Μεγάλο κύμα συμπαράστασης από ανθρώπους από το χώρο των τεχνών έχει εκδηλωθεί προς τον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, στο σπίτι του οποίου εισέβαλε η αστυνομία και αφού ξυλοκόπησαν αυτόν και τους δυο γιούς του τους προσήγαγαν στη ΓΑΔΑ. Στα μηνύματα αλλά και τις ανακοινώσεις επίσημων φορέων εκτός από την υποστήριξη προς το πρόσωπο του γνωστού σκηνοθέτη εκφράζεται και η οργή για το κλίμα αστυνομοκρατίας που έχει δημιουργηθεί, αλλά και τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας κατά πολιτών το τελευταίο διάστημα. 

Ads

Ο Δημήτρης Ινδαρές γεννήθηκε στην Πάτρα, τον Απρίλιο του 1964. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στην Πάντειο και σκηνοθεσία στη σχολή Λυκ. Σταυράκου. Εχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη κοντά στους Παντελή Βούλγαρη, Nίκο Περάκη, Φρίντα Λιάππα, Διαγόρα Χρονόπουλο και ως διευθυντής παραγωγής στην ταινία «Λευτέρης Δημακόπουλος», ενώ έχει σκηνοθετήσει ταινίες, όπως οι βραβευμένες «Ο Τσαλαπετεινός του Wyoming», «Γαμήλια Νάρκη».

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία μετά το σάλο που προκλήθηκε, προσπάθησε να τους κατηγορήσει για «βία» και συμμετοχή στην κατάληψη, ενώ υποστήριξε πως ο σκηνοθέτης επιχείρησε να αρπάξει και όπλο αστυνομικού. Όλους τους ισχυρισμούς της αστυνομίας διαψεύδει κατηγορηματικά η οικογένεια, ενώ μαρτυρίας για τη δράση της αστυνομίας υπάρχουν και από τους γείτονες. Η οικογένεια μάλιστα προτίθεται να κάνει μήνυση στους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράνομη βία. Η σύζυγος του Δημήτρη Ινδαρέ περιέγραψε στο Tvxs.gr όσα έζησε η ίδια, ο σύζυγος και τα παιδιά της από την «απόλυτη κατάχρηση εξουσίας», καταγγέλλοντας πως η ΕΛΑΣ και τα μίντια επιχειρούν να δημιουργήσουν ενόχους. 

Κύμα υποστήριξης

Πάνω από 100 άνθρωποι από το χώρο των τεχνών καθώς και δημοσιογράφοι υπογράφουν κείμενο στήριξης στον Δημήτρη Ινδαρέ και η λίστα συνεχώς ανανεώνεται. «Όσοι γνωρίζουμε τον Δημήτρη Ινδαρέ, δεν μπορούμε παρά είτε να ‘γελάσουμε’ ειρωνικά είτε να εξοργιστούμε με τα δημοσιεύματα, τα «ρεπορτάζ» και τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ και του πολιτικού προϊσταμένου της, κ. Χρυσοχοΐδη, που φέρουν τον πιο φιλήσυχο και ευγενικό άνθρωπο να προσπαθεί να πάρει το όπλο του αστυνομικού. Ούτε στην πιο ‘κακή’ ταινία δε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο. 

Ads

Ανάμεσά στους υπογράφοντες βρίσκονται: ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Στέφανος Κορκολής, η Λένα Πλάτωνος , Νίκος Πλατύραχος, Χάρης Μαυρουδής, Δημήτρης Καρατζιάς , Μάρω Δούκα, Σεμίνα Διγενή, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Πασχάλης Τσαρούχας, Ευγενία Λουπάκη, Ελενα Ακρίτα, Μίλτος Λογιάδης και πολλοί άλλοι. 

Ολόκληρο το κείμενο και οι υπογραφές: 

Ένα δεύτερο κείμενο συμπαράστασης στον σκηνοθέτη υπογράφουν εκατοντάδες πολίτες ανάμεσά τους και αρκετοί δημοσιογράφοι. «Επειδή δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί μπρος σε τέτοιες συμπεριφορές. Επειδή δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην αστυνομική βία. Επειδή δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι μπρος στην ραγδαία αυταρχικοποίηση της αστικής μας δημοκρατίας. Επειδή οι κανόνες μιας συντεταγμένης πολιτείας δεν μπορεί να γίνονται λάστιχο για όσους φορούν στολή και κρατούν όπλο», σημειώνουν μεταξύ άλλων. 

Ολόκληρο το κείμενο και οι υπογραφές: 

Βούλγαρης: Είναι ασύλληπτο να έχει συλληφθεί ο Δημήτρης Ινδαρές

Την συμπαράστασή του, στον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ εκδήλωσε και ο μεγάλος σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Θέμα 104,6». «Δεν φανταζόμουν ότι θα μίλαγα ποτέ στο ραδιόφωνο για τον Δημήτρη Ινδαρέ, επειδή έχει συλληφθεί», είπε ο Παντελής Βούλγαρης, που έχει μακροχρόνια φιλία μαζί του. «Τον Δημήτρη τον ξέρω πολλά χρόνια. Ενημερώθηκα από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και την γυναίκα του για το τι συνέβη και το θεωρώ αδιανόητο αυτό που έγινε». «Η σύζυγός του με διαβεβαίωσε ότι ο ένας γιος τους, που σπουδάζει στην Πάτρα, είχε γυρίσει πριν από δυο ημέρες στην Αθήνα. Η σύζυγός του, είναι μια γυναίκα ψύχραιμη και με διαβεβαίωσε ότι τα παιδιά τους δεν έχουν καμία σχέση με την κατάληψη. Είναι ασύλληπτο να έχει συλληφθεί αυτός και τα παιδιά του. Θα κάνω οτιδήποτε μου ζητηθεί για να του συμπαρασταθώ».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: «Αστυνομία στους εργασιακούς χώρους, αστυνομία στα Πανεπιστήμια, αστυνομία στους Κινηματογράφους, αστυνομία στα σπίτια πολιτών. Αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά! Οι αυθαίρετες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας όλο και πληθαίνουν καθημερινά. Η απρόκλητη βία των δυνάμεων καταστολής στο σπίτι του Σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ καθώς και η κατασκευή ενοχοποιητικών στοιχείων έρχεται να προστεθεί σε μια πληθώρα κρουσμάτων κρατικής βίας. Στεκόμαστε στο πλευρό του συναδέλφου Δημήτρη».

«Η ακροδεξιά, το δόγμα τρόμος και τάξη, οι σκευωρίες διαχέονται με τρόπο συστηματικό στους κρατικούς μηχανισμούς, στα σώματα ασφαλείας καταστρατηγώντας την ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, απαξιώνοντας δημοκρατικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, καλλιεργώντας το φόβο στην κοινωνική ζωή του τόπου. Στόχος είναι η λογοκρισία, ο περιορισμός των ελευθεριών, των διεκδικήσεων, η υποταγή στο καθεστώς του φόβου. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης έχει περάσει κάθε όριο και δεν μπορεί να είναι ανεκτός. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καλεί τους εργαζόμενους, τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες να αντισταθούμε για να μην γίνει συνήθεια η εικόνα της αστυνομικής αυθαιρεσίας . Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια Ινδαρέ. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους». 

Αντιδράσεις και δηλώσεις συμπαράστασης έχουν κατακλύσει τα social media. Μεταξύ άλλων ανακοινώσεις έχουν βγάλει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις και οι αντιδράσεις στα social media: 

image