Στροφή 180 μοιρών έκανε τη νύχτα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», ακολουθώντας με τα πλοία συνοδείας του και πάλι πορεία προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ads

Το σκάφος είχε εξέλθει το απόγευμα της Τετάρτης από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνεχίζοντας την πορεία του προς την κυπριακή ΑΟΖ μαζί με τα βοηθητικά του «Ataman» και «CengizHan» αλλά και τα πολεμικά που το συνοδεύουν. Ωστόσο, μετά τις 3 τα ξημερώματα σήμερα άλλαξε πορεία, πλέοντας προς το λιμάνι της Αττάλειας και ξαφνικά, λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα έστριψε και πάλι, παίρνοντας κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά σε πορεία παράλληλη με την προηγούμενη προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τα ελληνικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην περιοχή.

Σύμφωνα πάντως με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει ποντίσει καλώδια και πραγματοποιεί κανονικά έρευνες, παρά τις αντίθετες δηλώσεις της κυβέρνησης τις περασμένες ημέρες.

Ελληνογαλλική άσκηση στην Αν. Μεσόγειο

Παράλληλα, ελληνογαλλική ναυτική άσκηση διεξήχθη σήμερα στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών, στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Ads

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι φρεγάτες «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ»,  «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από  το γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Περαιτέρω δύο γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Ο Ερντογάν λέει πως η λύση είναι ο διάλογος

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τις αρχές του διαλόγου, της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου.

Νωρίτερα, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και μετά τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο τούρκος πρόεδρος έστειλε τα δικά του μηνύματα σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συνομιλήσει εντός της ημέρας με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να επιχειρήσει να κατευνάσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η λύση στην ανατολική Μεσόγειο περνά από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ωστόσο πως η Άγκυρα «δεν θα αφήσει καμία χώρα να καταπατήσει τα δικαιώματά της».

Απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα και κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας. «Ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις», τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Τους είπαμε αν επιτεθείτε στο Oruc Reis, θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και σήμερα πήραν την πρώτη απάντηση». Παρότι ο Ερντογάν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, οι δηλώσεις του φαίνεται να αποτελεoύν απόπειρα να ανατροφοδοτήσει αβάσιμα σενάρια και ισχυρισμούς τουρκικών δημοσιευμάτων, βάσει των οποίων η φρεγάτα «Λήμνος» υπέστη ζημιές ύστερα από εμπλοκή με αντίστοιχη τουρκική.

Παράλληλα, κατηγόρησε και τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι έχει «αποικιοκρατικές» βλέψεις στον Λίβανο και χαρακτήρισε «θέαμα» την πρόσφατη επίσκεψη του γάλλου προέδρου στη Βηρυτό.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Μακρόν, όπου κατήγγειλε τις «μονομερείς» ενέργειες της Άγκυρας και ανακοίνωσε πως ενίσχυσε προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία του στην ανατολική Μεσόγειο με την ανάπτυξη δύο πολεμικών αεροπλάνων και δύο πολεμικών πλοίων.

Η ελληνική διπλωματία

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, είχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ . Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Τούρκο Πρόεδρο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ.

Μετά τις συνομιλίες, ο πρωθυπουργός κάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, που είχε και έχει σειρά διπλωματικών επαφών με ομολόγους του, μετά το ταξίδι στο Ισραήλ, και Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, αντικείμενο της σύσκεψης είναι η προετοιμασία του αυριανού έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως μία έκφραση της μεγάλης φιλίας μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας, χαρακτήρισε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Νετανιάχου είπε πως σήμερα επεκτείνονται προς κάθε κατέθευνση, εστιάζοντας στα κοινά γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας και του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως το Ισραήλ παρακολουθεί σοβαρά κάθε επιθετικότητα από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο.