘Αρα, προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη, αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν», συμπλήρωσε.

https://www.youtube.com/watch?v=_o18T8vaXWw

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος δήλωσε ότι «δεν θα δέσει το ΠΑΣΟΚ τα παπούτσια της κυβέρνησης» σε αυτό το θέμα, υπό την έννοια ότι δεν θα διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς τη στήριξη των δικών της βουλευτών ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Μου κάνει πάρα πολλή εντύπωση, την άκουσα κι εγώ αυτή την τοποθέτηση. Δηλαδή ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό μας λέει, “αν μπορώ να δημιουργήσω πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία”, προσέξτε, για ένα θέμα όπου εγώ ο ίδιος ξεκινώ λέγοντας ότι δεν βάζω κομματική πειθαρχία. “Δεν με ενδιαφέρει δηλαδή”, ως κ. Ανδρουλάκης, “τι λέει το νομοσχέδιο, αρκεί να δημιουργήσω εγώ πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία”».

«Αντί να δούμε την ουσία του θέματος, ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί με τον τρόπο του ένα ζήτημα το οποίο είναι ζήτημα δικαιωμάτων στο οποίο, προσέξτε, εγώ ο ίδιος ξεκινώ λέγοντας ότι δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία. Και προσέξτε, γιατί το κάνω αυτό; Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη διχαστούμε στο θέμα αυτό, είναι ένα ζήτημα…»

«Το αίτημα για τα f-35 είναι ώριμο να εγκριθεί»

Για την πώληση των f-35 στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα τεκμηριωμένο αίτημα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αίτημα αυτό είναι ώριμο να εγκριθεί από τις ΗΠΑ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση αεροσκαφών F-35. Εκτιμώ ότι αυτό το αίτημα είναι ώριμο και θα εγκριθεί κατά την άποψή μου σχετικά σύντομα από τις αμερικανικές αρχές, δηλαδή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήδη έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μια σημαντική αγορά η οποία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά την Αεροπορία της χώρας».

Για τα F-16 της Τουρκίας είπε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ετεροπροσδιορίζονται, «ούτε είμαστε εμείς αυτοί που θα βάλουμε κάποιο φρένο ή έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε την πώληση αμυντικού υλικού σε μια άλλη χώρα».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα είπε ότι «δεν είμαστε κοντά στο να πάμε Χάγη αλλά όχι τόσο μακριά όσο ήμασταν πριν από ένα χρόνο».

Συμπλήρωσε ότι «έχουμε πετύχει σημαντική εξομάλυνση στις σχέσεις μας με την Τουρκία η οποία αποτυπώνεται και στο πεδίο, με σημαντικότατη μείωση, αν όχι μηδενισμό, της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς».

«Φταίνε οι πολυεθνικές για την ακρίβεια»

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στην ακρίβεια.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών, προσθέτοντας ότι «γνωρίζω πόσο δύσκολα είναι για πολλά νοικοκυριά. Από τότε που αρχίσαμε να έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού, έχουμε πάρει πολλά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Εκταμιεύσαμε πάνω από 700 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, έχουμε επιβάλλει πολλά πρόστιμα. Δεν είναι λογικό τα ίδια προϊόντα να τα πουλάνε οι πολυεθνικές στην Ελλάδα, πολύ πιο ακριβά από το μέσο όρο που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Κάνουμε παρεμβάσεις για να μειωθούν οι τιμές στο ράφι. Επιμένω δεν είμαστε μπανανία. Είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω τον Έλληνα καταναλωτή».

Παράλληλα, υποστήριξε πως βρίσκεται στο «τραπέζι» κυβερνητική παρέμβαση για τη ρύθμιση των τιμών στις τηλεπικοινωνίες.

«Εξετάζουμε όλο το πλαίσιο των τιμών, προϊόντων και υπηρεσιών σε συνδυασμό με την Επιτροπή Ανταγωνισμού» με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των αυξημένων κατά 53% τιμών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Εξηγώντας, πρόσθεσε πως «η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι κι αυτή ταγμένη στο να υπηρετεί την αντιμετώπιση ολιγοπωλιακών πρακτικών, που οδηγούν τελικά σε υψηλότερες τιμές».

Στόχος, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι η διαφάνεια, καθώς αυτή είναι που «επιτρέπει στον καταναλωτή να συγκρίνει τιμές».

«Το «e-Καταναλωτής» είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο και ενθαρρύνω τους τηλεθεατές μας να μπουν και να το αξιοποιούν περισσότερο, γιατί δίνει πολύ χρήσιμα συγκριτικά στοιχεία τιμών. Έτσι λειτουργεί εύρυθμα μία αγορά, όταν λειτουργεί ο ανταγωνισμός».

«Έτσι λειτούργησε και ο ανταγωνισμός, τελικά, στις τιμές των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Διότι, θυμάστε, πόση κριτική, καλοπροαίρετη, μέσα από διάφορα εύθυμα βιντεάκια και memes είδαμε για τα πολύχρωμα τιμολόγια» συμπλήρωσε.

Για να προσθέσει ότι «τελικά αυτή η διαφάνεια στις τιμές οδήγησε τους προμηθευτές, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο -και εκτιμώ ότι αυτό θα συνεχιστεί, τουλάχιστον και για τους επόμενους μήνες, γι’ αυτούς που έχουμε ορατότητα- να δώσουν τιμές χαμηλότερες».

«Αυτό σημαίνει, ουσιαστικά, ανταγωνισμός στην πράξη. Όμως με ένα κράτος το οποίο εποπτεύει την αγορά και το οποίο παρεμβαίνει όποτε αυτό είναι απαραίτητο» τόνισε, καταλήγοντας.