Την απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το επεισόδιο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, προανήγγειλαν κυβερνητικές πηγές.

Ads

«Όλοι είδαν την συμπεριφορά της Τουρκίας, θα δοθεί απάντηση από τον πρωθυπουργό», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να απαντήσει το πρωί στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη  σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών, ενώ αναμένεται να μιλήσει περισσότερο για τη στάση της Τουρκίας στην ολομέλεια της Συνόδου

Την Πέμπτη το βράδυ, στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν έλαβε τον λόγο.

Στο τέλος της παρέμβασής του, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο και πως προκαλεί/ Αντιδρώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε τον λόγο και απάντησε ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Επίσης, ανέφερε πως αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο «χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες».

Ads

Ο Τούρκος Πρόεδρος ακολούθως έδωσε συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησε εκ νέου για το επεισόδιο. «Ο κύριος (σ.σ. δεν ανέφερε το όνομα του πρωθυπουργού) ενοχλήθηκε από την ομιλία μου και παρόλο που δεν αρμόζει στο πνεύμα του δείπνου, πήρε τον λόγο. Δήλωσε ότι χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που ήταν σκληρές αλλά δεν είναι έτσι. Οι πολιτικές τους εξακολουθούν να βασίζονται σε ψέματα. Όλο ψέματα. Δεν υπάρχει εντιμότητα. Όταν λέμε να συναντηθούμε δεν έρχονται και βάζουν πολλές χώρες ως ενδιάμεσους» είπε.

«Προς το παρόν, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν σύμφωνα με την τουρκική Sabah. Σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, αν λέγοντας ότι «θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα» εννοεί πως θα επιτεθεί στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε: «Έχετε καταλάβει το νόημα στην πραγματικότητα. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά κάθε χώρα που θα μας επιτεθεί. Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν απέδωσαν τη στάση του Τούρκου προέδρου στο ότι, όπως εκτιμούν, «δεν βρήκε την απήχηση που περίμενε στις ακραίες θέσεις του στην συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής». Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο είχε αφήσει αιχμές για την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσει, σημειώνοντας πως οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν «θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Από το Μαξίμου εκτιμούν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε «σαν να είχε σχεδιάζει από την αρχή το επεισόδιο». «Αφού είπε όσα είχε να πει άκουσε αναγκαστικά τον Κ. Μητσοτάκη που ζήτησε να παρέμβει και έφυγε προφανώς εκνευρισμένος καθώς είχε ήδη προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη Τύπου», αναφέρουν και προσθέτουν:

«Σε αυτήν συνέχισε να επιτίθεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα επαναλαμβάνοντας μάλιστα , απαντώντας σε σχετική ερώτηση, οτι καλώς κατάλαβαν οι έλληνες τι εννοεί ότι θα έρθει μία νύχτα ξαφνικά. Ωστόσο σε άλλα σημεία της συνέντευξης άφηνε παράθυρα διαλόγου, σε άλλα έλεγε οτι δεν έχει κάτι να συζητήσει και οτι οι Έλληνες βάζουν άλλους να μεσολαβήσουν προς την Τουρκία».