Ανεμίζοντας τη σημαία του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» θα περάσει τις πύλες του 2024 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο «μεταρρυθμιστικός ζήλος» που διακατέχει το Μέγαρο Μαξίμου θα αποτυπωθεί στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, τις πρώτες εβδομάδες του 2024. Γαλάζιες πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα ζυγίσει το πολιτικό κόστος στις προωθούμενες παρεμβάσεις, προϊδεάζοντας για τις αντικοινωνικές πτυχές της γαλάζιας ατζέντας.

Ads

Ιδιωτικά ΑΕΙ 

Το μεγάλο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ήδη, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλασάρει ως «εμβληματική μεταρρύθμιση» την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. «Θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024» διαμηνύει, χαρακτηριστικά, το Μαξίμου. Η νομοθετική πρωτοβουλία θα βασιστεί στο άρθρο 28 και αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, παραρτημάτων ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων από το εξωτερικό στη χώρα μας. Πολλοί, εντός της Κ.Ο. της Ν.Δ. δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους έναντι του κινδύνου να πυροδοτηθεί ένας κύκλος έντασης με τη φοιτητική κοινότητα. Οι πιο κυνικοί, ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιχειρήσει η κυβέρνηση την ανόρθωση του δόγματος «νόμος και τάξη» στα Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια…

Η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια 

Την συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. αναμένεται να δοκιμάσει η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο πρωθυπουργός εξετάζει το χαρτί της απειλής προς τους βουλευτές που προσανατολίζονται στον δρόμο της αποχής ή της καταψήφισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σταθμίζει το ενδεχόμενο να φέρει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, του πρώτους μήνες του νέου χρόνου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, σε αυτή την εκδοχή, θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τη στάση κάθε μέλους της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά την επίμαχη ψηφοφορία, όταν θα έρθει η ώρα του επόμενου ανασχηματισμού. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου – ίσως την Άνοιξη – προβεί ο κ. Μητσοτάκης σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Κοινώς, όποιος/α δεν ψηφίσει τη ρύθμιση, δεν θα λάβει κυβερνητικό πόστο.

Τι θα γίνει με τον Βορίδη;

Υπό αυτό το πρίσμα τίθεται, στα γαλάζια πηγαδάκια, το ερώτημα αν αυτή η απειλή – σε περίπτωση που την επισείσει ο κ. Μητσοτάκης προς τους «αντάρτες» – αγγίζει και τον Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός Επικρατείας, έχει δηλώσει διατεθειμένος να παραιτηθεί από το αξίωμα του, αν τεθεί για το ν/σ θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ως γνωστόν, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που στέκονται με σκεπτικισμό έναντι του νομοσχεδίου.  Στο κυβερνητικό μικροσκόπιο έχουν τεθεί οι Θάνος Πλεύρης, Νότης Μηταράκης,  Κώστας Καραγκούνης, Δημήτρης Μαρκόπουλος κτλ. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει διατρανώσει τη διαφωνία του με υπερσυντηρητική φρασεολογία («οφείλουμε να στηρίξουμε την “πυρηνική” οικογένεια) και, ως εκ τούτου, το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εστιάζει στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που επηρεάζονται από τον πρώην πρωθυπουργό.

Ads

Ιδιωτικοποίηση νερού «από την πίσω πόρτα»;  

Διάπλατα φέρεται να ανοίγει τον δρόμο η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ειδικότερα, με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος – αναμένεται να προωθηθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους – προβλέπεται η μαζική συγχώνευση των 126 Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, που θα υπαχθούν σε έναν νέο Ενιαίο φορέα Διαχείρισης Υδάτων. Εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ αντιδρούν, εκτιμώντας ότι με το εν λόγω νομοθέτημα η κυβέρνηση «περνά από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση του νερού και το ξεπουλά στους ιδιώτες» και πως «δημιουργεί Περιφερειακές Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης, υπό την εποπτεία του νέου φορέα ώστε μεγάλοι όμιλοι να πάρουν στα χέρια τους το κοινωνικό αγαθό». Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι συγχωνεύσεις να επιφέρουν απολύσεις.

Η «αναμόρφωση του ΕΣΥ» 

Στις πρώτες θέσεις του κυβερνητικού προγραμματισμού βρίσκεται το σχέδιο «αναμόρφωσης» της Δημόσιας Υγείας, με αιχμή την αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάποτε, είχε υποστηρίξει ότι είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά. Μένει να φανεί αν αυτή η αντίληψη θα αποτυπωθεί στο νομοθέτημα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης εστιάζει στην πρωθυπουργική εξαγγελία για 6.500 προσλήψεις εργαζομένων που θα στελεχώσουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, εντός του 2024. Η ΠΟΕΔΗΝ, εντούτοις, έχει τονίσει ότι το κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών δεν αντιμετωπίζεται στον προϋπολογισμό καθότι δεν προβλέπονται, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πέραν των αποχωρήσεων, την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Αυστηροποίηση των Ποινών  

Το πολιτικό σκηνικό ήδη θερμαίνουν οι επιχειρούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με μεγάλο τμήμα της νομικής κοινότητας, αποτελείται από περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών, περιστολή των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, καταπάτηση του κράτους δικαίου, απαξίωση δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων και τιμωρητικές διατάξεις. Αναφορικά με τις ποινές, παρατηρείται μία οπισθοδρόμηση και συντηρητικοποίηση των Κωδίκων αφού προβλέπεται αύξηση του ανωτάτου ορίου κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη. Με πρόσχημα δε, το πραγματικό πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης, το υπουργείο – όπως υποστηρίζει ο νομικός κόσμος – προάγει την αδιαλλαξία και την υπερφόρτωση των Καταστημάτων Κράτησης, αφού πλέον οι μικροπαραβάτες οι οποίοι διώκονται με πλημμελήματα, θα οδηγούνται κατευθείαν στη φυλακή.