Στην προβλήτα του λιμένα Κυθήρων παραμένουν επί διήμερο 47 πρόσφυγες, περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να αναχωρήσουν αρχικά για Νεάπολη και κατόπιν και στη συνέχεια για κάποια δομή της Αττικής.

Ads

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Γιώργου Παγούδη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», πρόκειται για μία ακόμη μία άφιξη σκάφους που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου και από τότε μέχρι σήμερα, Τρίτη, παραμένουν σε άθλιες συνθήκες.

«Μεταξύ τους είναι πολλά παιδιά, ακόμα και ένα νεογέννητο», λένε οι κάτοικοι του νησιού, που για μια ακόμη φορά προσπαθούν να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στους πρόσφυγες.

Το σκάφος τους εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο έξω από το νησί, αλλά παρά την παρουσία σκάφους του Λιμενικού, χρειάστηκε να περάσουν 24 ώρες, μέχρι να το ρυμουλκήσουν στο λιμάνι και οι άνθρωποι να πατήσουν στεριά.

Ads

Σύμφωνα με όσα λένε οι κάτοικοι, το μόνο που επέτρεψαν οι λιμενικές αρχές των Κυθήρων, ήταν η προσέγγιση του μικρού ιστιοφόρου από μια βάρκα ντόπιου, που έφτασε κοντά του, μεταφέροντας νερό, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που πρόσφεραν ακόμη μια φορά οι εθελοντές.

Αρκετές ώρες μετά, το ιστιοπλοϊκό προσέγγισε το λιμάνι και από εκείνη τη στιγμή οι άνθρωποι παραμένουν στην προβλήτα κάτω από το ήλιο του μεσημεριού, αλλά και εκτεθειμένοι στο κρύο και την υγρασία που πέφτει το βράδυ.

Άγνωστο για ποιο λόγο, ένα μεγάλο σκάφος του Λιμενικού που κλήθηκε εκεί, ικανό να τους μεταφέρει άμεσα στις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου, αναχώρησε μετά από αρκετές ώρες άπραγο.

Από τότε οι πρόσφυγες είναι εκεί, περιμένοντας τη μεταφορά τους, που όμως συνεχώς αναβάλλεται.

*Φωτογραφία: Δέσποινα Βαρβέρη